Cruisen zonder vliegen

Zoals je misschien gezien hebt, biedt Delta Safari sinds kort een beperkt aantal expeditiecruises aan. Omdat onze eigen St.Kilda reis in 2021 vanwege de Corona-perikelen niet door kan gaan, waren we op zoek naar alternatieven. En Poseidon Expedities zocht, om haar reizen weer op te kunnen starten, naar nieuwe partners. Zo kwamen we op elkaars pad en besloten we een aantal reizen uit hun pakket te gaan aanbieden. Later kwam daar ook nog het expeditiecruise-aanbod van Albatros Expedities bij.

We gaan niet een uitputtende lijst met expeditiecruises naar alle uithoeken van de wereld aanbieden, maar een paar specials die passen bij ons aanbod. In marketing-termen; “handpicked by our staff”. Niet in de prijsklasse die jullie van ons gewend zijn, maar wel heel bijzonder.

Delta Safari richt zich al sinds het begin op reizen naar zeevogelkolonies in Groot Brittannië . Het bekendst zijn natuurlijk de trips naar de Farne eilanden en Bass Rock, maar we bezochten eerder ook al de Scilly eilanden en Bempton Cliffs. Zowel Albatros als Poseidon bieden een expeditiecruise aan die een route vaart langs de Britse eilanden. En het mooiste is, je kan met de trein naar de vertrek- en aankomsthavens reizen. Hierdoor ontstaat de unieke mogelijkheid om een expeditiecruise te maken zonder te hoeven vliegen.

Beide cruises in ons aanbod hebben ook St Kilda in de route opgenomen en daardoor alleen al zijn dit bijzondere routes. Ten westen van Schotland liggen de Hebriden, een groep afgelegen eilanden. Maar dan nog 150 kilometer verder de Oceaan op ligt nog een kleine groep eilanden; St Kilda. Volgens de Schotten ‘het einde van de wereld’. Tot in 1930 woonde er op het hoofdeiland Hirta nog een kleine armoedige gemeenschap van enkele tientallen mensen. Op het eiland zijn de resten van het dorp nog te vinden. Maar nu is de eilandengroep helemaal ingenomen door de natuur. Diverse zeevogelkolonies bevolken de eilanden, waaronder een grote kolonie Jan-van-genten op het eiland Borerey. Op Hirta leeft ook de endemische St Kilda-winterkoning, met een populatie van net boven de 100 paartjes.

De route van Albatros Expedities richt zich op de Schotse eilanden. Na het vertrek uit Greenock (bij Glasgow) wordt in acht dagen een route gevaren langs de Hebriden, St Kilda en de Orkney eilanden. In de Hebriden worden onder andere de eilanden Iona, Staffa en Rúm bezocht. Op alle eilanden is een combinatie van natuur en cultuur te vinden. En voor de liefhebbers van Schotse whiskey maakt de mogelijkheid om enkele van de meest afgelegen distilleerderijen te bezoeken, de reis helemaal compleet. Omdat deze route acht dagen duurt is het de meest betaalbare van de twee.

De route van Poseidon Expedities is echter een soort ‘Grand Tour’ langs Britse en Ierse zeevogel-eilanden. Na de start in Portsmouth wordt in twaalf dagen een serie eilanden bezocht waar je normaal meerdere jaren voor nodig hebt om die allemaal ‘over land’ te kunnen bezoeken. Denk aan Tresco (Scilly’s), de Saltee eilanden en de Rathlin Island in Ierland. Dan een serie eilanden van de Hebriden met als klapper St Kilda. Vervolgens door naar Fair Isle en de Orkney eilanden, om te eindigen bij de Isle of May en Bass Rock. Voor liefhebbers van zeevogelkolonies een serie bekende namen, waar talloze kolonies van papegaaiduikers, zeekoeten, noordse stormvogels, jagers en vele anderen te vinden zijn. Met ook nog eens de twee grootste jan-van-genten kolonies van Europa (St Kilda en Bass Rock). Kortom een route om je vingers bij af te likken.

Kijk in de rubriek expeditiecruises voor het exacte aanbod en de prijzen. De route van Britse en Ierse eilanden heeft tot eind juni 2021 een vroegboekkorting van 10 of 15% (afhankelijk van het type hut).

En nogmaals, wil je altijd al eens een mooie route met een expeditieschip varen, maar heb je bezwaar tegen het vliegen, dan kan je deze routes ook per trein doen. Naar of van de havens in Schotland is het ook mogelijk om te reizen met de Caledonian Sleeper, een nachttrein die vertrekt vanuit Londen.

Sea Spirit van Poseidon Expedities