Voorjaars Midweek Biesbosch – Vogels kijken voor beginners!

Deze activiteit is geannuleerd vanwege de maatregelen rondom het Corona-virus. Later zal er een datum gepland worden voor het seizoen 2021.

Zin om in de meivakantie een paar dagen er op uit te gaan? En gelijk van alles te leren over vogels kijken? In de Biesbosch staat ons basiskamp klaar om je te ontvangen. Deze midweek is helemaal ingericht op beginnende vogelaars. In deze week geven we je een basis-cursus vogels kijken. Mei is een prima tijd om dat te doen, omdat veel vogels zich laten zien en horen vanwege de broedtijd.

Programma:

We verzamelen op maandagmiddag bij ons basiskamp op een kleine camping in de Brabantse Biesbosch. Na de kennismaking en een warme maaltijd maken we s’ avonds al een eerste wandeling en hopen we bevers te zien in de avondschemering. En we luisteren naar de vogels die ’s avonds actief zijn.

Op alle dagen doen we een blokje theorie over vogels kijken. En verder gaan we natuurlijk veel het veld in om zoveel mogelijk in de praktijk te leren. Tijdens de midweek komen de soortgroepen aan bod die we ook in de Biesbosch kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld watervogels (eenden en ganzen), tuinvogels, steltlopers en roofvogels (natuurlijk de visarend en de zeearend!). Maar we gaan ook in op hulpmiddelen, zoals verrekijkers, websites, apps en dergelijke die je kunnen helpen bij het vogels kijken. En als toetje vertellen we ook wat over ‘de vogelaar’ zelf. Welke types lopen er rond en wat doen de verschillende vogelorganisaties?

Om de vogels te zoeken in het veld gaan we op verschillende manieren op pad. We pakken bijvoorbeeld een keer de kano om op zoek te gaan naar ijsvogels vlak bij ons basiskamp. Ook staan we een keer vroeg op om het vogelconcert te horen tijdens de ochtendschemering. Kijken of we al wat soorten kunnen herkennen. Als het mogelijk is vanaf de openbare weg, gaan we ook een keer kijken bij één van de nesten van de visarend. Hiervoor zijn ook een aantal verrekijkers en telescopen beschikbaar om uit te proberen.

Aan het eind van donderdagmiddag sluiten we het weekend vol natuur en buitenlucht af. De exacte volgorde van activiteiten stemmen we ook af op de weersomstandigheden. Vogels reageren op het weer, dus wij ook 😉

Accommodatie:

Op de camping in de Noordwaard staat ons basiskamp opgesteld. Ons basiskamp bestaat uit drie grote canvastenten. In elke tent is ruimte voor vier personen, verdeeld over twee slaapcabines. In elke slaapcabine staan twee bedden. Je hoeft dus niet op een matje te slapen. Op het kamp staan een paar picknicktafels voor de maaltijden en om ’s avonds gezellig nog wat te drinken. Voor de koudere avonden hebben we ook een kleine houtkachel op het kamp staan. Vanaf het basiskamp kijken we uit over polder Hardenhoek, dus zorg dat je verrekijker altijd bij de hand is.

Alle maaltijden en drank vanaf maandag- tot en met donderdagmiddag zijn inbegrepen. (de avondmaaltijd van donderdag dus niet meer). Op de camping zijn toiletten en douches op loopafstand beschikbaar.

Prijs:

De kosten voor het weekend zijn € 295,- voor een volwassene. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 175,-. De indeling in de tenten en kano’s doen we in overleg.

Per boeking is een toeslag verplicht van €12,- voor STO Garant. Hiermee is je betaling gegarandeerd tegen financiële problemen van de organisator (het is geen reisverzekering).