Arenden in de Biesbosch

In 2016 broedde er voor het eerst een paartje visarenden in de Biesbosch. Dit jaar waren er zelfs twee paartjes met ieder drie jongen! Ook de zeearenden brengen al een aantal jaren jongen groot in dit waterrijke gebied. Een perfecte locatie dus om beide soorten eens van dichtbij te zien. Maar waarom dan aan het einde van de zomer, als het broedseizoen voorbij is….. Omdat er dan extra visarenden in de Biesbosch verblijven die van uit het Noorden en Oosten van Europa zuidwaarts trekken. En zij vinden de Biesbosch de perfecte plek om even aan sterken.

We beginnen de dag op een boerderij in de Nieuwe Noordwaard. Na ontvangst met koffie en thee, kijken we eerst in de directe omgeving of er zeearenden in de buurt zijn. Meestal merken we dat, doordat alle watervogels opeens allemaal tegelijk opvliegen. Daarna rijden we verder het gebied in om op zoek te gaan naar de visarenden. Er zijn een paar plekken waar ze graag vissen. We zullen hier langere tijd blijven om de de kans te vergroten om ze te zien. Visarenden hebben een spectaculaire manier om te vissen. Ze bidden, net als torenvalken. En als ze een prooi zien, duiken ze van tientallen meters hoogte het water in.

In de loop van de dag zoeken we een mooie plek om te lunchen. We sluiten de dag af met een drankje op het startpunt in de Noordwaard. Hopelijk kunnen we dan terugkijken op een paar mooie waarnemingen.

Kosten; € 50,- p.p. inclusief koffie, thee, lunch, vervoer en een drankje achteraf. (Let op: het is geen vaartocht. We gaan met een busje en te voet de Biesbosch verkennen).

De excursie van zaterdag 2 september is vol. Voor de excursie op 3 september hebben we nog twee plaatsen.