Op stap in 2021?

Het bizarre reisjaar 2020 is bijna achter de rug. Tijd om vooruit te kijken. Maar dat is niet eenvoudig nu we nog midden in de tweede Corona-golf zitten. Zorgeloos reizen zit er de komende maanden nog niet in en het is niet te voorspellen wanneer dat wel weer kan.

Ook Delta Safari heeft een vreemd jaar achter de rug. Alle buitenlandse trips hebben we af moeten lasten vanwege Corona-maatregelen, net als een aantal activiteiten in Nederland. Maar aan de andere kant hebben we een mooie zomer meegemaakt in de Biesbosch. Onze meerdaagse kanotochten bleken in een behoefte te voorzien in een zomer waarin veel mensen besloten om in Nederland te blijven.

Het aflasten van alle buitenlandse reizen bracht veel rompslomp met zich mee. We zijn blij dat we iedereen die een reis had geboekt zijn (aan)betalingen konden terugbetalen. Daarom hebben we nu geen gedoe met vouchers en andere financiële ellende. We kunnen straks met een schone lei beginnen.

Deze ervaringen nemen we natuurlijk mee in onze plannen voor het nieuwe jaar. Want omdat de situatie nog zo onzeker is, moeten we ons voorbereiden op nog een reisjaar met veel hobbels. Dat maakt dat we wachten met het plannen van een aantal reizen die normaal vast op ons programma staan. Zoals de Farnes, Ierland en Biskaje. Ze liggen op de plank voor als het opeens wel kan, maar eerder ook niet.

Wat gaan we dan wel doen?

Groen Licht reizen: We hebben gezien dat tussen de twee Corona-golven in er ook een periode was waarin er relatief veilig gereist kon worden. Deze periodes zijn niet ruim van te voren te voorspellen. En ook niet altijd gunstig voor bepaalde wildlife bestemmingen. Op de Farne eilanden is bijvoorbeeld weinig te beleven in september of februari. Ook komen er vaccins aan, maar hoe snel dit effect gaat hebben is nu ook nog niet te voorspellen.

Maar toch, er komt straks een periode dat ons land weer ‘veilig’ is en ook een bestemmingsland weer ‘op geel’ gaat. Op zo’n moment staan wat ons betreft de lichten weer ‘op groen’ om naar zo’n bestemming een reis te organiseren. We willen daarom gaan werken met een soort stoplicht-systeem. Een reis zal in ons overzicht daarom een een groen licht, oranje licht of rood licht krijgen. In de aanloop zullen de meeste reizen op oranje staan en vlak van te voren weten we dan of ze naar rood of groen kunnen schakelen.

Omdat het niet te voorspellen is wanneer deze periodes gaan aanbreken zal zo’n reis vaak op het laatste moment georganiseerd moeten worden. We hadden het daarom ook last-minute reizen kunnen noemen. Maar daar heeft iedereen toch een ander beeld bij….

Waar we dan aan denken? Misschien een keer een zeevogeltocht in het voorjaar? Op zoek naar de kraanvogels ergens in Europa, een zeiltocht op de Waddenzee, een weekje vogelen op Mallorca….? Ideeën genoeg, maar er moet wel een combinatie te maken zijn van veilig kunnen reizen en interessante natuur op het moment van reizen. En ook zal het op het laaste moment soms lastiger zijn om nog geschikte accomodaties te vinden. Je kan onze website in de gaten houden, maar we gaan natuurlijk ook onze nieuwsbrief gebruiken om aan te kondigen welke reizen last minute Groen-Licht hebben gekregen.

Meer Biesbosch: Omdat er meer behoefte is aan reizen in eigen land en we zelf een mooie uitvalsbasis hebben in de Biesbosch, gaan we ook meer doen in de Biesbosch. Sowieso gaan we door met de privé-excursies, die we ook tijdens de periodes met hogere besmettingsaantallen veilig kunnen uitvoeren. En we gaan ook een paar nieuwe dingen doen.

Naast visarenden, zeearenden en ijsvogels is ook de roerdomp een vogel die veel mensen graag eens zouden willen zien of horen in de Biesbosch. We hadden deze zomer geluk om er een paar keer één te zien overvliegen vanuit de kano. Maar de beste tijd om ze te horen (en soms zien) is toch het voorjaar. We gaan daarom komend voorjaar een aantal tweedaagse kanotochten organiseren waarbij we ook tijdens de schemer in het gebied kunnen zijn. Gegarandeerd dat we dan de roerdomp gaan horen! Meer info komt binnenkort op de website. Ook de meerdaagse kanotochten in de zomer komen natuurlijk terug op de agenda.

Zelf zijn we op dit moment aan het experimenteren met nog een andere Biesbosch activiteit die we Corona-proof kunnen uitvoeren. Maar door het slechte weer van de laatste weken schiet dat nog niet erg op. Wat dat is? Dat houden we nog even voor onszelf. Stay tuned!