foto Bempton Cliffs

Over Delta Safari

Delta Safari organiseerde in 2011 haar eerste dagtocht op de Noordzee. Vanuit Stellendam voeren we langs de platen met zeehonden in de Voordelta. Later dat jaar volgde ook de eerste zeevogeltocht. Inmiddels heeft Delta Safari een compleet programma met excursies, dagtochten, weekendtrips en enkele reizen.

Alle activiteiten van Delta Safari hebben te maken met de natuur van kust en zee. En ons uitgangspunt is dat de natuur dicht bij huis ook veel te bieden heeft. In ons aanbod zal je daarom veel reizen vinden in Nederland en aan de Engelse kant van de Noordzee. En als we wat verder weg gaan heeft dat een reden; zoals de mogelijkheid om walvissen te zien in de Golf van Biskaje of de broedgebieden van de vale pijlstormvogel op Mallorca.

Door dicht bij huis te blijven en ook veel weekenden aan te bieden, kunnen we de reizen betaalbaar houden. Zo is een bijzondere natuurervaring voor iedereen bereikbaar. Om die reden werken we bij sommige reizen ook met grotere groepen. We houden hierbij wel rekening of de lokale omstandigheden dit toelaten.

Gidsen en reisleiders

Veel van de reizen worden begeleid door Marko Oudenaarden en Eva van Sichem, de oprichters van Delta Safari. Op alle reizen die Delta Safari maakt, zijn zij zelf ter voorbereiding geweest. Omdat ze beiden beschikken over een ‘topografisch geheugen’, zal een Delta Safari-groep daarom niet snel de weg kwijt raken. De grootste interesse van Marko en Eva zijn de zeezoogdieren. Door de vele uren die ze jaarlijks op zee doorbrengen zijn de zeevogels daar vanzelf bijgekomen.

Bij een aantal reizen en activiteiten worden Marko en Eva ondersteund door extra gidsen. Hieronder een overzicht;

Michael Deryckere. Michael gaat als gids regelmatig mee op de reizen naar de Farne eilanden. Hij bezocht de natuur in het Noorden van Engeland al vele malen. Michael werkt als coördinator dierenverzorging bij de vogelopvang in Oostende, waar hij iedere zeevogel al in handen heeft gehad. Hij kan hier met passie over vertellen.

Marcel Klootwijk. Marcel is als Zeeuwse vogelaar en meeuwenkenner vaste gids op onze zeevogeltochten vanuit Neeltje Jans. Daarnaast is Marcel natuurfotograaf en deelt hij deze passie graag tijdens de trips naar de Farne eilanden.

Inge Hagens. Full-time natuurliefhebber (vogeltellingen in de Oostvaardersplassen, bestuurslid Werkgroep Zeezoogdieren, etc) begon haar zeevogel-carrière als chum-o-mator bij Pterodroma Pelagics. Toen Delta Safari ook zeevogeltochten ging organiseren, stond ze vooraan in de rij om ook bij ons te chummen (visafval achter de boot). En nu is ze vast én enthousiast onderdeel van het gidsenteam tijdens onze (zeevogel)tochten.

Felix Verschoor. Enthousiast vogelaar Felix besteed wat minder tijd aan het vogelen dan vroeger, want ook zijn gezin is belangrijk voor hem. Maar hij maakt graag een paar keer per jaar tijd vrij om met Delta Safari op pad te gaan.

Ad van den Berge. Ad voer geregeld mee tijdens de Sunset Safari’s door de Voordelta. Ad is een lokale vogelaar, natuurliefhebber en actief betrokken bij  de opvang van aangespoelde zeehonden op Westvoorne.

René Alma. Ieder goed team heeft een goede reserve-speler. René viel een keer in bij een zeevogeltocht, toen één van de vaste gidsen ziek was. En dat beviel wederzijds, dus vragen we René steeds vaker mee op onze zeevogeltochten.

Daniël Beuker. Daniël telt vogels en zeezoogdieren voor zijn werk. En gaat dan ook nog in zijn vrije tijd zeezoogdieren tellen voor stichting Rugvin. En mee met Delta Safari. Eerst regelmatig als deelnemer, maar vanaf nu ook als gids.

Tjeerd Visser. Tjeerd is een jonge talentvolle natuurfotograaf. En omdat we een paar reizen hebben waar veel fotografen op afkomen, konden we wel zo’n fotografie kenner gebruiken in ons team. En Tjeerd ging graag in op die uitnodiging.

Wesley Overman. Wesley werkt bij de Zoogdiervereniging, maar zijn kennis gaat veel verder dan alleen zoogdieren. Vogels, libellen, vlinders, eigenlijk alles in de natuur heeft de interesse van Wesley. Walvissen en dolfijnen blijven echter favoriet en hij is dan ook blij dat we dit jaar de reis naar Biskaje weer op het programma hebben.

Ernst Schrijver. Ernst vaart al enkele jaren mee als gids op onze Bruinvissentochten in het voorjaar. Ernst is actief bij stichting Rugvin, waar hij onder andere meewerkt aan de maandelijkse zeezoogdieren surveys op de Noordzee.