common dolphins

Biskaje en Picos (Noord Spanje)

Via de diepe oceaan in de Golf van Biskaje naar het hooggebergte in Noord Spanje. Een combinatie van zeezoogdieren in ‘the Bay’ én gieren in de Picos d’ Europa. Dit jaar staat deze reis twee keer op het programma, in mei en in september. Je kan de reis boeken vanaf Plymouth (5 dagen) of met de treinreis vanuit Nederland of België (7 dagen).

De groep verzamelt op zondagmiddag in Plymouth. Hier schepen we in op de luxe ferry Pont Aven naar Santander. We reizen in een groep samen met Engelse vogelaars. We beginnen met nog een paar uur daglicht als we uitvaren vanaf Plymouth. Aan dek doen we eerste waarnemingen; jan-van-genten, grote jagers en gewone dolfijnen kunnen we zeker al verwachten. In 2017 zagen we zelfs al een groep grienden enkele uren na vertrek. ’s Avonds maken we beter kennis met de rest van de groep tijdens een gezamenlijk diner in het Flora restaurant aan boord. Op maandagochtend varen we over de Zuidelijke shelf-rand van de Golf van Biskaje, de overgang van kilometers diep water naar de kustzone. Dit is de beste plek voor het zien van dolfijnen, gewone vinvissen en misschien zelfs de spitssnuitdolfijn van Cuvier. Vanaf het eerste licht zullen we dan ook aan boord staan.

Rond de middag meren we aan in Santander, waarvandaan een lokale bus ons naar het hotel in La Franca langs de kust in Asturië zal brengen. Onderweg maken we nog een stop in San Vicente de la Barquera. Je kan hier wat inkopen doen, lunchen of een wandeling maken langs een klein estuarium waar vooral steltlopers te vinden zijn. Omdat we dit habitat nergens anders tegen komen, is het goed voor je soortenlijst van deze trip. Hotel Mirador is een vier-sterren hotel aan een kleine besloten baai, waar we twee nachten zullen verblijven. Tijdens het verblijf zijn ontbijt, lunchpakket en diner inbegrepen. Maandagmiddag of -avond zal de lokale gids en orthinoloog Javier Gil Vaquero ons vertellen welke gebieden we de komende twee dagen gaan bezoeken en wat we daar allemaal kunnen gaan tegenkomen. Aan het eind van de middag kunnen we nog een rondje vogelen in de omgeving van het hotel. In de beek die uitmondt in de baai, zijn regelmatig waterspreeuwen te vinden. Of je kan een duik nemen in de Atlantische Oceaan….

Dinsdag rijden we naar Fuente Dé, een perfecte plek om snel in het hooggebergte te komen. We rijden naar 1100 meter en stijgen met de kabelbaan naar ruim 1800 meter hoogte. Vanaf het kabelbaanstation lopen we over een relatief makkelijk en vlak pad door het adembenemende hooggebergte. Hier zien we soorten als, alpenkauw, alpenkraai, sneeuwvink en alpenheggenmus. Het hoofddoel is de rotskruiper, waarvan een aantal paartjes broedt in de omgeving. Ook maken we kans om de eerste gieren waar te nemen.

Het programma van woensdag is anders (en beter!) dan voorgaande jaren. De dag staat helemaal in het teken van gieren. ’s Ochtends rijden we eerst naar Mirador de la Reina, in het Noorden van de Picos. Hier is sinds een aantal jaren een feeding-station voor de gieren. Vooral vale gieren komen hier op af, maar ook steenarenden en een enkele lammergier laten zich wel eens zien. Na de middag bezoeken we in Benia de Onís het Centrum voor de re-introductie van de Lammergieren. Sinds een aantal jaren worden jonge vrouwtjes uit de Pyreneeën in de Picos los gelaten. Inmiddels heeft dit ook enkele mannetjes naar de Picos gelokt en is er een kleine populatie Lammergieren in de Picos ontstaan. Aan het einde van de middag rijden we met de bus weer richting Santander. Hier hebben we nog enige tijd om de binnenstad te bezoeken. Rond 21:00 uur vertrekt de ferry richting Engeland. Na weer een gezamenlijke maaltijd aan boord, zoeken we de hutten op.

Donderdagochtend worden we wakker ten zuiden van Bretagne. We hebben nog een hele dag op zee voor de boeg. Eerst passeren we de Ouessant eilanden voor de kust van Bretagne en daarna steken we het Kanaal over naar Plymouth. Deze dag op zee kijken we uit naar gewone dolfijnen en dwergvinvissen. Maar ook pijlstormvogels en trekkende zangvogels zullen het schip passeren. Aan het einde van de middag komen we aan in Plymouth.

Cabins

Bij deze reis is standaard verblijf in een tweepersoons binnenhut en een twee persoonskamer in het hotel inbegrepen. Voor alleengebruik van deze hutten en kamers vragen we een toeslag van € 135,-. Wie in het hotel verzekerd wil zijn van zeezicht moet hiervoor een toeslag van € 45,- betalen. Aan boord van de ferry zijn alleen binnenhutten beschikbaar.

Maaltijden

De meeste maaltijden zijn inbegrepen bij deze reis. Op de heen- en terugweg op de ferry hebben we een gezamenlijk diner in het Flora restaurant. In het hotel zijn ontbijt, lunchpakket en diner inbegrepen. Alleen de lunch op de heenweg (maandag) en terug op de ferry (donderdag) zijn voor eigen kosten.

Groepsreis

Deze reis maken we gezamenlijk met een groep Engelse vogelaars (van diverse niveau). Aan boord van de ferry ben je vrij om je eigen gang te gaan. Je bepaalt zelf wanneer je wel en niet aan dek komt staan. Maar de ervaring is dat je met een groep veel meer ziet op zee. De dagen in Spanje trekken we wel op als groep, vooral vanwege de verplaatsingen die we moeten maken.

Bij minder dan 6 deelnemers (via Delta Safari) kan je de reis maken onder leiding van de Engelse reisbegeleider (Paul Burley). Bij meer dan 6 deelnemers zal er een Nederlandstalige gids mee reizen.

Aanreispakket

Je kan deze reis boeken vanaf Plymouth en met eigen vervoer naar Engeland gaan. Ideaal om er nog een vakantie in bijvoorbeeld Cornwall aan vast te plakken. Je kan er ook voor kiezen om met ons mee te reizen naar Plymouth, met de trein vanuit Nederland en/of België. We vertrekken dan op zaterdag om via Brussel met de Eurostar naar Londen te reizen. Na een overstap met de metro in Londen ‘treinen’ we nog 4 uur verder naar Plymouth. In Plymouth boeken we een drie-sterrenhotel, zowel voor de heen- als de terugreis. Voor het vertrek van de ferry heb je op zondagochtend nog de tijd om Plymouth te verkennen. Vlakbij het hotel ligt het oude stadsdeel Barbican. Na terugkomst van de ferry op donderdag overnachten we in het hotel in Plymouth en vertrekken we vrijdagochtend weer met de trein richting België en Nederland. Het aanreispakket zal € 425,- kosten. Het ticket van de Eurostar is inclusief treinticket vanaf ieder station in Nederland of België.

Vertrekdata

Het is voor 2019 niet gelukt om hutten te krijgen op de ferry. In 2020 doen we een nieuwe poging. Als je interesse hebt, stuur dan een bericht.

Overig

Voor alle reizen en weekendtrips maakt Delta Safari gebruik van STO-reisgarantie. Meer informatie krijg je bij de boeking. Kosten zijn €12,- per boeking.

Interesse? Vul het formulier in rechtsboven op de pagina en je ontvangt van ons een boekingsformulier. Of stuur een mail naar info@deltasafari.nl.

Kijk voor een verslag van deze reis in september 2017 op ons blog (op woensdag een afwijkend programma)