Oost Groenland, Tot diep in de Scoresbysund

Deze expeditiecruise vertrekt vanuit Reykjavik op IJsland en bezoekt de wilde Oostkust van Groenland. Deze route bezoekt de Scoresbysund, het diepste fjordsysteem van de wereld. Waar veel andere expeditieschepen slechts de ‘voorste deel’ van dit fjordsysteem bezoeken, is doel van deze expeditie om zo ver mogelijk de Nordvestfjord in te varen, die uiteindelijk zo’n 350 kilometer landinwaarts steekt. In dit vrijwel onbewoonde landschap maken we in de nachten goede kans op het Noorderlicht. En overdag genieten we van de adembenemende landschappen en de arctische soorten als muskusossen, poolvossen en mogelijk ook ijsberen. Op zee speuren we naar zeevogels en walvissen, waarbij de mysterieuze narwal één van de soorten is die op deze route gezien kan worden.

Tijdens deze expeditie met het nieuwe schip de Ocean Albatros worden regelmatig zodiac landingen gemaakt om wandelingen aan land te maken. Hierbij zijn naast het Arctische dierenleven ook sporen van onderzoekers en jagers te vinden, zoals verlaten jachthutten. De laatste dagen van deze expeditie zakken we langs de prachtige Blosseville Coast weer naar het Zuiden. De expeditie eindigt na 10 dagen ook weer op IJsland.

Programma:

Dag 0 (22 sept 2023): Om zeker op tijd te zijn voor het vertrek van de expeditie, verzamelen we de dag voor vertrek al in Reykjavik. De hotelovernachting is inbegrepen in de prijs, maar de vliegtickets niet. Hierdoor heb je de mogelijkheid om ook al eerder (of later na de reis) naar IJsland te vertrekken. Wij kunnen de vliegtickets natuurlijk wel voor je boeken. Afhankelijk van de aankomsttijden kunnen we vandaag of de ochtend van dag 1 nog een gezamenlijke excursie maken.

Dag 1 (23 sept 2023): In de middag gaan we in Reykjavik aan boord van het nieuwe schip de Ocean Albatros. Nadat we zijn ingecheckt in onze hutten, ontmoeten we het expeditieteam die ons wegwijs zal maken op het schip. Na een welkomstdrankje én de verplichte ‘Safety Drill’ vertrekt het schip vanuit de haven van Reykjavik. In de nacht stuurt de kapitein het schip de ‘Denmark Strait’ op, het stuk Atlantische Oceaan tussen IJsland en Groenland.

Dag 2 (24 sept 2023): Een dag op zee. Terwijl we de oversteek naar Groenland maken, kunnen we uitkijken naar zeevogels en walvissen. In de loop van de dag leren we het schip steeds beter kennen en ontdekken we ook de heerlijke restaurants aan boord waar dagelijks drie maaltijden geserveerd worden.  Overdag worden ook lezingen gegeven die ons alvast informeren over het Groenlandse dierenleven, de cultuur van de Inuit en onderwerpen als geologie en klimatologie.

Dag 3 (25 sept 2023): In de loop van de nacht varen we Scoresbysund binnen en zetten koers naar de Inuit nederzetting Ittoqqortoormiit. Deze nederzetting waar enkele honderden mensen wonen is één van de meest afgelegen gemeenschappen op de wereld. De bevolking is grotendeels afhankelijk van de jacht, wat te zien is aan de huiden van muskusossen, zeehonden en ijsberen die her en der in het dorp te drogen hangen. We gaan aan land om een bezoek te brengen aan het dorp.

Dag 4-6 (26-28 sept 2023): De komende drie dagen staat er eigenlijk maar één ding op het programma; De Scoresbysund. Dit is het langste fjordsysteem op de wereld en wij gaan proberen om zo ver mogelijk landinwaarts te geraken. Alles natuurlijk afhankelijk van het weer en de ijscondities. De kapitein en de expeditie leider bepalen uiteindelijk hoe ver we de Nordvestfjord in kunnen, de tak van Scoresby die het diepste landinwaarts gaat. Maar het doel is zeker om een aantal landingen en zodiac-trips te maken op plekken waar zelden mensen komen. Zoals bij een echte expeditie worden iedere avond de plannen voor de volgende dag bekend gemaakt en besproken.

Eén van de plekken om een landing te maken is de Eskimobugt (Eskimo baai) in de Nordvestfjord, waar in de jaren dertig de ruïnes van een Thule gemeenschap zijn ontdekt. De Thule cultuur zijn de voorouders van de tegenwoordige Inuit.

Een andere prachtige mogelijkheid is de Daugard-Jensen gletsjer. Deze productieve gletsjer ligt diep in de Nordvestfjord en veel van het ijsbergen die ten Noorden van IJsland terecht komen, hebben hun oorsprong bij deze gletsjer. Onderzoeker Lange Koch heeft deze gletsjer in de jaren dertig in kaart gebracht en pas recent is het mogelijk om met een schip in de buurt van de gletsjer te komen. Maar het blijft afhankelijk van de actuele ijscondities tot hoe dicht bij de gletsjer we kunnen geraken.

Sporen wijzen er op dat Denmark Island al 4000 jaar gelden voor de jacht werd gebruikt, zelfs door de voorgangers van de Thule cultuur. Omdat het eiland wat vlakker is geeft het goede mogelijkheden voor een langere wandeling. Maar het expeditieteam blijft alert, want we zitten nu diep in ‘ijsberen territorium’. Ondanks de kille omstandigheden lopen we door een kleurrijk landschap van korstmossen en arctische bloemen. En met wat geluk komen we muskusossen of andere zoogdieren tegen.

Milne Land en Red Island (Røde Ø) liggen op de route terug richting zee. In het uitgestrekte fjordensysteem varen we langs ijsbergen en zien we hier en daar een walvis opduiken. Het Red Island dankt zijn naam aan de het rode zandsteen dat het eiland kleurt. Een laatste landing in de fjord kunnen we maken op Bear island waar weer prachtige vergezichten te zien zijn met besneeuwende bergtoppen en ijsbergen in de fjord. Waar we ook aan land gaan, we weten zeker dat het plekken zijn waar zelden mensen zijn geweest. Omdat we deze reis eind september maken hebben we goede kans op stabiel weer met heldere nachten, waardoor we hopelijk ook hier het Noorderlicht kunnen zien.

Dag 7-8 (29-30 sept 2023): De komende twee dagen varen we naar het Zuiden langs de Blosseville Coast, een prachtig landschap van hoge bergpieken en diep uitgesleten fjorden. Het pakijs maakte het in het verleden onmogelijk om deze kusten te bereiken, maar door de opwarming van de aarde, is dit gebied nu beter toegankelijk voor versterkte schepen zoals de Ocean Albatros. Dat geeft natuurlijk een dubbel gevoel, maar hierdoor is het wel mogelijk om deze kust te bezoeken en op zoek te gaan naar wildlife, verlaten Inuit nederzettingen en prachtige landschappen. Als de omstandigheden het toelaten staan hier ook één of twee landingen op het programma.

Dag 9 (1 okt 2023): Vandaag weer een dag op zee om over de “Denmark Strait” terug naar IJsland te varen. Overdag is er nog volop gelegenheid om over zee te turen naar zeevogels, walvissen en dolfijnen. De laatste lezingen worden gegeven en we sluiten de dag af met de een afscheidsborrel met de kapitein.

Dag 10 (2 okt 2023): Vroeg in de ochtend varen we de baai van Reykjavik binnen en komt ons Arctische avontuur tot een einde. We nemen afscheid van het schip en de crew en afhankelijk van de afgesproken terugreis gaan we direct naar het vliegveld, of naar een hotel in de stad.

Prijzen 2023:

Categorie F, drie persoons buitenhut met patrijspoort; € 4395,-

Categorie E, twee persoons buitenhut met frans balkon; € 6150,-

Categorie D, twee persoons buitenhut met patrijspoort; € 6065,-

Categorie C, twee persoons buitenhut met balkon; € 6595,-

Categorie B2, twee persoons suite met balkon; € 7475,-

Categorie B1, twee persoons suite met balkon; € 8795,-

Categorie A, twee persoons Junior Suite met balkon; € 10.115,-

Categorie G; single hut met patrijspoort; € 7035,-

Categorie C hut is ook te boeken met drie personen. Dan is de prijs € 5495,-

Categorie G hut is speciaal voor 1 persoon te boeken. Andere hutten zijn op indeling te boeken als alleenreizende (je wordt dan ingedeeld bij een andere deelnemer van hetzelfde geslacht). Voor alleengebruik van een hut (behalve G) geldt een toeslag van 75%.

Prijzen op basis van koers U$D = €0.88. Bij aanvraag info ontvang je de actuele prijs

Dekplannen: 

Deze cruise wordt gevaren met het allernieuwste schip van Albatros Expeditions. Deze komt pas in de winter van 2022 in de vaart, dus is in 2023 met zijn eerste ‘rondje’ in het Arctische gebied bezig. Kijk voor meer informatie over het schip, de hutten en de dekplannen op de website van Ocean Albatros.

Inbegrepen:

10 dagen/9 nachten verblijf in een buitenhut op de Ocean Albatros. Hotelovernachting Reykjavik voorafgaand aan cruise. Reisbegeleiding door Engels sprekend expeditieteam. Landingen met zodiacs, begeleide wandelingen en lezingen aan boord. Alle maaltijden tijdens de cruise, plus koffie, thee en middag snack. Havengelden en andere heffingen. Bij meer dan 6 deelnemers vanuit Delta Safari gaat er ook een Nederlandstalige reisbegeleider mee.

Niet inbegrepen:

Vliegreis Amsterdam – Reykjavik v.v., Maaltijden op IJsland, Drank aan boord (anders dan koffie, thee en water). Reis – en annuleringsverzekering. Fooi voor de bemanning. Andere persoonlijke uitgaven en eventuele medische testen.

Mogelijkheden verlenging:

Het is mogelijk om het verblijf in IJsland te verlengen voor of na de cruise. Voor de cruise is één hotelovernachting inbegrepen. Als wij de vlucht voor je regelen is dat altijd één dag voor vertrek van de cruise. Na de cruise is er geen overnachting inbegrepen. Wij kunnen een aantal dagen hotel in Reykjavik en de heen- en terugvlucht voor je regelen. Als je een langere reis in IJsland wil maken, willen we je graag doorverwijzen naar andere aanbieders (of je kan het natuurlijk zelf regelen).