Update Farne reizen 2022

We gaan weer, maar nog niet helemaal….

We leven nog steeds in onzekere tijden. Kunnen we komend voorjaar zonder problemen reizen, of zijn er nog hobbels te nemen? Ondertussen groeit het verlangen om weer reizen naar de Farne eilanden te organiseren. Nog bijna wekelijks voegen we mensen toe aan de wachtlijst voor de Farne eilanden.

Er zijn drie hobbels te nemen. Ten eerste de Corona-regels. Ondanks dat in Engeland zelf alle regels van tafels gaan, blijven er nog steeds regels van kracht voor inreizende toeristen. Voor niet gevaccineerden gelden nog steeds quarantaine regels, voor iedereen, dus ook gevaccineerden gelden nog allerlei testverplichtingen, tegen hoge kosten. Hierdoor zou een weekendtripje naar de Farne eilanden bijna twee keer zo duur worden.

(update: Testverplichtingen voor volledig gevaccineerden zijn vanaf 11 februari vervallen)

Ook beschouwd  de Nederlandse overheid de UK nog steeds als hoog risico gebied (oranje) waardoor er bij de terugreis ook weer getest moeten worden en er nu zelfs nog een quarantaine eis geldt. Hopelijk gaat dit snel veranderen.

Ten tweede de openstelling van de Farne eilanden zelf. In de afgelopen twee Corona jaren zijn de Farne eilanden maar beperkt open geweest voor bezoek. In 2020 helemaal niet en in 2021 is alleen Inner Farne open geweest voor bezoekers. Staple Island is gesloten gebleven. Het is nog niet duidelijk hoe de National Trust de openstelling in 2022 gaat regelen. 

Wel is al duidelijk dat er voorlopig geen All-day trips meer worden toegestaan. Deze trips van zes uur, waren het belangrijkste onderdeel van de Foto-trip naar de Farne eilanden.

Tenslotte, we zouden het bijna vergeten, hebben we nog de Brexit. Hierdoor kan je met ingang van dit jaar alleen nog met een paspoort naar Engeland reizen. Een ID-kaart is niet meer voldoende. Daarnaast weten we ook nog steeds niet of de grenscontroles langer gaan duren bij binnenkomst in de haven van Newcastle. Dit is vooral belangrijk bij de weekendtrips, omdat we daar te maken hebben met een strak reisschema.

Dit alles bij elkaar genomen, hebben we voor 2022 voorlopig het volgende besloten. 

We gaan starten met het organiseren van twee Farne en Omgeving reizen. Bij deze reis zijn we niet alleen afhankelijk van de Farne eilanden, omdat we ook meerdere andere mooie locaties bezoeken tijdens deze reis. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk van de Farne eilanden mee te pikken, maar ook als dat alleen een bezoek aan Inner Farne is, blijft de totale beleving van de reis ruim overeind staan. Eventuele extra tijd en kosten voor een Corona-test hebben maar gering invloed op de totale reis en prijs.

We houden de optie open om nog één of meer weekendtrips te organiseren. Maar hiervoor moeten eerst de testverplichtingen opgeschort worden. Anders wordt de reis te duur in verhouding tot de oorspronkelijke prijs. En we moeten zekerheid hebben dat we op een normale manier de Farne eilanden kunnen bezoeken. 

De Farne-Foto-trip willen we in 2022 nog niet organiseren. Naast de Corona-verplichtingen heeft dit vooral met de onzekere toegang tot de Farne eilanden te maken. Deze reis draait enkel om het ‘zo lang mogelijk op de eilanden zijn’, en als dat niet mogelijk blijkt, vinden we het niet gepast om deze reis aan te bieden. We bekijken dit jaar hoe het loopt en wat de ervaringen ter plaatse zijn en hopen dan dat deze reis in 2023 terug kan komen op de agenda.

Ik stond op de/een lijst, kan ik mee?

We hebben een grote groep mensen waarvan de Farne reis in 2020 is geannuleerd. Daarnaast hebben we een flinke wachtlijst van mensen die zich na het voorjaar van 2020 hebben aangemeld.

Omdat we nu de Farne en Omgeving reis gaan organiseren, krijgt eerst de groep waarvan deze specifieke reis in 2020 is geannuleerd de kans om zich in te schrijven. Daarna willen we de mensen die in 2020 een andere reis hadden geboekt de kans geven. Tenslotte zijn de mensen die op de wachtlijst staan aan de beurt. Pas daarna stellen we reis open voor nieuwe mensen.

Is bijvoorbeeld in 2020 je weekendtrip geannuleerd, dan kan je natuurlijk aangeven dat je op de lijst wil blijven staan voor opnieuw een weekendtrip. Als het meezit kan dit nog in 2022 en anders behoud je je voorrang voor 2023. Iedereen die op een lijst staat ontvangt hierover een mail met specifieke uitleg.