Kano Avontuur Biesbosch – Weekend

Nationaal Park de Biesbosch is een prachtig stuk Nederlandse deltanatuur. En wat is er mooier dan deze ‘Hollandse zoetwater jungle’ te ontdekken vanuit een kano. In de zomer van 2022 organiseert Delta Safari weer een serie kanoweekenden en -midweken in de Biesbosch. Met een gids trek je er op uit en vaar je een mooie route door het gebied, dat het thuis is voor onder andere de bever, de visarend, de zeearend en ijsvogels. Overnachten doen we in tenten.

Vernieuwd programma

De weekenden beginnen op vrijdagmiddag op het ‘Delta Safari Basiskamp’ vanaf een boerderij in de Noordwaard. We verzamelen aan het einde van de middag en eten voor we vertrekken nog een broodmaaltijd met soep. Rond 18:00 uur stappen we in de kano’s om door de Noordwaard te varen naar de eerste overnachtingsplek. Net voor de schemer zetten we de tentjes op bij een kano-camping midden in de Biesbosch.

Wie bevers wil zien heeft het meeste kans om zaterdag bij zonsopkomst een tochtje vanaf de camping te maken. Na het ontbijt breken we de tentjes weer af en vervolgen onze weg door de Biesbosch. Omdat sinds de jaren zeventig de wilgen bijna niet meer worden geknot, is een groot deel van de Biesbosch uitgegroeid tot een groene jungle. Dit is ook het territorium van de Zeearend. Ergens verstopt in dat wilgenwoud heeft de zeearend zijn nest. Met een beetje geluk zien we hem een keer boven de kreek vliegen.

Aan het eind van de middag komen we aan bij de Vischplaat. Dit is de enige boerderij die nog actief is op een eiland in de Biesbosch. En wij hebben het geluk dat de boer op het eiland een kleine camping heeft, waar we kunnen overnachten. Na aankomst gaan we eerst de tenten op zetten. Daarna is het tijd om even te luieren, te zwemmen of het eiland te verkennen. Af en toe jaagt er een visarend boven het water precies voor de camping. ’s Avonds stoken we de barbecue op, met vlees van de boerderij waar we overnachten. Lokaal uit de Biesbosch dus. Voor vegetariërs zorgen we natuurlijk voor een alternatief.

Zondagochtend breken we na het ontbijt ons kampje weer op en varen we de natuur weer in. Via een andere route dan op de heenweg varen we in de loop van de dag weer terug naar ons startpunt in de Noordwaard. De Noordwaard is een gebied dat pas sinds een aantal jaar is omgetoverd van landbouwpolder naar doorstroomgebied. Het is een open omgeving die ’s winters bij hoog water in de rivieren onder water kan staan. Nu in de zomer is het groen en heeft het zich al ontwikkeld als een prachtig kanogebied. Omdat de kreken soms smal en ondiep zijn, komen we hier bijna geen andere (motor)bootjes tegen. Het lijkt wel of we het gebied voor onszelf alleen hebben.

Verblijf en maaltijden

Het programma is iets aangepast vergeleken met eerdere jaren. We verblijven beide nachten op een kleine camping in de Biesbosch en slapen in kleine trekkerstenten. Alle basisvoorzieningen zoals een toilet en een douche zijn gewoon aanwezig. Op de eerste camping hebben we alleen een koude douche en ons kampje op de tweede camping is wel wat verder lopen naar de toiletten (ongeveer 400 meter), maar de douche is hier warm. Je moet zelf een slaapzak meenemen, maar er zijn veldbedjes aanwezig. Vanaf de broodmaaltijd op vrijdagmiddag tot en met de lunch op zondag, zijn de maaltijden inbegrepen. Het ontbijt en de lunch voor de zaterdag nemen we mee in de kano. Op zaterdagavond gaan we barbecuen met lokale producten van de Biesbosch-hoeve en ook het ontbijt komt deels van de boerderij.

Voor je eigen spullen krijgt iedere deelnemer een waterdichte ton. Stop hier vooral de zaken in die je droog wil houden. Verder is er in de kano genoeg ruimte om extra tassen mee te nemen.

Kano- en kampeerervaring is niet nodig. Je krijgt de eerste dag een basisinstructie voor het kanoën. Voor de kanotochten is een normale conditie voldoende. We varen op vrijdagavond ongeveer 6 kilometer en  zaterdag en zondag ongeveer 14 kilometer. Alleen met veel wind kan het kanoën wat meer inspanning kosten. De groepen bestaan uit maximaal 10 tot 12 personen. We hebben vijf Canadese kano’s waar we de tocht mee varen, enkele twee persoons en enkele drie persoons kano’s.

Data 

We hebben voor 2022 de weekenden gepland op 8 juli, 15 juli, 22 juli, 29 juli, 5 augustus en 12 augustus. Het weekend van 29 juli is nu vol, maar op alle andere weekenden is nog voldoende beschikbaarheid. Heb je interesse, stuur dan een mail of laat rechtsboven aan de pagina een bericht achter. Dan ontvang je meer informatie om je in te schrijven.

Kosten

De deelnamekosten voor een Kano weekend in de Biesbosch is € 225,- per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 150,-. Vanwege het iets aangepaste programma hebben we de prijzen verlaagd ten opzichte van voorgaande jaren (-10%)

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.