Korte trip Baskenland met twee walvistochten

In 2021 maakten we deze reis als alternatief voor een langere trip naar de Golf van Biskaje en Noord Spanje. En het beviel! Tijdens de tochten op zee zagen we de gewenste dolfijn van Cuvier, gewone vinvissen en drie soorten dolfijnen. Het plaatsje Mundaka bleek een heerlijke plek om te verblijven. Helaas hebben we in 2022 geen hutten kunnenkrijgen op de ferry over de Golf van Biskaje. In 2023 doen we nieuwe poging.

Programma per dag

dag 1; Op dag 1 vertrekken we met een middagvlucht vanaf Schiphol of Rotterdam richting Bilbao. Na een vlucht van twee uur komen we aan in de Baskische stad. Met een transfer (taxi’s) rijden we in een ruim half uur naar het plaatsje Mundaka waar we inchecken in het hotel.

dag 2; De tweede dag is vrij te besteden. Bilbao heeft een aantal prachtige musea, waaronder het wereldberoemde Guggenheim museum. Vanuit Mundaka kan je met een lokale trein in ongeveer een uur naar Bilbao reizen. Onderweg rijdt je onder andere langs het Urdaibai natuurreservaat. Op beide vrije dagen kijken we natuurlijk wel of er mensen zijn die samen op pad willen en maken we daar ter plekke afspraken over (zie voor andere opties dag 4).

In 2021 hebben we ook een vaarexcursie van twee uur geregeld in de baai van Urdaibai. Tijdens deze tocht krijg je een goede indruk van het estuarium en zijn er genoeg vogels te zien zoals ijsvogels, steltlopers en de lokale visarend. Ook in 2022 proberen we deze excursie in te plannen op dag 2 of dag 4.

dag 3; Op de derde dag staat de eerste pelagic (zeetocht) op het programma. Met de lokale trein rijden we een één halte naar de haven van Bermeo, waar het excursieschip om 08:00 uur vertrekt. Er staat een dagtocht van 8 à 9 uur op het programma. Eerst wordt er twee uur gevaren naar de rand van de ‘canyons’. Daar aangekomen wordt er ruim vier uur gespeurd naar walvissen, dolfijnen en zeevogels. Vanwege het opwellen van zeestromen zijn de canyons een goede plek voor waarnemingen van een aantal bijzondere soorten. Zo worden er regelmatig spitssnuitdolfijnen van Cuvier naast de boot gezien en heel soms ook andere spitssnuiten. Ook gewone vinvissen duiken regelmatig op in deze zone en verder zijn grienden, gestreepte en gewone dolfijnen regelmatige gasten bij de boot. Naast de zeezoogdieren worden er ook vissen gezien zoals maanvissen, haaien, tonijnen en soms zelfs zwaardvissen. En natuurlijk wordt er uitgekeken naar zeevogels. In de zone van de canyons worden regelmatig diverse soorten pijlstormvogels waargenomen. Op de tochten in oktober en november wordt er in principe ook gechumd om vogels bij de boot te lokken. Een betere plek om de zee op te gaan kan je in Europa bijna niet vinden.

dag 4; Deze dag is opnieuw vrij te besteden. Of om een dagje rust te nemen tussen de twee zeetochten in. We kunnen een lange wandeling maken langs het Urdaibai natuurreservaat door met het treintje naar Guernika te rijden en een groot deel van de route terug te lopen door de rietvelden van Urdaibai. Een andere optie is om vanuit Mundaka een wandeling in de achtergelegen heuvels te maken.

Dag 5; Op dag 5 gaan we voor de tweede keer de zee op. Want als je dan toch op die goede plek bent, moet je er ook alles uithalen. Het recept is hetzelfde als vrijdag, we maken een tocht van 8 tot 9 uur naar de canyons van de Golf van Biskaje. Een nieuwe dag, geeft nieuwe kansen voor mooie waarnemingen. Want een ervaren zeevogelaar of zeezoogdieren-spotter weet dat het bijna nooit lukt om al je wenssoorten op één dag te zien. Dus door twee keer de zee op te gaan, vergroten we onze kansen.

Opmerking: Natuurlijk is er altijd een risico dat zeetochten niet door gaan vanwege slechte weersomstandigheden. In het geval dat dit gebeurt, krijg je in ieder geval de kosten van de zeetochten retour (€69,- per dag). Omdat de regio waar we varen in de Zuid-Oosthoek van de Golf van Biskaje ligt, vallen het aantal afgelastingen op zich mee. De stad Bilbao en de omgeving geven voldoende mogelijkheden om deze dagen te vullen, ook als de tochten onverhoopt niet door zouden gaan.

dag 6; Op dag 6 staat alweer de terugvlucht naar Amsterdam of Rotterdam gepland. De vlucht staat waarschijnlijk gepland aan het begin van de middag.

Accommodatie en vervoer

We overnachten in een lokaal hotel in het stadje Mundaka. Het ontbijt is inbegrepen. Afhankelijk van de groepsgrootte wordt de uiteindelijke keuze voor een hotel gemaakt.

Omdat er een perfect treinlijntje loopt tussen Mundaka, Bermeo en Bilbao kiezen we ervoor om deze reis geen eigen vervoer te huren (busjes). Dit helpt om de reis betaalbaar te houden. Voor de zeetochten moeten we vanaf het hotel één halte met de trein reizen (dit is inbegrepen). Voor vrije activiteiten op de donderdag en de zaterdag zijn de treinritten niet inbegrepen. Info over de mogelijkheden en de dienstregeling krijg je enkele weken van te voren.

Er zijn maximaal 14 plaatsen beschikbaar.

Maaltijden

Alleen het ontbijt is inbegrepen. Tijdens de lunch zijn we vaak op pad en is het handig om zelf een lunch te kopen in de lokale supermarkt. De diners zijn niet inbegrepen. Dit geeft ruimte om zelf keuzes te maken en de dag in te delen. Op de vrije dagen hoef je dan bijvoorbeeld niet op tijd terug te zijn in Mundaka, maar kan je onderweg eten. Op de dag van de zeetochten kan je er voor kiezen om te dineren in Bermeo, waar meerdere visrestaurants te vinden zijn. In Mundaka zelf zijn ook meerdere restaurants te vinden. In Baskenland zijn de ‘pintxos’ de Baskische variant van de tapas, een belangrijk onderdeel van de eetcultuur.

Zeeziekte

Op het onderstaande filmpje krijg je een beetje de indruk onder welke omstandigheden de tochten gevaren worden. Er is natuurlijk altijd het risico op zeeziekte, zeker als je er gevoelig voor bent. Het is dan ook verstandig om je hier op voor te bereiden, want dat kan het verschil maken tussen een topervaring en een rotdag. Bijvoorbeeld door reistabletten of alternatieven middelen mee te nemen. Ook is er een medicijn op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Als je denkt gevoelig te zijn is het verstandig om dit medicijn in ieder geval aan te vragen en mee te nemen. Dan kan je altijd ter plekke nog beslissen, afhankelijk van de omstandigheden. Ook zullen we bij de informatie die vooraf wordt verzonden nog wat algemene tips meegeven.

Kosten

Bij het gebruik van een gedeelde twee persoonskamer zijn de kosten voor deze reis € 945,- p.p.. Bij gebruik van een single kamer komt daar een toeslag van € 150,- bovenop. In deze prijs zijn inbegrepen de vlucht Amsterdam/Rotterdam – Bilbao v.v., transfer van en naar het vliegveld van Bilbao, vijf nachten hotel met ontbijt in Mundaka en twee dagtochten op de Golf van Biskaje. Overige maaltijden zijn niet inbegrepen.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking

Interesse?

Heb je interesse en wil je op de hoogte gehouden worden van de datum in 2023? Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een inschrijfformulier zodra de datum bekend is.

Video van onze partner in Baskenland;