Steltkluut AlbuferaSa Dragonera vanaf zee

Vogelreis Mallorca

– Dit is de beschrijving van de reis in 2017. Heb je interesse in de Vogelreis naar Mallorca in 2018? Laat dan hiernaast een bericht achter.

– o.a. twee eilandexcursies, gierenexcursie, beschermingsproject vale pijlstormvogel, moerassen Albufera en verblijf in het authentiek stadje Sineu.

Een vogelreis naar één van de meest toeristische eilanden in de Middellandse Zee? Ja! Verrassend genoeg is Mallorca ook een prachtig natuureiland, met hooggebergte, moerassen, verlaten stranden en een aantal prachtige kleinere eilanden voor de kust.

Deze reis is een speciale beschermingsreis voor de Vale pijlstormvogel. Een deel van de opbrengst van deze reis gaat naar een lokaal beschermingsprogramma. De bedreigde vale pijlstormvogel  broedt op een aantal eilanden voor de kust van Mallorca. We gaan op bezoek bij een groep onderzoekers op Sa Dragonera, die in deze tijd van het jaar de nesten van de vogels controleren.

Uitgebreid programma

Dag 1: Aankomst op Mallorca. U wordt opgehaald van het vliegveld en naar ons verblijf in Sineu gebracht. Kennismaking en korte excursie in het landbouwgebied in de omgeving. Soorten als de kwartel, theklaleeuwerik en grauwe gors voelen zich hier thuis.

Dag 2: Dagexcursie naar het moerasgebied Albufera. Albufera is een populair natuurgebied, met een uitgebreid netwerk aan paden en vogelkijkhutten. Cetti’s zangers en zwartkoprietzangers zijn talrijk in het gebied. Steltkluten en vele ander steltlopers laten zich goed zien voor de kijkhutten. Boven het gebied jagen kiekendieven, vis- en dwergarenden. In april werkt het gebied ook als een magneet op allerlei trekvogels. In de 20 jaar dat het park bestaat zijn er 300 vogelsoorten geteld.

Dag 3: Excursie naar Sa Dragonera (het drakeneiland). Op Sa Dragonera broedt één van de grootste kolonies vale pijlstormvogels van de Balearen, bestaande uit ruim 300 paar. Verder broeden er audouins meeuwen, kuifaalscholvers en een paartje visarenden op het eiland. De Eleonora’s valken die er in het najaar broeden, laten zich soms ook al zien.

Spaanse onderzoekers en leden van de Engelse vogelbescherming (RSPB Ramsey) doen al vele jaren onderzoek en beschermingswerk voor de vale pijlstormvogels op Sa Dragonera. Door bezuinigingen staat het onderzoek onder druk. Delta Safari steunt met deze reis het werk van de onderzoekers. Een deel van de opbrengst van de reis gaat naar dit project. Tijdens het bezoek aan Sa Dragonera ontmoeten we de onderzoekers die ons over het werk op het eiland zullen vertellen.

Op het eiland leeft ook een endemische hagedissensoort, die zo tam zijn dat ze soms over je schoenen lopen en in je spullen kruipen. Bij vertrek moeten daarom de tassen gecontroleerd worden op verstekelingen…

Dag 4: Reservedag. Mogelijk kunnen we ook een nacht op Sa Dragonera doorbrengen. Het is op dit moment echter niet zeker of we hier toestemming voor krijgen. Zo niet, dan zoeken we een ander mooi vogelgebied uit op Mallorca. Of je kan er voor kiezen om een dag naar de hoofdstad Palma te gaan.

Dag 5: Excursie naar het Tramuntana gebergte, op zoek naar de gieren en arenden van Mallorca. De westkant van Mallorca wordt gevormd door een indrukwekkende bergrug. In dit gebied broeden monniksgieren en dwergarenden. We maken een excursie samen met een gids van het Gieren-opvangcentrum op Mallorca, naar een Finca die alleen toegankelijk is voor groepen van het opvangcentrum. De vallei van de Finca is prachtig gelegen aan de kust en is alleen al het bezoek meer dan waard. Als er dan ook nog gieren boven de vallei cirkelen maakt dat het plaatje compleet.

Dag 6: Excursie naar Formentor en de Boquervallei. Langs de route naar de meest Noordelijke punt van Mallorca zijn meerdere interessante stops te maken. Zoals de prachtige Boquervallei (rotslijsters), de wachttoren van Albercutx (roofvogeltrek) en de vuurtoren op de punt (pijlstormvogels).

Dag 7: Excursie naar het Zuidelijke eiland Cabrera. De overtocht naar Cabrera duurt ruim een uur. Op zee zijn Scopoli’s- en vale pijlstormvogels te zien en soms duiken er tuimelaars op bij de boot. Als het lukt om een eigen boot te regelen, maken we een wat langere tocht op zee en om de eilanden. Cabrera is een hotspot voor trekvogels in het voor- en najaar. Vliegenvangers, roodstaarten en diverse roofvogels maken graag een tussenstop op het eiland. In 2015 zagen we een grote groep bijeneters over het eiland trekken.  Onderweg naar de kust (of op de terugweg) brengen we een kort bezoek aan de nabijgelegen zoutpannen van Salobrar. In april zijn hier vaak nog een aantal overwinterende flamingo’s aanwezig.

Dag 8: In de herhaling. De laatste volle dag kunnen we samen beslissen welk gebied we nog een keer gaan bezoeken. Eigenlijk weten we al dat de fotografen graag nog een dag naar Albufera willen. Maar ook een tocht door de bergen of een bezoek aan de Noordoostelijke punt van het eiland behoren tot de mogelijkheden.

Dag 9: Vertrek. U wordt op tijd teruggebracht naar het vliegveld. Afhankelijk van uw vertrektijd is het net als dag 1 mogelijk om nog een korte excursie in de omgeving te maken.

Bovenstaande planning staat niet voor 100% vast. Als door slecht weer de boten naar de Sa Dragonera of Cabrera niet varen, kunnen we de volgorde aanpassen.

Accommodatie

We verblijven in een authentiek Mallorcaans huis in het midden van het dorp Sineu. Sineu ligt centraal op Mallorca, zodat alle excursiegebieden snel te bereiken zijn. Sineu is nog een rustig dorp, waar het toerisme van de kuststroken ver weg lijkt. Alleen op woensdag tijdens de beroemde weekmarkt is het druk in het dorp.

Het huis ligt in het centrum van het dorp, maar heeft ondanks dat een fijne ommuurde tuin met een klein zwembad. Heerlijk om na de excursies even te relaxen onder het genot van cirkelende gierzwaluwen, die de hele dag rond het huis vliegen.

In het huis zijn vijf slaapkamers en vier badkamers. Drie slaapkamers hebben een tweepersoonsbed, twee hebben losse bedden.

Kosten

De prijs voor 2017 is vastgesteld op € 1075,- per persoon in een gedeelde kamer. Voor het alleengebruik van een kamer is een toeslag van € 225,- vereist. Hiervan zijn er twee beschikbaar.

Dit is inclusief verblijf, alle maaltijden, excursies en vervoer tijdens de reis. Koffie, thee en een drankje tijdens de maaltijd zijn inbegrepen. Alle andere drank en persoonlijke uitgaven zijn exclusief.

In de prijs zit ook een bijdrage aan het beschermingsproject van de vale pijlstormvogels op Sa Dragonera inbegrepen.

De vlucht naar Mallorca is exclusief. We hebben hiervoor gekozen, omdat er vanuit veel vliegvelden goedkope vluchten naar Mallorca te boeken zijn. I.v.m. met de mei-vakantie (in Nederland) zijn vluchten in de betreffende weekenden echter populair en raden we aan niet te lang te wachten met boeken.

De groepsgrootte is minimaal 4 personen en maximaal 10 personen.

Voor alle reizen en weekendtrips maakt Delta safari gebruik van STO-reisgarantie. Meer informatie krijg je bij de boeking. Kosten zijn €12,- per boeking.

Interesse? Vul het formulier in rechtsboven op de pagina of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt van ons een boekingsformulier.