Sa Dragonera vanaf zee

Mallorca najaar; Eleonora’s valken

Ready to Go! Na veel onzekerheid hebben we besloten om een korte najaarstrip naar Mallorca te organiseren. 

Een trip naar Mallorca in het najaar, speciaal voor de Eleonora’s valken. We zagen de valken in het voorjaar jagen bij de kliffen van het eiland Dragonera. Een machtig gezicht! En als je dan hoort dat er in het najaar soms tientallen tegelijk jagen op migrerende zangvogels, dan weet je dat je terug moet. Daarom organiseerde Delta Safari in het najaar van 2018 een ‘testtrip’ naar Mallorca. En het bleek waar. Vanaf de kliffen van het eiland Sa Dragonera konden we urenlang genieten van meerdere jagende valken. Soms wel vijf of zes tegelijk. Na veel onzekerheid vanwege Corona gaan we nu in september 2021 opnieuw naar Mallorca.

Programma per dag

Dag 1, donderdag 23 sept; We vertrekken met een middag-vlucht vanaf Amsterdam. Na aankomst op Mallorca halen we de huurauto’s (of bus) op en rijden naar onze verblijfplaats in Pollenca. We hebben een villa kunnen huren waar we met een kleine groep verblijven. De rest van de dag gebruiken we om de omgeving alvast te verkennen en de eerste waarnemingen te doen.

Dag 2, vrijdag 24 sept; Vanuit Pollenca is de landtong van Formentor de dichtstbijzijnde plek om Eleonora’s valken te bekijken. Dat is dan ook onze eerste bestemming deze week. Vanaf het uitkijkpunt bij de vuurtoren zullen we de kliffen afzoeken. Later op de dag rijden we nog naar de Boquer vallei of het stuwmeer van Cuber. Hier zijn bij goede omstandigheden vaak gieren te zien. Maar ook voor zangvogels is het gebied ideaal. Blauwe rotslijsters zitten er zeker, en ook de rode variant moet er te vinden zijn. Al is dat op onze vorige trips nog niet gelukt.

Dag 3, zaterdag 25 sept; We gaan zeker een dag naar het moeras van Albufera. Dit is één van de beste vogelgebieden van Mallorca. We kijken zowel in het Parc Natural als in de omgeving. In deze tijd van het jaar is het gebied een magneet voor trekvogels op weg naar het Zuiden. Tussen de steltlopers kan altijd iets bijzonders opduiken.

Dag 4, zondag 26 sept; Vandaag rijden we naar de zuidkant van het eiland om een tocht naar de eilandengroep Cabrera te maken. Ook hier broeden eleonora’s valken. Tijdens de overtocht en de rondvaart om de eilanden maken we kans op pijlstormvogels en soms dolfijnen. Op het hoofdeiland maken we een korte wandeling.

Dag 5, maandag 27 sept; Mochten de eleonora’s valken eerder in de week niet gelukt zijn dan rijden we vandaag naar St Elm. Daar nemen we het veerbootje naar Dragonera. Dragonera is één van de locaties op Mallorca waar de Eleonora’s valken broeden. Opvallend is dat ze in de nazomer en het najaar broeden, precies op het moment dat de trek naar het Zuiden van kleine zangvogels piekt. Bij de kliffen wordt gejaagd op de vogels die uitgeput proberen aan land te komen.

Dag 6, dinsdag 28 sept; De laatste dag gebruiken we om een aantal andere mooie vogelplekken op Mallorca te ontdekken. Afhankelijk van de wensen van de groep en wat we de voorgaande dagen nog gemist hebben maken we een keuze naar welke regio we rijden.

Dag 7, woensdag 29 sept; Na het ontbijt checken we uit en gaan nog een laatste dag op pad. Omdat we toch weer richting het vliegveld moeten, gaan we richting het Zuiden om nog een aantal locaties te bezoeken. In de middag leveren we onze auto/bus in en stappen we weer in het vliegtuig richting Amsterdam.

Accommodatie

We hebben een villa gehuurd in de omgeving van Pollenca. De villa heeft 5 slaapkamers, een ommuurde tuin en een zwembad. De villa ligt op 10 minuten lopen van de stad Pollenca.

Groepsgrootte

We reizen met een kleine groep. De groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 8 personen, ook afhankelijk van de indeling van de slaapkamers.

Kosten

De basisprijs voor deze reis is € 1075,- per persoon. Dit is inclusief vliegreis (met handbagage), overnachtingen met ontbijt, vervoer op Mallorca en de overtochten naar Cabrera en/of Dragonera. Voor een kamer voor alleengebruik is een toeslag verschuldigd. We verwachten van de zes avonden drie keer zelf de maaltijd te verzorgen, die zijn dan inbegrepen.

Niet inbegrepen zijn lunch (meestal nemen we die mee voor onderweg) en diner op de andere drie dagen en de ruimbagage. De ruimbagage berekenen we apart omdat de één, vanwege het beperkt aantal dagen, genoeg zal hebben aan de handbagage (10 kg), terwijl de ander extra ruimbagage wil bijboeken vanwege fotoapparatuur. Prijzen en mogelijkheden staan vermeld op het boekingsformulier.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking

Interesse?

Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een boekingsformulier.

Kijk voor een sfeerimpressie van onze reis in 2018 op ons blog (tweede van de drie beschreven reizen)