Expeditiecruise Schotse eilanden

Nu met 20% introductie-korting

Een achtdaagse expeditiecruise langs Schotse eilanden, van de Hebriden in het Westen tot de Orkneys in het Noorden, met als hoogtepunt een bezoek aan het afgelegen St Kilda. Een cruise gericht op de geschiedenis, de ruige landschappen en wildlife. En voor de liefhebber, we zijn nu eenmaal in Schotland, zijn er ook een aantal whisky distilleerderijen te bezoeken.

Het expeditieschip de Ocean Atlantic van Albatros Expedities vertrekt vanuit Greenock, even buiten Glasgow en eindigt haar reis aan de andere kant van Schotland in Aberdeen. Omdat beide plaatsen goed per trein bereikbaar zijn is het bij deze reis mogelijk om te ‘cruisen zonder vliegen’.

Programma

Dag 0 – 21 mei 2022; Om de (trein-)reis zonder stress te laten verlopen (want het schip wacht niet) raden we aan om al op zaterdag in Greenock aan te komen. De hotelovernachting is inbegrepen in de prijs.

Dag 1 – 22 mei 2022; Onze cruise begint in Greenock, waar MV Ocean Atlantic aan de kade ligt. Als je al de dag ervoor bent aangekomen, raden we je aan om ’s ochtends een wandeling te maken over de Esplanade, een weg die vlak langs het water loopt. Vanaf de kade kun je over de Clyde naar de Highlands, Kilcreggan en Helensburgh kijken. Fijne uitzichten om ons avontuur mee te beginnen en misschien zie je de eerste zwarte zeekoeten al.

We gaan in de namiddag aan boord bij de Ocean Terminal van Greenock. Aan boord wordt je als eerste naar je geboekte hut gebracht. Na de verplichte veiligheidsinstructie en -oefening varen we uit langs de kust van Greenock en maken we kennis met het Engels sprekende expeditieteam van Albatros Expeditions.

Dag 2 – 23 mei 2022; Vandaag staat een bezoek aan de distilleerderij van Bunnahabhain op het eiland Islay op het programma. We gebruiken de Zodiacs van het schip om te landen bij de Bunnahabhain-distilleerderij, waar we een korte rondleiding door de distilleerderij zullen maken en het proces van het maken van whisky van begin tot eind leren kennen. Na afloop is een welverdiende proeverij. Een bezoek inclusief proeverij duurt doorgaans 30 minuten. Islay is waarschijnlijk het best bekend om zijn moutwhisky’s en heeft in totaal acht werkende distilleerderijen. Whisky is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het eiland.  Om deze reden is Islay in verhouding tot zijn grootte de meest bezochte van alle Binnen-Hebriden.

Voor en na ons bezoek aan Islay varen we tussen de Zuidelijke eilanden van de Binnen-Hebriden. Zorg ervoor dat je regelmatig aan dek bent om de prachtige landschappen te bekijken en en uit te kijken naar wildlife. Langs de kusten leven otters. Soms duikt er een vin op naast het schip, van een bruinvis of misschien zelfs een dwergvinvis. Zee- en Steenarenden broeden hier langs de kust en cirkelen soms boven de lochs.

Dag 3 – 24 mei 2022; Het eerste bezoek van vandaag zal doordrenkt zijn van religieuze geschiedenis omdat we het kleine bedevaartseiland Iona bezoeken. Het eiland wordt beschouwd als de geboorteplaats van het christendom in Schotland, met de komst van St. Columba in 563 na Christus, die de abdij op het eiland stichtte. De lange geschiedenis van de abdij is rijk aan Viking-aanvallen en buitenlandse monniken. Het aangrenzende kerkhof zou de laatste rustplaats zijn van talloze middeleeuwse koningen, waaronder Macbeth. Voor vogelaars is het eiland bekend vanwege een andere koning. In de velden rondom het stadje komt de kwartelkoning nog in vrij hoge aantallen voor. Ons bezoek omvat een wandeling door het stadje en de omgeving.

De hoofdstad aan de Schotse westkust is Oban. Oban, een pittoresk Schots havenstadje genaamd “The Gate of the Hebrides”, biedt het typisch Schots stadsleven. Als je een flinke wandeling wil maken, is het ten zeerste aan te raden om naar McCaig’s Tower te lopen, gebouwd in de 19e eeuw. Een monument dat lijkt op het Colosseum van Rome. Voor de Whisky-liefhebbers is hier ook een distilleerderij te bezoeken: natuurlijk die van ‘Oban’, een kleine stadsdistilleerderij met een grote whiskyproductie (elke dag open). Een meer historisch bezoek zou het Oban War and Peace-museum kunnen zijn dat uitstekende displays heeft die Oban door de jaren heen hebben afgebeeld. Wie een wandeling langs de kade maakt heeft kans om de zwarte zeekoeten in de haven van dichtbij te bewonderen. Na ons middagbezoek varen we langs Mull in de richting van onze volgende bestemming Staffa.

Dag 4 – 25 mei 2022; Vandaag is het plan om te landen op het kleine eiland Staffa. De zeshoekige basaltpilaren van het eiland werden vele miljoenen jaren geleden gevormd door vulkanische activiteit en zien er adembenemend uit. Als de weersomstandigheden het toelaten, zullen we aan land gaan via een kleine pier en lopen we over de basaltblokken naar Fingals Cave. Een van de gasten die het onbewoonde Staffa bezocht was de componist Felix Mendelssohn. Geïnspireerd door de geluiden en uitzichten, componeerde hij “de Hebriden Oeverture” kort na zijn bezoek. Als we landen, kunnen we ook op zoek gaan naar de zwarte zeekoeten en papegaaiduikers die op het eiland broeden.

Terwijl we door de wateren van Staffa en verder navigeren, moeten we onze ogen open houden voor dolfijnen, bruinvissen en dwergvinvissen, die allemaal regelmatige gasten zijn van dit gebied in de warme periodes. Heel soms worden er zelfs Orca’s gezien. Voor de tweede stop van de dag hoeven we alleen maar achter de Noordse pijlstormvogels aan te vliegen naar het noordelijker gelegen eiland Rúm. Het eiland telt de grootste kolonie Noordse pijlstormvogels van de regio met zo’n 40.000 broedparen. Het bergachtige eiland biedt veel mogelijkheden om een ​​wandeling in de natuur te maken of deel te nemen aan een excursie naar het beroemde Kinloch Castle. Het kasteel is het beroemdste gebouw op het eiland en werd gebouwd door George Bullough die het hele eiland van zijn vader erfde. Het eiland was van 1845-1957 een privé-jachtlandgoed. Als je ervoor kiest om een ​​wandeling te maken, biedt het ruige landschap geweldige paden en uitzichten. Let bij de haven en langs de kust ook op otters die hier regelmatig gezien worden. In de namiddag gaan we weer aan boord van ons schip om te beginnen aan de oversteek naar het afgelegen St. Kilda. Bij het wegvaren is goed om te letten op de Noordse stormvogels. Zij verzamelen zich in ‘rafts’ voor het eiland om in het donker de nesten te bezoeken (om zo de meeuwen en andere ‘rovers’ te ontlopen). De rafts bestaan hier soms uit duizenden vogels.

Dag 5 – 26 mei 2022; Vandaag komen we aan op het afgelegen eiland Hirta, het hoofdeiland van de St Kilda groep en beroemd om zijn hoogste zeekliffen in het Verenigd Koninkrijk. We zijn 45 mijl ten westen van de kust van de Buiten-Hebriden gevaren om dit meest afgelegen deel van het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Het onbewoonde eiland heeft overblijfselen van menselijk bewoning, in de vorm van een middeleeuwse dorpje en architectuur. De eilanden werden voornamelijk gebruikt voor de jacht op zeevogels en begrazing. De laatste 36 St. Kildians vertrokken op 29 augustus 1930 omdat het leven op de afgelegen archipel te moeilijk was geworden. Tegenwoordig zijn er zomerbewoners in een mix van beheerders van de National Trust for Scotland, vrijwilligers en wetenschappers. De vulkanische archipel die bestaat uit de eilanden Hirta, Dun, Soay en Boreray is opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst en heeft daarin een dubbele status van zowel natuurlijke als culturele waarde. De spectaculaire natuurlijke landschappen, verborgen baaien, ruig terrein en vogelrijke kusten zijn waar we onze tijd aan zullen besteden tijdens ons bezoek.

St Kilda is een broedplaats voor veel belangrijke zeevogelsoorten. We zullen dus uitkijken naar jan-van-genten, stormvogeltjes, papegaaiduikers, grote jagers en de noordse stormvogels. Meest bijzondere vogel is echter het endemische St Kilda-winterkoninkje, die we kunnen vinden in de dichte vegetatie rond de kliffen en rotsachtige hellingen.  In de namiddag vervolgen we onze reis richting Lewis. Tijdens de oversteek kijken we aan dek uit naar zeezoogdieren, waarbij we in deze gebieden ook bultruggen en zelfs orca’s kunnen tegenkomen.

Dag 6 – 27 mei 2022; We vervolgen onze reis langs de Schotse eilanden, richting het noordwestelijke deel van Schotland. We bevinden ons in de afgelegen reeks eilanden die bekend staat als de Buiten-Hebriden. Hierin ligt het eiland Lewis en Harris met de belangrijkste havenstad Stornoway. We komen vroeg in de ochtend aan in de hoofdstad en bieden een optionele excursie aan die ons meeneemt langs het wilde landschap van de Buiten-Hebriden en de oude geschiedenis in de vorm van de neolithische Callanish Standing Stones. De gidsen van het expeditie-team weten veel verhalen te vertellen over de bezienswaardigheden die we passeren. (De excursie maakt deel uit van het excursiepakket en is niet bij de prijs van de reis inbegrepen). Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om op eigen houtje een wandeling te maken in het stadje of de omgeving.

Terug in Stornoway gaan we aan boord van het schip om tijdens de lunch verder te varen, zodat we rondom de Shiant-eilanden kunnen varen voordat we naar de Orkney-eilanden vertrekken. De Shiant-eilanden betekenen in het Gaelisch zoiets als “betoverde eilanden”. De eilanden zijn in particulier eigendom en hebben grote populaties zeevogels.  We geven onze ogen de kost in het adembenemende landschap voordat we verder gaan.

Dag 7 – 28 mei 2022; ‘S Nachts varen we boven het vasteland van Schotland langs om ’s ochtends de stad Kirkwall op het winderige Orkney te bereiken. Orkney is oud-Noors voor de “zeehondeneilanden” en, net als de andere Noord-Atlantische eilanden, heeft Orkney een rijke Viking geschiedenis.

Tijdens de optionele excursie verlaten we Kirkwall en gaan naar het westen van Mainland, het grootste eiland van Orkney. Onderweg passeren we eindeloze glooiende landschappen en komen terecht in het “Heart of neolithic Orkney”, een gebied dat is aangewezen als werelderfgoed vanwege zijn rijkdom aan prehistorische archeologie. We passeren de Standing Stones of Stenness en stoppen bij de 5000 jaar oude ceremoniële cirkel: de Ring of Brodgar. Vanaf hier gaan we verder, want de geschiedenis gaat nog verder terug naar een van de oudste Europese beschavingen. Skara Brae, het Pompeii van Noord-Europa, dat bijna 5000 jaar lang verborgen was geweest voordat een enorme storm (150 jaar geleden) de oude nederzetting onthulde. De 10 kleine woningen zijn bijna instapklaar, volledig gemeubileerd en voorzien van sanitair – allemaal gemaakt van steen.

Terug in Kirkwall bezoeken we een van de lokale distilleerderijen voor een proeverij van enkele van de meest noordelijke druppels Whisky in Schotland. Een passend einde van een excursie met zo’n verbazingwekkende historische achtergrond. (De excursie maakt deel uit van het excursiepakket en is niet bij de prijs van de reis inbegrepen).

In de namiddag vertrekken we voor de laatste etappe en varen zuidwaarts naar Aberdeen. Een mooie avond om nog een laatste keer vanaf het dek te turen naar zeevogels en zeezoogdieren.

Dag 8 – 29 mei 2022; De kapitein zal het schip zuidwaarts leiden langs de oostkust van Schotland en we komen na het ontbijt aan in Aberdeen, de op twee na grootste stad van Schotland. Op dit moment nemen we afscheid van het schip en zijn bemanning, voordat we naar het treinstation of het vliegveld vertrekken en aan de terugreis beginnen. Vanuit Aberdeen rijdt een nachttrein naar Londen. Wie voor deze optie kiest, heeft nog de rest van de dag om Aberdeen te verkennen.

Prijzen 2022;

Update 24 maart ’22: We kunnen deze cruise langs de Schotse eilanden aanbieden met een speciale ‘Delta Safari Kennismakings-korting’ van 20%. Aangeboden door Albatros Cruises omdat het de eerste cruise is die Delta Safari van hun programma aanbiedt. Voor de hutten D en ‘hoger’ geldt vanaf nu een extra 10% last minute korting. Kortingen zijn al in onderstaande prijzen doorberekend.

Categorie F, drie persoons binnenhut;                          € 2331,- p.p.  € 1865,-

Categorie E, twee persoons binnenhut;                         € 2600,- p.p.  € 2080,-

Categorie D, twee persoons hut met patrijspoort;       € 3050,- p.p.  € 2135,-

Categorie C, twee persoons hut met raam;                    € 3411,- p.p.  € 2388,-

Categorie B, twee persoonshut met panorama-raam; € 5121,- p.p.  € 3585,-

Categorie A, twee persoonshut met panorama-raam;  € 5841,- p.p.  € 4089,-

Categorie G, single hut met patrijspoort;                       € 4131,- p.p. € 3305,-

Categorie B hut is ook te boeken met drie personen. Dan is de prijs € 4268,- € 2987,- p.p. (Alleen mogelijk als je met drie personen tegelijk aanmeldt).

Categorie G hut is speciaal voor 1 persoon te boeken. Andere hutten zijn op indeling te boeken als alleenreizende. Voor alleengebruik van een hut (behalve G) geldt een toeslag van 75%.

Prijzen op basis van koers U$D = €0,90. Bij aanvraag info ontvang je de actuele prijs.

Voor dekplannen van de Ocean Atlantic en extra hut informatie klik je hier (naar website Albatros).

Inbegrepen: 8 daagse cruise volgens programma, accommodatie in geboekte hut, Engels sprekend expeditie team, landingen met Zodiac, briefings en lezingen aan boord, alle maaltijden, koffie, thee en water, gebruik laarzen bij landingen, alle havengelden en andere heffingen. Hotelovernachting in Greenock.

Niet inbegrepen: Vlieg- of treinreis naar Greenock en van Aberdeen (vraag naar de mogelijkheden), reis- en annuleringsverzekering, los genoemde excursies op dag 6 en 7, drank (anders dan koffie, thee en water), fooi voor de bemanning.

De groep die zich tot nu toe heeft aangemeld heeft gekozen om gezamenlijk met de trein te reizen. Na wat uitzoeken blijkt de route met de ferry van IJmuiden naar Newcastle en vanaf daar verder met de trein, de meest relaxte en betaalbare optie. Vertrek is dan op vrijdagmiddag 20 mei vanuit IJmuiden en terug op maandagochtend 30 mei. De kosten voor deze route liggen rond de € 350,- per persoon inclusief de overnachtingen op de ferry.

Reisbegeleiding;

De cruise wordt begeleid door een internationaal expeditie-team van Albatros Expedities. Omdat we inmiddels voldoende aanmeldingen via Delta Safari hebben, gaat er ook een Nederlandstalige reisbegeleider van Delta Safari mee.

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.