Walvisreis West Cork (Ierland)

  • Twijfel je over boeken in Corona-tijd? Kijk voor de aangepaste boekingsafspraak onder aan de pagina.
  • Nog vier plekken beschikbaar.

De Zuidkust van Ierland is een mooie nieuwe bestemming voor walvis- en wildlifereizen. We gaan een midweek naar het plaatsje Baltimore in het Zuidwesten van Ierland. Als het weer meewerkt, gaan we drie keer de zee op. Steeds vaker komen de gewone vinvissen, de op één na grootste walvissen van de wereld, dicht onder de Ierse kust naar voedsel zoeken. In voor- en najaar worden er ook regelmatig bultruggen gezien tijdens de trek tussen Noord en Zuid. En het hele jaar door kunnen er dwergvinvissen opduiken. Wie gaat er mee om deze mooie bestemming te ontdekken?

Programma per dag

dag 1: We vertrekken op maandagochtend met het vliegtuig vanaf Schiphol naar Cork. Na een rit met een taxibus komen we na het middaguur aan in het plaatsje Baltimore. Diezelfde middag maken we al de eerste tocht op zee! In het voorjaar worden er soms grijze dolfijnen en reuzenhaaien gezien. In het najaar foerageren de gewone vinvissen dicht onder de kust van West Cork. Er is natuurlijk geen garantie dat we ze gelijk op de eerste dag gaan zien. het hele jaar door maken we ook kans op dwergvinvissen, bultruggen en gewone dolfijnen. Daarnaast maken we vandaag vooral ook kennis met het kustgebied waar we de komende dagen zullen verblijven.

Na de vaartocht zoeken we onze kamers op in het hotel aan de haven van Baltimore. We sluiten de dag af met een gezamenlijk diner in het hotel.

dag 2: Vanochtend gaan we gelijk weer de zee op voor een halve dagtocht. De vaartochten zijn met opzet gepland in de eerste drie dagen, zodat we nog ruimte hebben om ze te verplaatsen in het geval het weer in de eerste dagen tegen zit. Naast de eerder genoemde soorten, worden er ook wel eens andere zeezoogdieren gezien, zoals bruinvissen, orca’s, witsnuitdolfijnen en witflankdolfijnen. Het blijft altijd spannend wat er opduikt.

De middag is vrij te besteden. Je kan een mooie wandeling gaan maken in de omgeving of kiezen voor een rustig middagje rondom het hotel. Deze avond is het diner niet inbegrepen, zodat iedereen de ruimte heeft om de rest van de dag zelf in te delen.

dag 3: Vandaag maken we een langere tocht op het schip. We varen deze dagen op een catamaran van een lokale whale watch organisatie. Omdat er maximaal 12 passagiers mee kunnen, charteren we het hele schip als we met tien of meer personen zijn. We kunnen dan ook zelf mee bepalen waar we gaan zoeken naar de zeezoogdieren. Maar we zullen vandaag ook extra letten op de zeevogels in het gebied. In het najaar zijn er diverse soorten pijlstormvogels te zien, naast de zeekoeten, jagers en ja-van-genten. En misschien duikt er zelfs een stormvogeltje op.

Omdat het een lange dag op zee is, maken we een lunch-stop op Cape Clear. Vooral in het najaar kan daar wel eens een leuke dwaalgast opduiken (zie ervaringen 2018). Mogelijk maken we ook een ommetje naar Fastnet Rock Lighthouse, beroemd van de Fastnet zeilrace.

Deze avond sluiten we ook weer af met een gezamenlijke maaltijd in het hotel.

Dag 4: Als de vaartochten op de eerste drie dagen zijn doorgegaan, hebben we deze dag vrij te besteden. Wie er geen genoeg van kan krijgen, kan nog een keer de zee op gaan met de lokale whale watch organisatie (voor eigen kosten). Maar het is ook heel leuk om een dag naar één van de eilanden voor de kust te gaan. Vanuit het haventje van Baltimore vertrekken veerbootjes naar Cape Clear Island en Sherkin Island. Je kan op beide eilanden mooie wandelingen maken. Cape Clear is vooral in het najaar een trekpleister voor vogelaars omdat er dan nog wel eens een Amerikaanse dwaalgast wil opduiken. Info over de ferry-tijden krijg je ter plaatse. Ook vandaag is het diner niet inbegrepen om iedereen de vrijheid te geven de dag zelf in te delen.

Dag 5: Nog een laatste vrije dag in Baltimore. Nog een mooie dag om Sherkin eiland te bezoeken. Of misschien nog een keer mee met één van de Whale watch bootjes? We vertrekken aan het eind van de dag (rond 19:00 uur) met de taxibus naar een hotel naast het vliegveld in Cork voor onze laatste overnachting.

Dag 6: Eigenlijk telt deze dag niet mee, maar we moeten nog wel terug naar huis….

Om 04:00 uur gaat de wekker, zodat we om 06:00 uur het vliegtuig terug naar Amsterdam kunnen nemen. Rond 09:00 uur komen we aan op Schiphol.

Accommodatie

We overnachten in een drie sterren hotel, direct bij het haventje van Baltimore. In het hotel zijn een aantal standaard kamers (twin of double), een aantal superior kamers (alleen double = 2 persoonsbed!) en een paar single kamers te boeken. In het hotel is ook een echte Ierse pub, waar we ook de twee avonden zullen dineren. Het ontbijt is alle dagen dat we in het hotel slapen inbegrepen

Groepsgrootte 

De reis gaat door bij minimaal 6 deelnemers. Er kunnen maximaal 11 deelnemers per vertrekdatum mee.

Ervaringen 2018/2019

Tijdens de reis in het najaar van 2018 werden er vrijwel geen walvissen gezien. Wel zagen we dagelijks honderden gewone dolfijnen, veel zeevogels en was het prachtig weer. En vooral de vogelaars waren opgetogen toen we na twee bezoeken aan Cape Clear drie Amerikaanse dwaalgasten op de lijst konden bijschrijven; een Bonaparte’s strandloper, een zwartvleugel tangare en een Veery (eerste voor Ierland!). Lees over de ervaringen van 2018 in ons blog.

Update 2019: In mei 2019 hebben we volop zeezoogdieren gezien. Weer veel gewone dolfijnen en iedere dag meerdere dwergvinvissen. Op de lange dagtocht op woensdag zagen we ook een groep grijze dolfijnen en in totaal vier bultruggen. Op zee werden veel stormvogeltjes en noordse pijlstormvogels gezien.

Tijdens de oktober-reis van 2019 werden we geconfronteerd met matig weer. Alle tochten konden door gaan, maar de omstandigheden om waarnemingen te doen waren niet ideaal. Er werden wel dolfijnen gezien, maar opnieuw geen walvissen. Maar deze reis werden wel twee otters waargenomen en meerdere leuke vogelwaarnemingen.

Verplaatst vanwege Corona-maatregelen

De Ierland-reis van 2020 stond gepland in het voorjaar (half mei). Vanwege de Corona-maatregelen is de reis verschoven naar begin september. We zijn nog niet eerder in september in Baltimore geweest, maar het is sowieso een goede tijd voor zeevogels. Naast de lokale soorten, worden er dan bijvoorbeeld ook de grotere pijlstormvogels gezien zoals de Kuhls en de Grote pijlstromvogel. Voor waarnemingen van zeezoogdieren is september redelijk tot goed. Er zijn voor het vertrek op 7 september nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Update 16 juli; het reisadvies voor Ierland staat op dit moment nog op Oranje. In Ierland zelf is nog een quarantaine regel van kracht. Op 20 juli zal er een lijst met veilige landen bekend worden gemaakt. Als Nederland en België daar op staan kunnen we verder gaan met de voorbereiding. Zo niet, dan moeten we ons beraden.

Wil je mee, maar twijfel je nog in verband met de reisadviezen, dan kan je nu ook een voorreservering doen. Je dient dan de boeking in, maar we vragen pas om de (aan-)betaling als we zeker weten dat de reis door kan gaan.

Kosten

De basisprijs voor deze reis in 2020 is € 1135,- per persoon. Dit is op basis van een gedeelde standaard kamer. Voor een superior of single kamer is een toeslag vereist (zie boekingsformulier). De Superior kamers zijn alleen als double te boeken (2 persoonsbed). De kamers zijn ruimer en hebben een Kingsize bed. De standaard kamers zijn zowel als double, single en als twin (losse bedden) te boeken. Alle bedragen zijn terug te vinden op het boekingsformulier.

Inbegrepen in de kosten: Vliegreis Amsterdam – Cork v.v. (inclusief 15 kg ruimbagage), vervoer luchthaven Cork – Baltimore v.v., vier nachten hotel plus ontbijt, één nacht hotel vliegveld zonder ontbijt, diner op eerste en derde dag, drie whale watch excursies (2 halve dag en 1 hele dag), reisbegeleiding door Nederlandstalige gids van Delta Safari.

Niet inbegrepen; niet genoemde maaltijden, drank en persoonlijke kosten. Verzekeringen en STO-reisgarantie.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking.

Belangrijk om te weten

Er is altijd het risico dat een excursie op zee niet doorgaat vanwege slechte weersomstandigheden. Om het risico te verkleinen, is er extra ruimte in het programma om een dag te schuiven. Als het uiteindelijk niet lukt om alle excursies te maken, krijgt u de kosten van de niet gemaakte excursies retour.

Interesse? Vul het formulier in rechtsboven op de pagina of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt van ons een boekingsformulier.