Zonsondergang op de Golf van Biskajegewone dolfijn Biskajewalvis Biskaje

Biskaje crossing

Helaas hebben we in 2022 geen hutten kunnen regelen voor een groep. Heb je interesse voor een volgende poging? Stuur dan een mail of vul het info-blok hiernaast in. Dan ontvang je bericht zodra we meer weten.

Met de veerboot tussen Engeland en Spanje kan je de Golf van Biskaje oversteken. Dit is één van de beste plekken op de wereld om walvissen en dolfijnen te zien, vooral omdat je de kans hebt om meerdere soorten te zien. En dat terwijl je op een luxe cruise-ferry op en neer naar Spanje vaart. We bekijken nu de mogelijkheid om in september deze overtocht te maken inclusief de treinreis naar Portsmouth. We hebben een gunstige overtocht gevonden in de dienstregeling waarbij er een paar uur extra tijd is tijdens de stop in Santander.

Programma;

Dag 1; We reizen per trein vanuit Nederland en/of België naar Londen. In Londen stappen we over op de trein naar Portsmouth, waar we aan het einde van de middag aan komen. De ferry vertrekt aan het einde van de avond vanuit de haven van Portsmouth. Aan boord van de ferry zoeken we onze cabin op waar we de komende twee nachten zullen verblijven.

Dag 2; Als we wakker worden varen we aan de Noordkant van de Golf van Biskaje, ongeveer ter hoogte van Bretagne. Hier is de zee een paar honderd meter diep. Dit is het territorium van de gewone dolfijn en de dwergvinvis. In de loop van de ochtend passeren we de ‘shelf-rand’, hier wordt de Oceaan opeens een paar duizend meter diep. Zo’n rand levert altijd extra voedsel op door de opwelling van zeestromen. De Noordelijke shelfrand is een goede plek voor bijvoorbeeld grienden. In de diepere delen van de Golf maken we kans op de Gewone vinvis en gestreepte dolfijnen. Het is ook de plek om uit te kijken naar bijzondere zeevogels. Diverse soorten pijlstormvogels zijn mogelijk, waaronder ook de ‘Grote’ en de ‘Kuhls’.

Omdat we pas de volgende ochtend in Spanje aankomen, kunnen we aan dek blijven tot dat het donker wordt. Aan boord zijn diverse restaurants en café’s voor een hapje en een drankje.

Dag 3; De ferry komt om 08:00 uur aan in Santander. Hierdoor zien we nu nog weinig van het Zuidelijkste stuk van de Golf. Maar dat komt vanmiddag helemaal goed. Bij de gekozen overtocht moeten we ons om 14:00 uur weer melden aan boord van de ferry. Hierdoor heb je de hele ochtend de tijd om Santander te ontdekken (normaal heb je maar krap drie uur). We bekijken ook de mogelijkheid om een excursie in de buurt van Santander te organiseren met een lokale aanbieder, als extra optie.

Als de ferry rond 15:00 uur vertrekt varen we de Zuidkant van de Golf van Biskaje op. Dit stuk staat bekend om een aantal ‘canyons’ die in de zeebodem lopen in de overgang van het relatief ondiepe deel naar de diepere oceaan-bodem. Hier is kans om de meest bijzondere soort van de Golf van Biskaje te zien; de spitssnuitdolfijn van Cuvier. En verder natuurlijk alle soorten die op de heenweg ook mogelijk waren.

We overnachten opnieuw in een cabin aanbood van de ferry. Als het lukt tijdens het boeken, slaap je in dezelfde cabin als op de heenweg en kan je de bagage deels in de hut achterlaten.

Dag 4; We varen terug richting Engeland. Deze laatste dag op zee varen we langs Bretagne en steken we het Kanaal over terug naar Portsmouth. Op sommige dagen is er veel vogeltrek vanaf de Engelse kust naar Frankrijk. Ook is er nog kans op de laatste zeezoogdieren. Ooit zagen we hier urenlang groepjes gewone dolfijnen rondom de ferry, in totaal enkele honderden exemplaren.

We komen rond 20:00 uur aan in Portsmouth. We kiezen er daarom voor om nog een hotelovernachting in Portsmouth te boeken.

Dag 5; Vandaag reizen we per trein terug naar België en/of Nederland. Eerst naar Londen en vanaf daar met de Eurostar onder het Kanaal door.

Verblijf en maaltijden

De gekozen route wordt gevaren met de nieuwe cruise-ferry Galicia van Britanny Ferries. Dit schip is in 2020 opgeleverd, dus alle faciliteiten en cabins aan boord zijn fris en modern. In totaal verblijven we drie nachten aan boord van de ferry. We proberen bij het boeken voor elkaar te krijgen dat we heen en terug dezelfde hutten hebben, zodat de bagage tijdens de stop in Santander aan boord kan blijven (maar dit is niet altijd mogelijk). Aan boord van de ferry zijn twee restaurants en een bar op het ‘Plaza Mayor’.

Op dek 10 is een groot zonnedek waar vandaan we over zee kunnen kijken. Op dek 7 is nog een openbaar dek aan de zijkanten van het schip. Omdat het schip nieuw is, zijn wij ook nog niet eerder aan boord geweest, dus hoe goed de ‘uitkijkpunten’ zijn is voor ons ook nog een verrassing.

Bij losse tickets op deze ferry zijn één diner en één ontbijt inbegrepen per overtocht. We horen binnenkort van de ferry-maatschappij of dit voor groepsboekingen ook geldig is. Alle andere maaltijden zijn niet inbegrepen in de prijs. En houdt er rekening mee dat we soms onderweg zijn rondom de maaltijden, dus dat we dan moeten improviseren. Het exacte tijdschema volgt als alle boekingen gemaakt zijn.

De laatste nacht verblijven we in een drie-sterren hotel in het centrum van Portsmouth. Ontbijt op de laatste dag is inbegrepen.

Prijs en groepsgrootte

Omdat de ferry-overtocht en de treinreis nog geboekt moeten worden is de exacte prijs op dit moment nog niet bekend. Bijvoorbeeld de Eurostar naar Londen rijdt nu nog een beperkte dienstregeling vanwege de geldende Corona-maatregelen. Daarom is het nog even afwachten hoe dit zich in de komende weken of maanden gaat ontwikkelen. De verwachting is dat de prijs rond de € 800,- komt te liggen.

De groepsgrootte is redelijk flexibel. We kunnen deze reis al met een kleine groep organiseren (vanaf vier personen ongeveer) en het hangt van de beschikbaarheid van cabins en treintickets af wat de maximale groepsgrootte is. En natuurlijk van de belangstelling ;-

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking.

Als er tijdens de reis nog verplichtingen gelden zoals testen, zijn deze voor eigen rekening. Als er verplichtingen gelden rondom vaccinaties en/of een Coronapaspoort of verklaring, dan moet de reiziger daar zelf zorg voor dragen. Als er voor de terugweg nog een testverplichting zou gelden, gaan we dit vanuit Delta Safari regelen.

(foto’s zijn van de oversteek met de Pont Aven)