Sa Dragonera vanaf zee

Mallorca najaar; Eleonora’s valken

Oranje stoplicht; Mallorca is één van de bestemmingen waarbij we mogelijk snel een nieuwe reis kunnen inplannen als het weer mogelijk is om op een veilige manier naar Spanje te reizen. Hieronder lees je een voorbeeld van een najaarsreis, maar ook in het voorjaar is Mallorca een mooie vogelbestemming.

Een trip naar Mallorca in het najaar, speciaal voor de Eleonora’s valken. We zagen de valken in het voorjaar jagen bij de kliffen van het eiland Dragonera. Een machtig gezicht! En als je dan hoort dat er in het najaar soms tientallen tegelijk jagen op migrerende zangvogels, dan weet je dat je terug moet. Daarom organiseerde Delta Safari in het najaar van 2018 een ‘testtrip’ naar Mallorca. En het bleek waar. Vanaf de kliffen van het eiland Sa Dragonera konden we urenlang genieten van meerdere jagende valken. Soms wel vijf of zes tegelijk. Datum voor 2020 volgt.

Programma per dag

Dag 1: We vertrekken met een middag vlucht vanaf Eindhoven. Na aankomst op Mallorca halen we de huurauto (of bus) op en rijden naar het plaatsje Sant Elm. De rest van de dag gebruiken we om de omgeving alvast te verkennen en de eerste waarnemingen te doen. Langs de kust zien we de Audouins meeuw en in de dennenbossen kunnen we de eerste kruisbekken misschien al vinden.

Dag 2: Vanaf het dorp waar we overnachten nemen we de ferry naar Dragonera. Dragonera is één van de locaties op Mallorca waar de Eleonora’s valken broeden. Opvallend is dat ze in de nazomer en het najaar broeden, precies op het moment dat de trek naar het Zuiden van kleine zangvogels piekt. Bij de kliffen wordt gejaagd op de vogels die uitgeput proberen aan land te komen.

Dag 3: Na het ontbijt stappen we weer op de het veerbootje naar Dragonera. Op het eiland zijn drie goede uitkijkpunten om de kliffen te bekijken. Alledrie zijn ze een flinke klim vanaf het haventje. Het is daarom handig, zeker voor fotografen met veel materiaal, om per dag een andere locatie te kiezen. Dat geeft je veel tijd bij de valken. Let onderweg ook op de andere vogels, al zullen deze stiller zijn dan in het voorjaar; de blauwe rotslijster, de balearische grasmus en de balearische kruisbekken zijn vaste bewoners van het eiland. In de middag nemen we de laatste ferry weer terug naar Sant Elm.

Dag 4: Vandaag checken we na het ontbijt uit bij het hotel in Sant Elm en verplaatsen we naar de Noordkant van Mallorca. We nemen de route door de bergen, zodat we onderweg een lange stop kunnen maken bij het stuwmeer van Cuber. Hier zijn bij goede omstandigheden vaak gieren te zien. Maar ook voor zangvogels is het gebied ideaal. Blauwe rotslijsters zitten er zeker, en ook de rode variant moet er te vinden zijn. Al is dat op onze vorige trips nog niet gelukt. In de middag checken we in bij ons hotel aan de Noordkant van het eiland.

Dag 5: We gaan zeker een dag naar het moeras van Albufera. Dit is één van de beste vogelgebieden van Mallorca. We kijken zowel in het Parc Natural als in de omgeving. In deze tijd van het jaar is het gebied een magneet voor trekvogels op weg naar het Zuiden. Tussen de steltlopers kan altijd iets bijzonders opduiken.

Dag 6: Na het ontbijt checken we uit en gaan nog een laatste dag op pad. In overleg met de groep kijken we waar we nog naar toe willen. De Boquer vallei, de Zoutvlaktes in het Zuiden? Omdat we toch weer richting het vliegveld moeten, kan het allemaal. In de middag leveren we onze auto/bus in en stappen we weer in het vliegtuig richting Eindhoven.

Accommodatie

We verblijven vijf nachten in eenvoudige, maar prettige hotels. De eerste drie nachten in Sant Elm of Port d’Andratx. De laatste twee nachten verblijven we in het plaatsje Sineu in het centrum van Mallorca. Hier is weinig te merken van de toeristische hotspot in de kustregio’s

Groepsgrootte

We reizen met een kleine groep. De groep bestaat uit minimaal 5 en maximaal 8 personen.

Kosten

De basisprijs voor deze reis is € 1075,- per persoon. Dit is inclusief vliegreis (met handbagage), overnachtingen met ontbijt, vervoer op Mallorca en de overtochten naar Dragonera. Voor een hotelkamer voor alleengebruik is een toeslag verschuldigd.

Niet inbegrepen zijn lunch en diner en de ruimbagage. De ruimbagage berekenen we apart omdat de één, vanwege het beperkt aantal dagen, genoeg zal hebben aan de handbagage (10 kg), terwijl de ander extra ruimbagage wil bijboeken vanwege fotoapparatuur. Prijzen en mogelijkheden staan vermeld op het boekingsformulier.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking

Interesse?

Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een boekingsformulier.

Kijk voor een sfeerimpressie van onze reis in 2018 op ons blog (tweede van de drie beschreven reizen)