Landschap Abbs Head

Farne en omgeving

Stoplicht staat op Oranje. Omdat de UK nu nog uitgaat van een verplichte quarantaine van vijf dagen, kunnen we deze trip op dit moment nog niet organiseren. Ook staan er nog veel mensen op de wachtlijst waarvan de reis in 2020 niet door is gegaan. Zij krijgen voorrang als er nieuwe data komen.

Alle zeevogel-hoogtepunten van de Noord-Engelse en Zuid-Schotse kust in één reis. In deze reis bezoeken we natuurlijk de Farne eilanden, maar we kijken ook verder in de omgeving. We maken onder andere een mooie wandeling bij Abbs Head en bezoeken Holy Island. Hoogtepunt nummer twee is Bass Rock, de grootste jan-van-genten kolonie van West Europa.

Programma per dag

Dag 1: Aan het einde van de middag vertrekken we met de ferry uit IJmuiden. We beginnen de reis met een kennismakingsdiner met de hele groep. Ook maken we kennis met de wildlife-officer van ORCA aan boord van het schip. Zij varen het hele seizoen mee aan boord om voorlichting te geven over zeezoogdieren in de Noordzee.

Dag 2: De eerste uren van de dag varen we langs de Engelse kust richting Newcastle. Wie alles uit zijn reis wil halen, staat al vroeg aan dek. De eerste jan-van-genten en noordse stormvogels vliegen om de boot. En met een beetje geluk zien we hier ook witsnuitdolfijnen of zelfs een dwergvinvis. Tussendoor ontbijten we in het buffetrestaurant aan boord.

Rond 09:00 uur kunnen we van boord en gaan we op zoek naar de bus die voor ons klaar staat voor de terminal. De eerste stop maken we in het dorp Amble. Hiervandaan maken we een korte vaarexcursie naar Coquet Island. Op het eiland broeden duizenden papegaaiduikers. Maar voor vogelaars vooral interessant is de kolonie dougalls sterns die hier op het eiland broedt. Vanaf de boot zien de nestboxen waarin ze broeden en natuurlijk de vogels zelf.

In de loop van de middag vertrekken we richting Seahouses, waar we inchecken in het hotel dat prachtig gelegen is aan de kleine haven van het dorp.

Als het weer het toelaat maken we deze avond een Sunset-trip langs de Farne eilanden. De eerste kennismaking met de eilanden en als het meezit met mooi avondlicht. We kunnen in de avond niet landen, maar krijgen zo al een goede indruk van de eilanden en alle vogels die er broeden.

Dag 3:  Vandaag rijden we een flink stuk naar het Noorden. Maar wel voor een heel bijzondere bestemming. We gaan naar de jan-van-genten kolonie op Bass Rock. We bezoeken eerst het Seabird Centre in North Berwick, een soort bezoekerscentrum over de jan-van-genten op Bass Rock. Daar vandaan maken we ook een rondvaart om de rots met de tienduizenden broedende genten (bij deze rondvaart is geen landing inbegrepen). We proberen dit jaar een langere trip te maken dan de standaard rondvaart van 1 uur. Info volgt.

Op de terugweg maken we een lange stop bij Abbs Head. Bij deze prachtige kliffen is een flinke wandeling te maken naar de vuurtoren. Onderweg loop je langs indrukwekkende landschappen en broedende zeevogels. Broedende Noordse stormvogels, drieteenmeeuwen en zeekoeten zijn vanaf het pad te zien.

Aan het einde van de dag rijden we weer naar ons hotel in Seahouses, waar iedereen de avond vrij te besteden heeft.

Dag 4: De vierde dag staat helemaal in het teken van de Farne eilanden. We maken een 6-uurs tocht, waarbij we ook twee keer aan land gaan. In de ochtend op Staple Island en in de middag op Inner Farne. Op beide eilanden mogen we twee uur blijven. Dit is langer dan bij de normale excursies, waarbij je maar één uur op een eiland mag verblijven.

Op beide eilanden broeden papegaaiduikers, zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen en kuifaalscholvers. Er is dan ook genoeg tijd om ze te bekijken of te fotograferen. Op Inner Farne broeden daarnaast honderden noordse sterns. Als de eerste jonge sterns uit het ei zijn gekomen, is een hoofddeksel ‘verplicht’ om de pik-aanvallen van de sterns af te weren. Wie iets verder doorloopt komt op het rustiger stuk waar de papegaaiduikers hun holen hebben.

Dag 5: De laatste dag in Engeland nemen we afscheid van Seahouses. We gaan na het ontbijt op pad om op tijd op Holy Island te zijn. De weg naar het eiland loopt tijdens vloed onder. Op deze dag is het gelukkig eb aan het eind van de ochtend waardoor we alle tijd hebben om zowel de natuur als de cultuur op het eiland te bezoeken. Voor de liefhebbers is er een mooie rondwandeling van 5 kilometer waarbij je een groot deel van het eiland kan verkennen. Maar je kan er ook voor kiezen om Lindisfarne Castle of de Priory te bezoeken (entree niet inbegrepen). In de Priory zijn in de achtste eeuw de beroemde Lindisfarne Gospels geschreven. De gospels zelf liggen in Londen, maar het verhaal erachter is in de Priory te bewonderen.

Rond 14:00 uur vertrekken we weer richting Newcastle, waar we uiterlijk om 16:00 uur bij de ferry moeten zijn om in te checken.

Aan boord hebben we weer een gezamenlijke maaltijd in het buffet-restaurant. Daarna heb je nog tijd om te ontspannen aan boord, bijvoorbeeld door nog wat uren aan dek te gaan staan in de hoop dolfijnen of zelfs een walvis te zien.

Dag 6: Voordat we in IJmuiden aankomen varen we tussen de twee windparken door die voor de Noord-Hollandse kust liggen. Regelmatig worden hier bruinvissen gezien. Rond 10:00 uur gaan we van boord.

Let Op: Het boven beschreven programma is nog voorlopig, omdat van een aantal excursies de tijd nog niet precies vast staat. Mogelijk wordt de volgorde van het programma nog gewijzigd.

Accommodatie

We slapen de eerste en de vijfde nacht in een hut aan boord van de ferry van DFDS. Op de ferry is het mogelijk om zowel binnen- als buitenhutten te boeken. Standaard hebben de hutten bedden boven elkaar. Maar er zijn sinds dit jaar ook hutten te boeken met een 2-persoonsbed. Zie voor de exacte prijzen het boekingsformulier.

De overnachtingen in Engeland zijn in het hotel The Bamburgh Castle Inn, dat prachtig gelegen is boven de kleine haven van Seahouses. Hier zijn enkele kamers aan de zeezijde te boeken, maar de meerderheid van de kamers ligt aan de dorpszijde van het hotel. De kamers aan de zeezijde hebben meestal ook zeezicht, maar enkelen kijken door de ligging meer op het terras van het hotel, dan de zee zelf. In het hotel is een gezellige Engelse pub, waar je ’s avonds ook een hapje kan eten. Tegenover het hotel zijn alle voorzieningen van het dorp op loopafstand te vinden.

Groepsgrootte:

De groep bestaat minimaal uit 6 personen en maximaal uit 24 personen. We kiezen ervoor om naar deze bestemming te werken met een grotere groep, zodat we de prijs betaalbaar kunnen houden.

Kosten

De basisprijs voor deze reis is € 895,- per persoon. Dit is op basis van een 2 persoons-binnenhut op de ferry en een 2 persoonskamer met dorpszicht in het hotel. Voor zeezichthutten en -kamers is een toeslag verschuldigd. Zie voor de exacte bedragen het boekingsformulier. De prijzen zijn wat hoger als voorgaande jaren. Deels omdat er extra maaltijden op de ferry zijn inbegrepen in de prijs en vanwege een aantal prijsverhogingen in Engeland (vooral de excursies en landingen zijn duurder geworden).

Alle maaltijden aan boord van de ferry zijn bij de prijs inbegrepen, net als het ontbijt op de dagen die we overnachten in het hotel. De overige maaltijden (lunches en diners in Seahouses), drank en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening.

In Seahouses zijn volop restaurants, waaronder enkele typisch Engelse Fish en Chips zaken.

Het is mogelijk om een parkeerplaats te reserveren bij de Terminal in IJmuiden (kosten zijn € 7,- per nacht). Het terrein is afgesloten, maar niet bewaakt.

Ook kan je vooraf een bus-ticket reserveren vanaf Amsterdam CS (Kosten zijn € 15,- p.p. retour).

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking

Belangrijk om te weten:

In dit programma zijn meerdere vaarexcursies opgenomen. Maar bij zeer slecht weer kan het zijn dat de bootjes niet uitvaren. Gelukkig is dit tijdens een Delta Safari-trip nog nooit gebeurd, maar de kans is wel aanwezig. In het uitzonderlijke geval dat dit gebeurd, krijg je de prijs van de excursie retour en bieden we een alternatief programma aan.

Interesse?

Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een inschrijfformulier.