Kraanvogel Zweden

Self-drive Zuid Zweden

Op zoek naar reizen die Corona-proof zijn, hebben we een nieuwe reismethode bedacht. Misschien niet nieuw voor de reiswereld, maar in ieder geval wel voor Delta Safari; de self-drive groepsreis. Je reist zelf met eigen auto naar de bestemming in het buitenland. En ook ter plaatse maken we gebruik van eigen vervoer. Wij regelen de accommodatie, maaltijden en de excursies ter plaatse. Ideaal voor als je wel samen op stap wil, maar daarvoor niet opgepropt in een busje wil zitten.

De self-drive groepsreis naar Zuid Zweden staat nu gepland voor begin april 2022. Op dat moment verzamelen de kraanvogels zich bij Honborgasjön om te baltsen. Dit levert mooie beelden op van ‘dansende’ kraanvogels. We verblijven een aantal dagen in een hotel in de buurt van het kraanvogel-meer zodat we in ieder geval twee keer in de ochtend naar de kraanvogels kunnen. Dat levert de mooiste momenten op voor fotografen.

Het tweede deel van de reis gaan we naar Tividen. Dit Nationaal Park wordt ook wel ‘de meest Zuidelijke wildernis van Zweden’ genoemd. We verblijven een aantal dagen midden in het Nationaal Park. Met een lokale gids gaan we een dag op zoek naar uilen, waaronder de laplanduil. Tividen is één van de Zuidelijkste gebieden waar deze uil broedt. Er staat ook een sessie gepland om vanuit een fotohut baltsende korhoenders te bekijken of te fotograferen. Ter plaatse worden meerdere gezamenlijke excursies georganiseerd, maar je hebt daarnaast ook gelegenheid om zelf op pad te gaan. De reis is geschikt voor natuurliefhebbers en natuurfotografen.

Vervoer

Voor deze reis moet je zelf naar Zweden reizen. We beginnen in het stadje Skara (of omgeving). Voor de reis naar Zweden zijn er meerdere opties. Je kan het hele stuk met de auto afleggen, waarbij je dan gebruik kan maken van de brug tussen Denemarken en Zweden. De totale rijtijd vanaf Utrecht is ongeveer 15 uur. Of je maakt ergens een korte oversteek met een veerboot. De meest relaxte manier is om de veerboot tussen Kiel en Göteborg te nemen. Je overnacht dan op de ferry en hoeft de volgende ochtend in Zweden nog maar twee uur te rijden voor je bij de bestemming bent. Natuurlijk is een veerboot met overnachting wel de duurste optie. Meer informatie over de verschillende aanreismogelijkheden kan je krijgen na het boeken van de reis.

Het vervoer ter plaatse is ook met de eigen auto.

Accommodatie

In Skara (of omgeving) zijn meerdere geschikte hotels. Het gaat hierbij om hotels in de omgeving van het stadje die we vooral kiezen vanwege de strategische ligging ten opzichte van het kraanvogelmeer en minder vanwege de landschappen. In Tividen hebben we een geschikt groepshuis met meerdere kamers geboekt. Deze accommodatie is wat eenvoudiger, maar is dan wel weer prachtig gelegen midden in het Nationaal Park. De groepsaccommodatie staat op een klein buitensportcentrum in het Nationaal Park, waar ook kano’s en mountainbikes verhuurd worden en excursies met paard te boeken zijn.

In het hotel boeken we twee-persoonskamers. Het groepshuis in Tividen heeft vier slaapkamers, plus een aantal bedden in de woonkamer. In totaal zijn er 14 bedden beschikbaar, maar deze gaan we niet allemaal gebruiken. In het huis zijn twee badkamers voor gezamenlijk gebruik.

Programma

Dag 1 (zaterdag 2 april): Aankomst in Zweden. Aan het eind van de middag ontmoeten we elkaar en checken we in bij het hotel in Skara. Als je eerder in de omgeving aankomt, bijvoorbeeld omdat je ’s ochtends met de veerboot in Göteborg bent aangekomen, dan is het de moeite waard om alvast bij de kraanvogels bij Honborgasjön te gaan kijken. ’s Avonds staat een gezamenlijk diner gepland, zodat we kennis kunnen maken met elkaar en de planning voor de komende dagen kunnen bespreken.

Dag 2 (zondag 3 april): We staan vroeg op om bij zonsopkomst al bij de kraanvogels te zijn. Dit levert de mooiste beelden op. Mogelijk missen we hierdoor het ontbijt bij het hotel, maar daar proberen we ter plaatse een oplossing voor te zoeken. De rest van de dag is vrij te besteden. Je kan je nog uren vermaken bij de kraanvogels of je kan de rest van het meer en de omgeving gaan verkennen. Net als in Nederland komen rond deze tijd de eerste visarenden terug vanuit Afrika, die het meer gebruiken om te jagen op vis. Deze dag zijn de lunch en het diner niet inbegrepen, zodat je zelf de invulling van de dag kan bepalen.

Dag 3 (maandag 4 april): We starten de dag weer met een ochtendsessie bij de kraanvogels. Na een paar uur gaan we terug naar het hotel om uit te checken en rijden we in een kleine twee uur naar onze accommodatie in het Nationaal Park Tividen.

Voor een deel van de groep staat diezelfde avond al de start van de korhoender-excursie op het programma. De balts van de korhoenders begint al voor de ochtendschemer en daarom is het belangrijk dat je ’s nachts al plaats neemt in de hut. We ontmoeten de lokale gids daarom al ’s avonds en na een avondprogramma brengt hij ons midden in de nacht naar de baltsplaats. In absolute stilte wachten we de ochtendschemer af, waarna het spektakel kan beginnen. Vanuit de fotohut kan je met licht in de rug foto’s maken. Maar ook zonder fototoestel is de balts een prachtige ervaring om mee te maken (en zelfs met je mobiel kan je hier al mooie foto’s maken). Deze excursie duurt tot ongeveer 12:00 uur de volgende morgen. Wij zorgen voor eten en drinken voor onderweg en de gids verzorgt een ontbijt de volgende ochtend. Ook zorgt de gids voor warme slaapzakken in de hut, maar neem sowieso warme kleren mee (thermo-kleding!), want het kan nog erg koud zijn ’s nachts.

Met de rest van de groep verkennen we de omgeving van de accommodatie in de hoop één van de lokale elanden tegen te komen. Tijdens het verblijf in de groepsaccommodatie zijn alle maaltijden inbegrepen. Soms door ons verzorgt in het huis, soms verzorgt door onze lokale gids (tijdens de excursies).

Dag 4 (dinsdag 5 april): Terwijl het eerste deel van de groep rond het middaguur terug komt van de korhoenderhut, bereidt de andere helft zich voor op dezelfde excursie in de aankomende nacht en ochtend. De groep is in tweeën gedeeld omdat er maximaal vier mensen tegelijk mee kunnen naar de Korhoenderhut. Overdag maken we een wandeling in het Nationaal park, maar er is ook ruimte om te rusten. De mensen die de eerste sessie in de korhoenderhut hebben meegemaakt, hebben ’s avonds de tijd om elkaars foto’s te bekijken.

Dag 5 (woensdag 6 april): Aan het eind van de ochtend komt de tweede groep terug van de korhoenderhut. Later op de dag staat er de uilen-excursie gepland met onze lokale gids. Iets ten Noorden van het Nationale Park zijn enkele broedparen van de laplanduil actief. Onze gids brengt ons naar de locatie waar we kans hebben om deze bijzondere uilen te zien en hopelijk te fotograferen. In hetzelfde gebied zijn ook kerkuil (zeldzaam in Zweden), dwerguil en ruigpootuil actief.

Dag 6 (donderdag 7 april): Vandaag zijn er meerdere mogelijkheden. Bij mooi weer kunnen we een kanotocht maken op het meer bij onze accommodatie. In deze tijd van het jaar komen de parelduikers terug uit het Zuiden om te broeden. Het is afhankelijk van het weer of ze al aan het baltsen zijn, maar mocht dit zo zijn dan horen we hun prachtige roep over het meer schallen.

Ook is het mogelijk om bij onze lokale gids een extra excursie te boeken. In de omgeving kent hij een baltsplaats van de hazelhoen. Hiervoor is het niet nodig om een nacht in een hut door te brengen, maar wel een aantal uur rustig ter plaatse te blijven op de locatie. Deze excursie is mogelijk ook te kiezen als alternatief voor degenen die het niet zien zitten om een halve nacht in een fotohut te wachten op de balts van de korhoenders. De verschillende mogelijkheden en mogelijke extra kosten staan vermeld op het boekingsformulier.

We sluiten de laatste avond af met een gezamenlijke maaltijd, die wordt verzorgd door de eigenaren van de accommodatie.

Dag 7 (vrijdag 8 april): Het is alweer de laatste dag van de reis. Na het ontbijt checken we uit en kan iedereen zijn weg vervolgen. Wie weer richting Nederland of België rijdt komt onderweg nog langs het kraanvogelmeer, waar je mogelijk nog een laatste stop kan maken.

Prijs:

De basisprijs voor deze reis is € 1195,- per persoon. Dit is de prijs voor een gedeelde tweepersoonskamer in het hotel en in de groepsaccommodatie. Bij gebruik van een kamer in de groepsaccommodatie met meer dan twee personen is een korting mogelijk (hiervoor zijn meerdere kamers beschikbaar). Bij gebruik van een éénpersoonskamer (alleen in het hotel, niet mogelijk in de groepsaccommodatie) wordt een toeslag gerekend en ook voor de eventuele extra (hazelhoen-)excursie wordt een toeslag gerekend. Exacte bedragen kan je vinden op het boekingsformulier.

In de prijs zijn alle genoemde accomodaties inbegrepen. De meeste maaltijden zijn inbegrepen vanaf het diner op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 7. Alleen de lunch op dag 2 en 3 en het diner op dag 2 zijn niet inbegrepen. In de prijs zijn alle genoemde excursies inbegrepen, inclusief het verblijf in de korhoenderhut en de uilenexcursie. Alleen de hazelhoen-excursie is niet in de prijs inbegrepen en is te boeken als extra optie (of als alternatief voor de korhoenders excursie). Omdat het een self-drive groepsreis is, is al het vervoer naar Zweden en ter plaatse niet inbegrepen.

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.

Corona

We verwachten dat in het voorjaar van 2022 de maatregelen om per auto naar Zweden te reizen beperkt zullen zijn. Wel kunnen lokaal regels van kracht zijn. Op dit moment (november 2021) is het toegestaan om met een geldige QR-code naar Zweden te reizen. Dit betekent dat als je volledig gevaccineerd bent, hersteld of getest, je het land in kan reizen. Hetzelfde geldt ook voor de terugweg, omdat Zweden op dit moment ‘geel’ is. Als deze situatie wijzigt, ontvangen de deelnemers daarover bericht.