Farne Foto trip

Omdat op dit moment (2022) er geen All-day trips meer worden toegestaan op de Farne eilanden, vinden we onderstaand programma op dit moment niet geschikt om aan te bieden als fotografie reis. Voor de gemiddelde vogelaar en fotograaf is een uur op de eilanden prima en dat bieden we dan ook aan tijdens onze Korte trips en tijdens de zesdaagse Farne en Omgeving (waarbij we zelfs meerdere tochten naar de eilanden maken). Maar de fanatiekere natuurfotograaf zal graag een keer de All Day trip meemaken, waarbij hij/zij langer op de eilanden mag blijven. We houden de situatie in de gaten en zodra het mogelijk is zullen we onderstaande reis weer gaan aanbieden.

Wil je alle tijd nemen om de papegaaiduikers en de andere broedvogels op de Farne eilanden te bekijken of te fotograferen dan is onze vijfdaagse trip naar de Farne eilanden de oplossing.

We vertrekken in middag met de ferry uit IJmuiden. Onderweg hebben we al kans om dolfijnen en de eerste papegaaiduikers te zien. De eerste dag in Engeland maken we direct de eerste tocht naar Inner Farne en checken we ’s middags in, in het hotel in Seahouses. Ook de tweede dag is helemaal gereserveerd voor de Farne eilanden. We maken een lange tocht waarbij we twee keer landen op een eiland vol broedende zeevogels. De derde dag in Engeland varen we ’s ochtends nog een laatste keer naar Staple Island.

Deze trip is ideaal voor fotografen, omdat ze meerdere dagen hebben om de perfecte foto te maken. Zowel ervaren fotografen, die hun eigen gang willen gaan, als beginners die behoefte hebben aan tips en uitleg, zijn welkom op deze reis. Maar ook als je zonder camera gewoon extra lang van de Farne eilanden wil genieten is deze reis aan te bevelen. In totaal maken we tijdens deze reis vier landingen op de eilanden.

Programma per dag

Dag 1: Aan het einde van de middag vertrekken we met de ferry uit IJmuiden. We beginnen de reis met een kennismakingsdiner met de hele groep. Ook maken we kennis met de wildlife-officer van ORCA aan boord van het schip. Zij varen het hele seizoen mee aan boord van de ferry om voorlichting te geven over zeezoogdieren in de Noordzee.

Dag 2: De eerste uren van de dag varen we langs de Engelse kust richting Newcastle. Wie alles uit zijn reis wil halen, staat al vroeg aan dek. De eerste jan-van-genten en noordse stormvogels vliegen om de boot. En met een beetje geluk zien we hier ook witsnuit-dolfijnen of zelfs een dwergvinvis. We ontbijten in het buffetrestaurant op de ferry.

Rond 09:00 uur kunnen we van boord en gaan we op zoek naar de bus die voor ons klaar staat voor de terminal. We rijden in een uur naar Seahouses, waar we onze bagage achterlaten in het hotel vlakbij de haven.

In de middag maken we de eerste excursie naar de Farne eilanden. We landen op het eiland Inner Farne. Gebruik deze eerste dag vooral om rond te kijken, te oriënteren en de beste plekjes te vinden voor morgen.

Na afloop van de eerste tocht kunnen we terecht in onze kamers in het hotel. ’s Avonds heb je tijd om te dineren in één van de restaurants in het dorp. Ook in het hotel zelf kan je prima ‘pubfood’ eten. In de bar kunnen we ’s avonds tips en trucs uitwisselen om de volgende dag de beste foto’s te maken.

Dag 3: De derde dag staat helemaal in het teken van de Farne eilanden. We maken een 6-uurs tocht, waarbij we ook twee keer aan land gaan. In de ochtend op Staple Island en in de middag op Inner Farne. Op beide eilanden mogen we twee uur blijven. Dit is langer dan bij de normale excursies, waarbij je maar één uur op een eiland mag verblijven.

Op beide eilanden broeden papegaaiduikers, zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen en kuifaalscholvers. Er is dan ook genoeg tijd om ze te bekijken of te fotograferen. Op Inner Farne broeden daarnaast honderden noordse sterns. Als de eerste jonge sterns uit het ei zijn gekomen, is een hoofddeksel ‘verplicht’ om de pik-aanvallen van de sterns af te weren. Wie iets verder doorloopt komt op het rustiger stuk waar de papegaaiduikers hun holen hebben.

De avond is vrij te besteden. In Seahouses zijn meerdere restaurant waar je heerlijk kan eten. Maar je kan er ook voor kiezen om de eidereenden in de haven te gaan fotograferen. In de bar van het hotel kunnen we ’s avonds onder het genot van een lokaal biertje of een cider, de gemaakte foto’s bespreken.

Dag 4: Voor de liefhebbers staan we één van de ochtenden extra vroeg op om de zonsopkomst te fotograferen. Of eigenlijk nét ervoor! Vandaag is ook de laatste kans om die éne foto van de papegaaiduikers te maken. We maken nog een laatste excursie naar Staple Island, waar we weer een uur mogen verblijven.

Rond 14:00 vertrekt onze bus weer richting Newcastle, waar we uiterlijk om 16:00 uur weer bij de ferry moeten zijn.

Aan boord hebben we weer een gezamenlijke maaltijd in het buffet-restaurant. Daarna heb je nog tijd om te ontspannen aan boord, terwijl de ander nog wat uren aan dek gaat staan in de hoop dolfijnen of zelfs een walvis te zien.

Dag 5: Voordat we in IJmuiden aankomen varen we tussen de twee windparken door die voor de Noord-Hollandse kust liggen. Regelmatig worden hier bruinvissen gezien. Rond 10:00 uur gaan we van boord.

Extra: Als het mogelijk is maken we op één van de avonden nog een Sunset-trip rond de eilanden. We kijken ter plekke welke avond het beste uitkomt.

Accommodatie

We slapen de eerste en de vierde nacht in een hut aan boord van de ferry King Seaways van DFDS. Op de ferry is het mogelijk om zowel binnen- als buitenhutten te boeken. Standaard hebben de hutten bedden boven elkaar. Maar er zijn sinds dit jaar ook hutten te boeken met een 2-persoonsbed. Zie voor de exacte prijzen het boekingsformulier.

De overnachtingen in Engeland zijn in het hotel The Bamburgh Castle Inn, dat prachtig gelegen is boven de kleine haven van Seahouses. Hier zijn enkele kamers aan de zeezijde te boeken, maar de meerderheid van de kamers ligt aan de dorpszijde van het hotel. De kamers aan de zeezijde hebben meestal ook zeezicht, maar enkelen kijken door de ligging meer op het terras van het hotel, dan de zee zelf. In het hotel is een gezellige Engelse pub, waar je ’s avonds ook een hapje kan eten. Tegenover het hotel zijn alle voorzieningen van het dorp op loopafstand te vinden.

Groepsgrootte:

De groep bestaat minimaal uit 6 personen en maximaal uit 20 personen. We kiezen ervoor om naar deze bestemming te werken met een grotere groep, zodat we de prijs betaalbaar kunnen houden.

Reisbegeleiding:

De reis wordt begeleid door twee of drie Nederlandstalige gidsen van Delta Safari.

Kosten

De basisprijs voor deze reis is € 750,- per persoon. Dit is op basis van een gedeelde 2 persoons-binnenhut op de ferry en een gedeelde 2-persoonskamer met dorpszicht in het hotel. Voor zeezichthutten en -kamers is een toeslag verschuldigd. Zie voor de exacte bedragen het boekingsformulier.

Alle vervoer, vaarexcursies en landingen zijn bij de reis inbegrepen.

Alle maaltijden aan boord van de ferry zijn bij de prijs inbegrepen, net als het ontbijt op de derde en vierde dag (in het hotel). De overige maaltijden, drank en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening.

In Seahouses zijn ook meerdere restaurants te vinden, waaronder meerdere typisch Engelse Fish en Chips zaken.

Het is mogelijk om een parkeerplaats te reserveren bij de Terminal in IJmuiden (kosten zijn € 7,- per nacht). Het terrein is afgesloten, maar niet bewaakt.

Ook kan je vooraf een bus-ticket reserveren vanaf Amsterdam CS (Kosten zijn € 15,- p.p. retour).

Belangrijk om te weten:

In dit programma zijn meerdere vaarexcursies opgenomen. Maar bij zeer slecht weer kan het zijn dat de bootjes niet uitvaren. Gelukkig is dit tijdens een Delta Safari-trip nog nooit gebeurd, maar de kans is wel aanwezig. In het uitzonderlijke geval dat dit gebeurd, krijg je de prijs van de excursie retour en bieden we een alternatief programma aan.

Interesse?

Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een inschrijfformulier.