Eerste zeevogeltocht; te mooi weer?

Halverwege september hielden we onze eerste zeevogeltocht van 2019. Op zich een prima tijd voor leuke soorten op zee. Maar dan moet het weer niet te mooi zijn…..

In ieder geval wel een mooi moment om een oude traditie te herstellen; Een verslag maken voor de website inclusief een trip-list.

Natuurlijk hadden we niks te klagen met het mooie weer. Een lekker zonnetje en een glad zeetje. Maar we hebben ook de ervaring dat het hard werken wordt om dan een paar mooie soorten te vinden. Het eerste wat we doen is met de schipper overleggen om zo ver mogelijk van de kust te gaan varen. Dan maken we het meeste kans om de echte zee-soorten die in de buurt zijn toch te vinden.

Het duurt wat langer dan normaal voor we de eerste jan-van-gent zien en de eersten die we zien zijn niet erg gewillig. Ze checken het schip en de wolk meeuwen achter de boot en vliegen door. Pas later op de dag zijn er verschillende jan-van-genten die achter de boot gaan hangen. Hier zijn veel fotografen aan boord voor gekomen en er wordt dan ook volop geklikt.

Volwassen jan-van-gent © Marcel Klootwijk

Gelukkig vinden we verder op zee ook nog een paar echte zee-soorten. Er worden meerdere zeekoeten gezien en er dobbert een noordse stormvogel op zee. Hij laat zien wat het lastige is aan zo’n mooie dag; te weinig wind om te vliegen.

Naast de jan-van-genten zien we ook iedere tocht zeker wel één of meer grote jagers. Vandaag ook weer. Op een gegeven moment worden er zelfs drie tegelijk in de omgeving van de boot gezien. Heel af en toe laten ze een echte jager-actie zien door een meeuw achterna te gaan om diens voedsel af te pakken. Altijd spectaculair om te zien.

Aan het eind van de dag komt er ook nog een kleine jager in beeld. Dat is dan weer een meevaller op zo’n mooi-weer-dag.

Grote jager © Marcel Klootwijk

Meeuwen! Vogels die we altijd zien achter de boot zijn meeuwen. En zeker op zo’n verder wat rustige dag is het lekker om je daar eens in te verdiepen. Veel soorten en leeftijdsgroepen komen namelijk voorbij en ook nog eens op redelijke afstand. Deze keer kwamen we op negen verschillende meeuwensoorten. Nummer tien, de drieteenmeeuw, ontbrak helaas. Welke negen soorten we wel zagen, kan je op de triplits zien onderaan dit bericht.

Omdat we dit jaar al een paar tochten samen met Bureau Waardenburg hebben gevaren i.v.m. een onderzoek naar de verspreiding van meeuwen rondom windmolenparken, zijn we dit jaar sowieso wat extra gefocust op de meeuwen. Bij alle tochten gaan we daarvoor zoveel mogelijk de geringde vogels vastleggen. In totaal werden er vandaag zeven ringen van meeuwen afgelezen. Altijd leuk om te doen, maar deze keer ook nog gebruikt voor onderzoek.

Geringde kleine mantelmeeuw uit Noorwegen © Marcel Klootwijk

Geïnteresseerd in alle geringde meeuwen van deze tocht? Zie het document onderaan. Van de Poolse pontische meeuw hebben we nog geen terugkoppeling ontvangen.

Alles bij elkaar hebben we toch een leuk lijstje soorten gezien voor zo’n rustige dag op zee. Zie hieronder voor de complete lijst. Noot; sommige soorten zijn mogelijk onderteld (of geschat) omdat we niet alle waarnemingen centraal hebben doorgekregen.

Tenslotte willen we Arjan Molenaar bedanken voor het helpen chummen. De avond voor de tocht vroeg hij of er nog plek was. Helaas voor hem was de tocht uitverkocht, maar…. we hadden wel een krappe crew voor deze tocht. Een extra chummer konden we nog wel gebruiken! De deal was snel gemaakt. Die Arjan gaan jullie nog wel eens terugzien op zee 😉

Chum-crew; Marko Oudenaarden, Marcel Klootwijk, Daniël Beuker en Arjan Molenaar.

Gevaren route 14-09-2019. Via Bureau Waardenburg (Daniël Beuker)
Slechtvalk zwaait ons uit bij vertrek vanuit Neeltje Jans © Marcel Klootwijk