Privé-excursie Biesbosch

Een één-op-één excursie door de Biesbosch. Samen met een privé-gids in een ruime Canadese kano die wordt aangedreven met een elektrische motor maak je een mooie dagtocht door de Brabantse Biesbosch. De excursie is ontstaan tijdens de strengste periode van de lock-down en bleek toen een succes. Daarom blijven we deze excursie aanbieden op de dagen dat we geen andere activiteiten hebben gepland.

We vertrekken in de ochtend vanuit de Noordwaard. In principe rond 07:00 uur, maar omdat het een privé-excursie is, is deze tijd flexibel. Wil je liever met zonsopkomst al op het water zijn, dan vertrekken we eerder. Kom je van ver, dan kunnen we ook later vertrekken.

Via de kreek met de naam ‘de Bevert’ varen we de Brabantse Biesbosch in om op zoek te gaan naar leuke vogelwaarnemingen en om te genieten van het bijzondere landschap. En in een kreek die de Bevert heet, hopen we natuurlijk op om een bever te zien. In het voorjaar luisteren we goed of we hoempende roerdompen horen, kijken we in de lucht naar vis- of zeearenden en proberen we de ijsvogels te zien die voor de kano wegschieten. De tocht duurt ruim zes uur en daardoor (én onze elektrische hulpmotor) kunnen we groot deel van de Brabantse Biesbosch bevaren.

De combinatie van kano en elektromotor is ideaal om een lange tocht te maken. Met de kano kunnen we ook in de kleinere kreken komen. Hier is de motor niet altijd toegestaan, of is het te ondiep en zullen we ook af en toe zelf een stuk peddelen. Op de grotere wateren, zeker als er wind staat, maken we graag gebruik van de elektromotor. En als passagier kan je zo ook volop van de omgeving genieten. Eventueel met verrekijker of camera, want je hebt niet continu een peddel in je handen.

Wat moet ik meenemen?

In de ochtend kan het nog erg koud zijn, dus zorg voor warme kleding. Als het zonnig is, zorg dan voor zonnebrandcreme en een petje. We zijn een lange dag op het water, dus dat ga je wel voelen.

De Biesbosch heeft maar weinig voorzieningen. Bij het in- en uitstappen, ook onderweg, betekent dit dat je vaak even in het water of in de modder moet staan. Zeker als het laag water is. Bij warm weer zijn waterschoenen dan handig, maar bij koud weer zijn (warme) laarzen dan geen overbodige luxe. En je las het goed; modder! Zorg dus ook dat je kleren aantrekt die vies mogen worden.

De tocht biedt prima mogelijkheden om mooie foto’s te maken. Maar als je een camera meeneemt is dat op eigen risico. Het zelfde geldt voor je verrekijker. We zijn tot op heden nog nooit omgeslagen met de kano, maar we zitten natuurlijk continu op en om het water. We hebben wel altijd een paar waterdichte tonnen aan boord (ook voor droge kleren).

Wat hoef ik niet mee te nemen?

Wij zorgen voor koffie, thee en een lunch. Dus proviand hoef je niet mee te nemen.

Corona-maatregelen;

Zo lang er maatregelen van kracht zijn zullen we deze navolgen. In de kano zitten we sowieso anderhalve meter uit elkaar. Ook bij de stops aan land zullen we hier op letten. In de Biesbosch zelf komen we enkel mensen op ander bootjes tegen, altijd op voldoende afstand. Na iedere tocht maken we de kano, de peddels en andere gebruikte materialen schoon voor de volgende tocht.

Prijs

De privé dagtocht door de Biesbosch kost €149,- voor één deelnemer. De excursie met twee personen kost €119,- per persoon.

Als het heel slecht weer lijkt te worden op de afgesproken datum, kunnen we de excursie in overleg altijd uitstellen naar een latere datum. Denk hierbij aan de hele dag regen of hele harde wind (en dus veel golven).

Tip

We kunnen de excursie nu het hele jaar door maken. Maar de mooiste beleving heb je op een doordeweekse dag, omdat het dan veel rustiger is in de Biesbosch. Op (warme) weekenddagen zijn er veel meer mensen op het water.

Beschikbare data

In overleg.

Dagtochten vallen niet onder de garantie van STO Garant.