Landschap Abbs Head

Farne en omgeving

Alle zeevogel-hoogtepunten van de Noord-Engelse en Zuid-Schotse kust in één reis. In deze reis bezoeken we natuurlijk de Farne eilanden, maar we kijken ook verder in de omgeving. We maken onder andere een mooie wandeling bij Abbs Head en bezoeken Holy Island. Hoogtepunt nummer twee is Bass Rock, de grootste jan-van-genten kolonie van West Europa.

Programma per dag

Dag 1: Aan het einde van de middag vertrekken we met de ferry uit IJmuiden. We beginnen de reis met een kennismakingsdiner met de hele groep. Ook maken we kennis met de wildlife-officer van de Britse organisatie ORCA aan boord van het schip. Zij varen het hele seizoen mee aan boord om voorlichting te geven over zeezoogdieren in de Noordzee.

Dag 2: De eerste uren van de dag varen we langs de Engelse kust richting Newcastle. Wie alles uit zijn reis wil halen, staat al vroeg aan dek. De eerste jan-van-genten en noordse stormvogels vliegen om de boot. En met een beetje geluk zien we hier ook witsnuitdolfijnen of zelfs een dwergvinvis. Tussendoor ontbijten we in het buffetrestaurant aan boord.

Rond 09:00 uur kunnen we van boord en gaan we op zoek naar de bus die voor ons klaar staat voor de terminal. De eerste stop maken we in het dorp Amble. Hiervandaan maken we een korte vaarexcursie rondom Coquet Island. Op het eiland broeden duizenden papegaaiduikers. Voor de die-hard vogelaars is vooral de kolonie dougalls sterns interessant, die hier op het eiland broedt. Het is soms lastig om ze te vinden tussen de duizenden andere vogels, maar met zo’n 100 broedparen op het eiland, moet het lukken.

In de loop van de middag vertrekken we richting Seahouses, waar we inchecken in het hotel dat prachtig gelegen is aan de kleine haven van het dorp.

Als het weer het toelaat maken we deze avond een Sunset-trip langs de Farne eilanden. De eerste kennismaking met de eilanden en als het meezit met mooi avondlicht. We kunnen in de avond niet landen, maar krijgen zo al een goede indruk van de eilanden en alle vogels die er broeden.

Als we deze avond de sunset-excursie maken, is er wat minder tijd voor het diner. Misschien een goede avond om één van de fish en chips restaurants in het dorp uit te proberen.

Dag 3:  Vandaag rijden we een flink stuk naar het Noorden. Maar wel voor een heel bijzondere bestemming. We gaan naar de jan-van-genten kolonie op Bass Rock. We bezoeken eerst het Seabird Centre in North Berwick, een soort bezoekerscentrum over de jan-van-genten op Bass Rock. Daar vandaan maken we ook een rondvaart om de rots met de tienduizenden broedende genten (bij deze rondvaart is geen landing inbegrepen).

Op de terugweg maken we een lange stop bij Abbs Head. Bij deze prachtige kliffen is een mooie wandeling te maken naar de vuurtoren. Onderweg loop je langs indrukwekkende landschappen en broedende zeevogels. Broedende Noordse stormvogels, drieteenmeeuwen en zeekoeten zijn vanaf het pad te zien.

Aan het einde van de dag rijden we weer naar ons hotel in Seahouses, waar iedereen de avond vrij te besteden heeft. Je kan voor het diner kiezen voor het restaurant in het hotel, waar ze goede kwaliteit pub-food serveren, of één van de restaurants in het dorp.

Dag 4: De vierde dag staat helemaal in het teken van de Farne eilanden. Helaas is het niet meer mogelijk om een all-day trip te maken, waarbij je langer op de eilanden kan blijven. Sinds de Corona-pandemie heeft de beheerder van de eilanden, de National Trust, het bezoek aan de eilanden beperkt. In 2020 zijn de eilanden helemaal dicht gebleven en in 2021 is alleen Inner Farne open geweest voor bezoek, Staple Island is dicht gebleven. De hoop is dat in 2022 beide eilanden weer open gaan, maar dan voor een korter bezoek. We gaan sowieso proberen om er uit te halen wat er in zit aan mogelijkheden. Mogelijk maken we twee korte excursies in plaats van één lange.

Op beide eilanden broeden papegaaiduikers, zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen en kuifaalscholvers. Er is dan ook genoeg tijd om ze te bekijken of te fotograferen. Op Inner Farne broeden daarnaast honderden noordse sterns. Als de eerste jonge sterns uit het ei zijn gekomen, is een hoofddeksel ‘verplicht’ om de pik-aanvallen van de sterns af te weren. Wie iets verder doorloopt komt op het rustiger stuk waar de papegaaiduikers hun holen hebben. Hier vliegen de papegaaiduikers af en aan. Hoe later in juni, des te meer vogels hebben jongen, waardoor ze met hun snavels vol met vis terugkomen op het eiland.

De avond is weer vrij te besteden. Je kan er voor kiezen te gaan dineren in één van de restaurants in het dorp, maar je kan kan misschien ook nog mee met een extra sunset-excursie (niet inbegrepen).

Dag 5: De laatste dag in Engeland nemen we afscheid van Seahouses. Na het ontbijt checken we uit en gaan we nog een dag het binnenland in. Voorgaande jaren gingen we op de laatste dag vaak naar Holy Island, maar dat lukt dit jaar niet door het getij. De weg naar het eiland loopt tijdens vloed onder en dit jaar precies als wij er zijn, dus dat maakt het bezoek lastig.

In plaats daarvan gaan we de heuvels van de Cheviot Hills in. De voorgaande dagen hebben we de heuvels vaak al zien liggen aan de horizon. Door de verandering van landschap, zijn er weer andere (vogel-)soorten waar we naar uit kunnen kijken. Langs de beken maken we kans op waterspreeuwen. In de heuvels broeden weidevogels, zoals de wulp en mogelijk komen we ook het Schots sneeuwhoen tegen.

Rond 14:00 uur vertrekken we weer richting Newcastle, waar we uiterlijk om 16:00 uur bij de ferry moeten zijn om in te checken.

Aan boord van de ferry hebben we weer een gezamenlijke maaltijd in het buffet-restaurant. Daarna heb je nog tijd om te ontspannen aan boord, bijvoorbeeld door nog wat uren aan dek te gaan staan in de hoop dolfijnen of zelfs een walvis te zien.

Dag 6: Voordat we in IJmuiden aankomen varen we tussen de twee windparken door die voor de Noord-Hollandse kust liggen. Regelmatig worden hier bruinvissen gezien. Rond 10:00 uur gaan we van boord.

Let Op: Het boven beschreven programma is nog voorlopig, omdat van een aantal excursies de tijd nog niet precies vast staat. Mogelijk wordt de volgorde van het programma nog gewijzigd.

Accommodatie

We slapen de eerste en de vijfde nacht in een hut aan boord van de ferry van DFDS. Op de ferry is het mogelijk om zowel binnen- als buitenhutten te boeken. Standaard hebben de hutten bedden boven elkaar. Maar er zijn sinds dit jaar ook hutten te boeken met een 2-persoonsbed. Zie voor de exacte prijzen en de mogelijkheden het boekingsformulier.

De overnachtingen in Engeland zijn in het hotel The Bamburgh Castle Inn, dat prachtig gelegen is boven de kleine haven van Seahouses. Hier zijn enkele kamers aan de zeezijde te boeken, maar de meerderheid van de kamers ligt aan de dorpszijde van het hotel. Een waarschuwing vooraf; de kamers aan de zeezijde hebben meestal ook zeezicht, maar enkelen kijken door de ligging meer op het terras van het hotel, dan de zee zelf. In het hotel is een gezellige Engelse pub, waar je ’s avonds ook een hapje kan eten. Tegenover het hotel zijn alle voorzieningen van het dorp op loopafstand te vinden.

Groepsgrootte:

De groep bestaat minimaal uit 6 personen en maximaal uit 24 personen. We kiezen ervoor om naar deze bestemming te werken met een grotere groep, zodat we de prijs betaalbaar kunnen houden.

Kosten

De basisprijs voor deze reis is € 985,- per persoon. Dit is op basis van een 2 persoons-binnenhut op de ferry en een 2 persoonskamer met dorpszicht in het hotel. Voor zeezichthutten en -kamers is een toeslag verschuldigd. Zie voor de exacte bedragen het boekingsformulier. De prijzen zijn wat hoger als voorgaande jaren. Deels omdat er extra maaltijden op de ferry zijn inbegrepen in de prijs en vanwege een aantal prijsverhogingen in Engeland (vooral het hotel is duurder geworden).

Alle maaltijden aan boord van de ferry zijn bij de prijs inbegrepen, net als het ontbijt op de dagen die we overnachten in het hotel. De overige maaltijden (lunches en diners in Seahouses), drank en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening.

In Seahouses zijn volop restaurants, waaronder enkele typisch Engelse Fish en Chips zaken.

Ook kan je vooraf een bus-ticket reserveren vanaf Amsterdam CS (Kosten zijn € 17,- p.p. retour).

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.

Belangrijk om te weten:

In dit programma zijn meerdere vaarexcursies opgenomen. Maar bij zeer slecht weer kan het zijn dat de bootjes niet uitvaren. Gelukkig is dit tijdens een Delta Safari-trip nog nooit gebeurd, maar de kans is wel aanwezig. Als het nodig is, proberen we eerst in het programma te schuiven. In het uitzonderlijke geval dat dit niet lukt, krijg je de prijs van de excursie retour en bieden we een alternatief programma aan.

Interesse?

Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een inschrijfformulier.