foto: Delta Safari

Kano Avontuur Biesbosch – Midweek

Nationaal Park de Biesbosch is een prachtig stuk Nederlandse deltanatuur. En wat is er mooier dan deze ‘Hollandse zoetwater jungle’ te ontdekken vanuit een kano. In de zomer van 2019 organiseert Delta Safari een serie kanoweekenden en -midweken in de Biesbosch. Met een gids trek je er op uit en vaar je een mooie route door het gebied, dat het thuis is voor onder andere de bever, de visarend en de zeearend. Overnachten doen we in tenten.

Midweek

De midweken beginnen op maandagmiddag op het ‘Delta Safari Biesbosch kamp’ op een camping midden in de natuur. Hier staan een aantal al ingerichte tenten op jullie te wachten. De eerste avond maken we kennis met elkaar en met de kano’s (basisinstructie kanotechniek). Rond de schemering maken we een wandeling naar het visarendnest in de buurt. Onderweg zien we misschien dan al de eerste bever.

Op dinsdagochtend stappen we in de kano’s en begint ons avontuur pas echt. We varen eerst een stuk door de Noordwaard, een gebied dat pas sinds een aantal jaar is omgetoverd van landbouwpolder naar doorstroomgebied. Het is een open omgeving die ’s winters bij hoog water in de rivieren onder water kan staan. Nu in de zomer is het groen en heeft het zich al ontwikkeld als een prachtig kanogebied. Omdat de kreken smal en ondiep zijn, komen we hier bijna geen andere (motor)bootjes tegen. Het lijkt wel of we het gebied voor onszelf alleen hebben.

In de loop van de dag varen we de oorspronkelijke Brabantse Biesbosch binnen. Omdat sinds de jaren zeventig de wilgen bijna niet meer worden geknot, is een groot deel van de Biesbosch uitgegroeid tot een groene jungle. Dit is ook het territorium van de Zeearend. Ergens verstopt in dat wilgenwoud heeft de zeearend zijn nest. Met een beetje geluk zien we hem een keer boven de kreek vliegen.

Aan het eind van de middag komen we aan bij de Vischplaat. Dit is de enige boerderij die nog actief is op een eiland in de Biesbosch. En wij hebben het geluk dat de boer op het eiland een kleine camping heeft, waar we kunnen overnachten. Na aankomst gaan we eerst de tenten op zetten, waar we twee nachten in verblijven. Daarna is het tijd om even te luieren, te zwemmen of het eiland te verkennen.

Tijdens de schemering kunnen we nog even in de kano stappen om op zoek te gaan naar bevers. Maar soms is dat niet eens nodig en zien we ze al vanaf de steiger bij de Vischplaat zwemmen.

Woensdag stappen we na het ontbijt in de kano’s. Vroeg in de ochtend is het nog rustig op het water en hebben we de meeste kans om nog bevers, reeën of leuke vogels te zien. Omdat we nu midden in de Biesbosch starten, kunnen we een heel ander stuk van het gebied ontdekken. In het hart van de Biesbosch gaan we op zoek naar een aantal kreken die weinig worden bevaren en waar je even vergeet dat je ‘gewoon in Nederland’  bent.

Donderdagochtend breken we na het ontbijt ons kampje weer op en laden de kano’s weer vol met onze bagage. Via een andere route dan op de heenweg varen we in de loop van de dag weer terug naar ons startpunt in de Noordwaard. Na drie dagen in de groene jungle, zien we de open vlakte van de Noordwaard weer met hele andere ogen.

Thema

Natuurlijk besteden we tijdens alle tochten aandacht aan alle facetten van de Biesbosch natuur; de vissen, de vlinders, de bevers, de libellen en de vogels. Maar tijdens de midweken nemen we een extra gids mee met speciale kennis van één van die soortgroepen. Hierdoor krijgen de midweken ieder hun eigen thema.

Op dit moment zijn we de weken en de gidsen aan het inplannen.

Midweek 1 (8-11 juli); Thema Zoogdieren met medewerking van Herman de Jongh. Herman is onder andere actief in de Zoogdierwerkgroep van de Hoekse Waard. En hij zag afgelopen twee jaar de meeste verschillende soorten zoogdieren op Nederlandse bodem (volgens waarneming.nl).  Daarnaast nemen we bat-detectors, muizenvallen en cameravallen mee. Met Herman gaan we dus geen zoogdier missen deze week!

Midweek 2 (15-18 juli); Thema Vogels van de Biesbosch met Albert de Jong. Albert werkt bij Sovon Vogelonderzoek Nederland. Maar vooral is hij van jongs af aan al in de Biesbosch te vinden en kent hij alle verhalen over de vogels in het gebied. Hij zit daarom ook in de redactie van de Avifauna van de Biesbosch die op dit moment geschreven wordt. Tenslotte trekt Albert zelf ook met de kano het gebied. Kortom een ideale gids voor deze week.

Midweek 3 (12-15 augustus); Thema ouder en kind. De Biesbosch in, samen met je kind(eren). Natuurlijk gaan we bevers zoeken en vertellen we alles over de vogels die er leven. Maar ook gaan we op bezoek bij de Biesboschboer, vuurtje stoken en door de modder stampen. Geschikt vanaf ongeveer 8 jaar.

Verblijf en maaltijden

We verblijven drie nachten op een simpele camping in de Biesbosch. Alle basisvoorzieningen zoals een toilet en een warme douche zijn gewoon aanwezig. De eerste nacht slapen we in wat grotere tenten die al voor je klaar staan als je aankomt. Op de tweede slaapplek moeten we zelf ons tentje nog opzetten. Deze zijn daarom wat kleiner. Op beide locaties zijn veldbedden aanwezig. Vanaf het diner op vrijdagmiddag tot de lunch op zondag, zijn de maaltijden inbegrepen. We nemen de maaltijden wel zelf mee in de kano, dus verwacht geen haut cuisine. Op zaterdagavond gaan we barbecuen met lokale producten van de Biesboschhoeve.

Voor het vervoeren van je eigen spullen krijgt iedere deelnemers een waterdichte ton. Berg hierin vooral de zaken op die je droog wil houden. Verder is er in de kano genoeg ruimte om extra tassen mee te nemen.

Kano- en kampeerervaring is niet nodig. Je krijgt de eerste avond een basisinstructie. Voor de kanotochten is een normale conditie voldoende.

In dezelfde periode worden er ook weekenden georganiseerd. Deze duren één dag korter en starten op vrijdag. Zie elders op onze website voor prijzen en data van de weekenden.

Kosten

De deelnamekosten voor een Kano midweek in de Biesbosch is € 325,- per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 250,-. Bij twee of meer kinderen overleggen we even over de indeling van de tenten en kano’s.

Het kano avontuur eindigt op donderdagmiddag rond 16:00 uur. U kunt er voor kiezen om nog een nacht langer in de Biesbosch te blijven tegen een kleine meerprijs. Maaltijden en begeleiding zijn dan niet meer inbegrepen. U ontvangt vooraf informatie over de mogelijkheden in de omgeving.

Voor alle reizen en korte trips maakt Delta Safari gebruik van STO-reisgarantie. Meer informatie krijg je bij de boeking. Kosten zijn €12,- per boeking.