Bruine Bank tocht (24 uur!)

We gaan weer naar de Bruine Bank! Eerder maakten we deze tocht in 2012 en 2014 en deden daar mooie waarnemingen. Om er een paar te noemen; Stormvogeltjes, noordse pijlstromvogels en alle soorten jagers in een uur tijd. In 2016 probeerden we het met een 15 uurtocht, maar kwamen we toch niet ver genoeg. Al hielp het tropische weer toen ook niet echt mee…..

Dit jaar dus weer een ‘traditionele’ 24 uurstocht. We vertrekken op zaterdagavond vanuit de haven van Neeltje Jans. In de avond en nacht stomen we op naar de Bruine Bank, een ondiepte in de Noordzee, tegen de Britse grens. Aan boord zijn voor maximaal 35 personen kooien, waar je kan slapen (of proberen te slapen….). In de loop van de nacht komen we aan op de Bruine Bank en gaan we voor anker. De chummers van Delta Safari beginnen dan al met het verspreiden van wat ‘riekende’ visolie en visresten om de vogels in de omgeving naar het schip te lokken. In de lampen van het schip scheren de eerste noordse stormvogels dan al langs. Een magische gezicht in de de verder nog donkere Noordzee.

Als het licht begint te worden staat het ontbijt klaar in de kombuis. En als iedereen voorzien is beginnen we rustig aan de terugtocht naar Zeeland. Eerst volgen we het visolie-spoor wat we eerder in de nacht hebben uitgezet. Hier kunnen we alles verwachten. Jagers, noordse stormvogels, pijlstormvogels en misschien zelfs de zo gehoopte stormvogeltjes.

Het voordeel van deze tocht is dat we bij het eerste ochtendlicht al midden op de Noordzee zitten. En omdat we pas aan het begin van de avond weer in Zeeland zijn, maken we een maximaal aantal uren ver van de kustzone. Een echte pelagische tocht dus.

Rond het middaguur gaan we lunchen en als we aan het einde van de dag de Zeeuwse kust naderen zorgen we voor een eenvoudige warme maaltijd. De drie maaltijden van de zondag en de slaapplek zijn bij de prijs inbegrepen. Drank en andere versnaperingen zijn niet inbegrepen.

Het is niet de goedkoopste zeevogeltocht, maar wel de meest spectaculaire die je op dit moment in Nederland kan maken.