Zonsondergang op de Golf van Biskaje

Biskaje, Picos en Baskenland

Het stoplicht voor deze reis blijft in 2021 waarschijnlijk op rood. Omdat deze boat-roadtrip door vijf verschillende landen gaat, is de kans klein dat de reismogelijkheden voor al deze landen tegelijk gunstig zijn. Maar omdat de reis voor september gepland staat, is er natuurlijk nog kans dat de situatie verbeterd.

Ieder jaar proberen we wel een bijzondere reis aan ons programma toe te voegen. Voor 2020 zijn we daar zeker in geslaagd. Een reis van een week waarbij we de oversteek van de Golf van Biskaje combineren met een vijf daags bezoek aan de Picos de Europa en twee zeetochten zullen maken vanuit Baskenland. Een reis waarbij walvissen, dolfijnen en de vogels van de oceanen én het hooggebergte centraal staan. En natuurlijk gewoon genieten van de prachtige landschappen en de Spaanse keuken.

Programma in vogelvlucht

dag 1: Vertrek is op dinsdagochtend (vroeg!) vanuit Nederland en België naar Portsmouth in Engeland. Afhankelijk van de grootte van de groep reizen we met kleine busjes of een grote bus. Aan het eind van de middag checken we in op de ferry Pont Aven voor de overtocht naar Santander. We overnachten in onze hut aan boord van de ferry.

dag 2: Vandaag varen we het grootste deel van de dag over de Golf van Biskaje. Deze overtocht is gunstig omdat we pas aan het begin van de avond aankomen in Santander. We kunnen daardoor het hele diepe deel van de Golf van Biskaje en de canyons aan de Zuidkant van de baai zien in daglicht. Juist de diepe delen zijn geschikt voor het zien van soorten als de de gestreepte dolfijn, grienden en gewone vinvissen. De canyons zijn beroemd omdat het één van de weinige plekken op de wereld is waar je spitssnuitdolfijnen kan zien.

Na aankomst in Santander rijden we naar ons eerste hotel, waar we drie nachten zullen verblijven.

dag 3: Nog maar net aangekomen in Spanje en we gaan alweer de zee op. We rijden naar een haven in de buurt van Bilbao, waarvandaan we een dagtocht op zee gaan maken. Onze lokale gidsen nemen ons mee naar de rand van de canyons, de diepe slenken in de zeebodem, waar een grote verscheidenheid aan zeeleven te vinden is. Het meest bijzondere is dat je hier kans maakt om de gewone spitssnuitdolfijn en de spitssnuitdolfijn van Cuvier van dichtbij te zien. Maar ook diverse dolfijnensoorten, grienden of gewone vinvissen zijn mooie soorten om hier tegen te komen. Op deze dag zal er ook gechumd worden om zeevogels bij de boot te lokken.

dag 4: Omdat we niet iedere dag de mogelijkheid hebben en in de buurt zijn, staat er vandaag nog een zeetocht (pelagic) gepland. Hiermee verhogen we onze kansen om bijzondere soorten walvissen, dolfijnen en zeevogels te zien. En we verkleinen het risico dat we niet de zee op kunnen. We hebben immers twee kansen. Beide dagtochten duren acht à negen uur. Het is twee uur varen naar de rand van de canyons, waar we dan ruim vier uur de tijd hebben om op zoek te gaan naar de zeezoogdieren.

Beide zeetochten zijn natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Als de tochten door harde wind niet mogelijk zijn, bieden we een alternatief programma aan. Mogelijkheden zijn een bezoek aan Bilbao (o.a. Guggenheim museum) of het natuurreservaat Urdaibai in Baskenland.

dag 5: Op zaterdag verplaatsen we van ons hotel in de buurt van Bilbao naar de Picos de Europa. We verlaten de zee om een paar dagen in een heel ander landschap te verblijven; het hooggebergte. Onderweg zullen we al een bezoek brengen aan één van de valleien van het gebergte. Naast het prachtige landschap gaan we hier ook op zoek naar gieren en steenarenden. ’s Avonds checken we in bij een hotel in de Picos.

dag 6: Vandaag gaan we echt het hoogste punt van deze reis bereiken. Maar we maken het onszelf ook makkelijk. Met de kabelbaan van Fuente Dé worden we afgezet op een hoogte van boven de 2000 meter.  Zo hoog dat we vandaag de gieren niet boven ons zien cirkelen, maar onder ons. Hier maken we een wandeling door het hooggebergte. Tijdens de wandeling maken we kans op soorten van het hooggebergte als de alpenkraai, alpenkauw, sneeuwvink en alpenheggenmus. Maar de ‘holy grail’ van deze wandeling is toch wel de rotskruiper. Onze gidsen kennen de plek waar ze broeden, maar het is altijd spannend of ze in het najaar nog in de buurt zijn.

dag 7: Vandaag pakken we weer in voor de thuisreis. Na een laatste wandeling bij het hotel vertrekken we in de loop van de ochtend weer richting Santander. Daar stappen we in de middag weer aan boord van de Pont Aven. Nog een laatste keer varen we in daglicht over de canyons aan de Zuidkant van de Golf van Biskaje. Op zoek naar die éne soort die we misschien in de dagen ervoor nog gemist hebben. We overnachten in een hut aan boord van de ferry.

dag 8: We varen langs de punt van Bretagne en steken het Kanaal over richting Portsmouth. Voor wie denkt dat dit een saai stuk zee is; een paar jaar geleden zagen we hier een constante stroom van gewone dolfijnen langs de ferry zwemmen. In drie uur tijd werden er honderden gezien. En de vogeltrek tussen Engeland en het vaste land kan soms verrassende waarnemingen opleveren.

In de loop van de middag komen we aan in Portsmouth en beginnen we aan het laatste stuk met de bus naar België en Nederland, waar we in de avond zullen aankomen.

Verblijf en maaltijden

Tijdens de overtocht van de Golf van Biskaje verblijven we op de heen- en terugweg in een hut op de luxe ferry Pont Aven. Je kan kiezen voor een verblijf in een vier- of een twee persoonsbinnenhut. (Helaas hebben we geen buitenhutten kunnen boeken, omdat dit nog een drukke tijd is op de ferry). In Spanje verblijven we in twee hotels. Het eerste hotel is in de buurt van Bilbao in Baskenland (drie nachten), het tweede hotel ligt in de Picos de Europa (twee nachten). De exacte adressen volgen later.

Tijdens de reis zijn alle ontbijten en bijna alle diners inbegrepen vanaf de eerste avond tot het ontbijt op dag 8. Tijdens de busreis van en naar Engeland moet je zelf voor proviand zorgen. Alle diners zijn inbegrepen, behalve die op dag 2. We zijn dan rond etenstijd aan het verplaatsen van de ferry in Santander naar het hotel. Hiervoor zoeken we nog een oplossing. Lunches zijn niet inbegrepen. We zullen in de reis momenten inbouwen om hier en daar proviand in te slaan.

Prijs en groepsgrootte 

We kunnen deze bijzondere reis aanbieden voor een prijs vanaf € 1495,- per persoon. Dit is voor een verblijf in een gedeelde vierpersoons binnenhut op de ferry en tweepersoons hotelkamers in Spanje. Voor een gedeelde tweepersoons-hut én hotelkamer betaal je € 1575,- per persoon. Er is een klein aantal hutten/kamers beschikbaar voor alleen gebruik. Hiervoor is de prijs € 1895,- per persoon.

Om de reis betaalbaar te houden, kiezen we met dit programma voor een wat grotere groep. De reis gaat door bij minimaal 14 deelnemers. Maximaal kunnen er rond de 30 deelnemers mee.

De vertreklocatie wordt later bepaald, afhankelijk van waar de meeste deelnemers vandaan komen. Indien nodig kunnen we langs de route ook een opstap plaats in België inplannen.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking.

Interesse?

Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een inschrijfformulier.