Korte trip Baskenland met twee walvistochten

Groen Licht; Omdat we er vertrouwen in hebben dat we in oktober weer kunnen reizen binnen Europa, kan deze trip geboekt worden. Mogelijk zijn er nog wel verplichtingen van kracht (zoals testen).

Onze reis over de Golf van Biskaje naar Noord Spanje en de Picos de Europa ging in 2020 vanwege de Corona-maatregelen niet door. Toch wilden we in dezelfde periode een verkorte alternatieve reis aanbieden. Zo ontstond het idee voor een stedentrip naar Bilbao met twee walvistochten op de Golf van Biskaje. Helaas is dat in 2020 ook niet gelukt…

Ook in 2021 zullen we de langere reis over de Golf van Biskaje niet kunnen maken. Maar we gaan wel de kortere variant organiseren halverwege oktober. Het is een eenvoudig opgezette reis, maar wel met de kans om twee unieke dagtochten op zee te maken aan de Zuidkant van de Golf van Biskaje. Omdat de pelagics (tochten op zee) komend najaar vanuit Bermeo worden gehouden, gaan we ook daar een hotel regelen. Dus in plaats van een hotel in Bilbao, zullen we verblijven in het plaatsje Mundaka (vlakbij Bermeo).

Programma per dag

dag 1 – woensdag 13 oktober; Op dag 1 vertrekken we met een middagvlucht vanaf Schiphol of Rotterdam richting Bilbao. Na een vlucht van twee uur komen we aan in de Baskische stad. Met een transfer (taxi’s) rijden we in een ruim half uur naar het plaatsje Mundaka waar we inchecken in het hotel.

dag 2 – donderdag 14 oktober; De tweede dag is vrij te besteden. Bilbao heeft een aantal prachtige musea, waaronder het wereldberoemde Guggenheim museum. Vanuit Mundaka kan je met een lokale trein in ongeveer een uur naar Bilbao reizen. Onderweg rijdt je onder andere langs het Urdaibai natuurreservaat. Op beide vrije dagen kijken we natuurlijk wel of er mensen zijn die samen op pad willen en maken we daar ter plekke afspraken over (zie voor andere opties dag 4).

dag 3 – vrijdag 15 oktober; Op de derde dag staat de eerste pelagic (zeetocht) op het programma. Met de lokale trein rijden we een één halte naar de haven van Bermeo, waar het excursieschip om 08:00 uur vertrekt. Er staat een dagtocht van 8 à 9 uur op het programma. Eerst wordt er twee uur gevaren naar de rand van de ‘canyons’. Daar aangekomen wordt er ruim vier uur gespeurd naar walvissen, dolfijnen en zeevogels. Vanwege het opwellen van zeestromen zijn de canyons een goede plek voor waarnemingen van een aantal bijzondere soorten. Zo worden er regelmatig spitssnuitdolfijnen van Cuvier naast de boot gezien en heel soms ook andere spitssnuiten. Ook gewone vinvissen duiken regelmatig op in deze zone en verder zijn grienden, gestreepte en gewone dolfijnen regelmatige gasten bij de boot. Naast de zeezoogdieren worden er ook vissen gezien zoals maanvissen, haaien, tonijnen en soms zelfs zwaardvissen. En natuurlijk wordt er uitgekeken naar zeevogels. In de zone van de canyons worden regelmatig grote groepen pijlstormvogels waargenomen. Op de tochten in oktober en november wordt er in principe ook gechumd om vogels bij de boot te lokken. Een betere plek om de zee op te gaan kan je in Europa bijna niet vinden.

dag 4 – zaterdag 16 oktober; Zaterdag is opnieuw vrij te besteden. Of om een dagje rust te nemen tussen de twee zeetochten in. We kunnen een lange wandeling maken langs het Urdaibai natuurreservaat door met het treintje naar Guernika te rijden en een groot deel van de route terug te lopen door de rietvelden van Urdaibai. Een andere optie is om vanuit Bermeo langs de kust te wandelen of met een taxi een bezoek te brengen aan Gaztelugatxeko, een schiereiland bekend uit de serie Game of Thrones. Ook Geurnika, beroemd vanwege het bombardement tijdens de Spaanse Burgeroorlog, kan bezocht worden.

Dag 5 – zondag 17 oktober; Op de zondag gaan we voor de tweede keer de zee op. Want als je dan toch op die goede plek bent, moet je er ook alles uithalen. Het recept is hetzelfde als vrijdag, we maken een tocht van 8 tot 9 uur naar de canyons van de Golf van Biskaje. Een nieuwe dag, geeft nieuwe kansen voor mooie waarnemingen. Want een ervaren zeevogelaar of zeezoogdieren-spotter weet dat het bijna nooit lukt om al je wenssoorten op één dag te zien. Dus door twee keer de zee op te gaan, vergroten we onze kansen.

Opmerking: Natuurlijk is er altijd een risico dat zeetochten niet door gaan vanwege slechte weersomstandigheden. In het geval dat dit gebeurt, krijg je in ieder geval de kosten van de zeetochten retour (€69,- per dag). Omdat de regio waar we varen in de Zuid-Oosthoek van de Golf van Biskaje ligt, vallen het aantal afgelastingen op zich mee. De stad Bilbao en de omgeving geven voldoende mogelijkheden om deze dagen te vullen, ook als de tochten onverhoopt niet door zouden gaan.

dag 6 – maandag 18 oktober; Op dag 6 staat alweer de terugvlucht naar Amsterdam of Rotterdam gepland. De vlucht staat waarschijnlijk gepland aan het begin van de middag. Of we vanaf Amsterdam of Rotterdam vliegen wordt zo snel mogelijk besloten.

Accommodatie en vervoer

We overnachten in een lokaal hotel in het stadje Mundaka. Het ontbijt is inbegrepen. Afhankelijk van de groepsgrootte wordt de uiteindelijke keuze voor een hotel gemaakt.

Omdat er een perfect treinlijntje loopt tussen Mundaka, Bermeo en Bilbao kiezen we ervoor om deze reis geen eigen vervoer te huren (busjes). Dit helpt om de reis betaalbaar te houden. Voor de zeetochten moeten we vanaf het hotel één halte met de trein reizen (dit is inbegrepen). Voor vrije activiteiten op de donderdag en de zaterdag zijn de treinritten niet inbegrepen. Info over de mogelijkheden en de dienstregeling krijg je enkele weken van te voren.

Er zijn maximaal 14 plaatsen beschikbaar.

Maaltijden

Alleen het ontbijt is inbegrepen. Tijdens de lunch zijn we vaak op pad en is handig om zelf een lunch te kopen in de lokale supermarkt (of eventueel te regelen via het hotel). De diners zijn niet inbegrepen. Dit geeft ruimte om zelf keuzes te maken en de dag in te delen. Op de vrije dagen hoef je dan bijvoorbeeld niet op tijd terug te zijn in Mundaka, maar kan je onderweg eten. Op de dag van de zeetochten kan je er voor kiezen om te dineren in Bermeo, waar meerdere visrestaurants te vinden zijn. In Mundaka zelf zijn ook meerdere restaurants te vinden. In Baskenland zijn de ‘pintxos’ de Baskische variant van de tapas, een belangrijk onderdeel van de eetcultuur.

Zeeziekte

Op het onderstaande filmpje krijg je een beetje de indruk onder welke omstandigheden de tochten gevaren worden. Er is natuurlijk altijd het risico op zeeziekte, zeker als je er gevoelig voor bent. Het is dan ook verstandig om je hier op voor te bereiden, want dat kan het verschil maken tussen een topervaring en een rotdag. Bijvoorbeeld door reistabletten of alternatieven middelen mee te nemen. Ook is er een medicijn op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Als je denkt gevoelig te zijn is het verstandig om dit medicijn in ieder geval aan te vragen en mee te nemen. Dan kan je altijd ter plekke nog beslissen, afhankelijk van de omstandigheden. Ook zullen we bij de informatie die vooraf wordt verzonden nog wat algemene tips meegeven.

Kosten

Bij het gebruik van een gedeelde twee persoonskamer zijn de kosten voor deze reis € 895,- p.p.. Bij gebruik van een single kamer komt daar een toeslag van € 150,- bovenop. In deze prijs zijn inbegrepen de vlucht Amsterdam/Rotterdam – Bilbao v.v., transfer van en naar het vliegveld van Bilbao, vijf nachten hotel met ontbijt in Mundaka en twee dagtochten op de Golf van Biskaje. Overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Als er tijdens de reis nog verplichtingen gelden zoals testen, zijn deze voor eigen rekening. Als er verplichtingen gelden rondom vaccinaties en/of een Coronapaspoort of verklaring, dan moet de reiziger daar zelf zorg voor dragen. Als er voor de terugweg nog een testverplichting zou gelden, gaan we dit vanuit Delta Safari regelen.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking

Interesse?

Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een inschrijfformulier

Video van onze partner in Baskenland;