Walvisreis Zuidpool

Een negendaagse reis naar het Antarctisch schiereiland aan het einde van het seizoen. Een reis met mooie zonsondergangen, veel walvissen en gigantische ijsbergen. Een bijzondere tijd om de Zuidpool te ontdekken.

Half maart loopt het seizoen op de Zuidpool op zijn einde. De dagen worden korter en de meeste expeditieschepen zijn vertrokken, waardoor het lijkt of we het gebied voor onszelf hebben. We verwachten wel veel gezelschap van bultruggen omdat hun aantallen juist pieken in deze periode.

Na het vertrek uit Ushuaia in Argentinië, steken we de Drake Passage over en zetten we koers naar de South Shetland eilanden. Op de South Shetlands maken we de eerste landingen met de zodiacs. Na de South Shetlands steken we over naar het Antarctisch schiereiland, waar we ook meerdere keren aan land zullen gaan. Zodiac tochten en landingen zijn een belangrijk onderdeel van deze week, om alle gasten meerdere keren voet te laten zetten op de Zuidpool en de omringende eilanden. Ook zal het sterke, ijsbestendige expeditie cruiseschip Ocean Victory dicht langs de prachtige kusten kunnen varen.

Programma

Dag 1; Aankomst in Ushuaia in Argentinië, de meest Zuidelijke stad van de wereld. Wie op tijd aankomt, of enkele dagen eerder, heeft de gelegenheid om de Tierra del Fuego te ontdekken.

In de middag gaan we aan boord van ons expeditieschip de Ocean Victory. Na het vertrek varen we door de kalme wateren van het Beagle Channel, een zeestraat in de Tierra del Fuego Archipel.

Dag 2 en 3; Vandaag varen we verder en steken de beroemde Drake Passage over. Deze watermassa markeert de kruising tussen de koude Antarctische wateren en de warmere wateren van de Atlantische Oceaan. De Drake Passage staat bekend om zijn onstuimige omstandigheden en sterke westenwinden, de Roaring Fifties genoemd. Hoewel deze oversteek een uitdaging kan zijn, kunt u volledig vertrouwen op het speciaal gebouwde schip (X-bow-ontwerp) met stabilisatoren, krachtige motoren en een hooggekwalificeerde bemanning.

In de Drake Passage neemt de opwinding toe als het aantal antarctische dieren toeneemt. We gaan de eerste zeehonden en pinguïns zien en ‘the Drake’ heeft bij de juiste weersomstandigheden een overvloed aan zeevogels.

Met de gepatenteerde X-bow-boeg biedt Ocean Victory niet alleen een stabiele overtocht, maar vanwege de snelheid zien we aan het einde van dag 3 de South Shetland eilanden al opdoemen. Als het weer het toe laat kunnen we misschien zelfs al de eerste zodiac tocht maken.

Dag 4; South Shetland Islands. Vandaag varen we langs de sub-Antarctische eilanden van de South Shetland groep. We verbazen ons over de fascinerende landschappen en het dierenleven. Er staan landingen op het programma op Deception Island, met een uitgedoofde vulkaan gevuld met water, dat warm genoeg is voor de durfal om te ‘poolzwemmen’. En op Half Moon Island waar we op zoek gaan naar Wilson’s stormvogeltjes die hier nestelen.

Bedenk dat het reisschema en de landingen afhankelijk zijn van het weer en de ijscondities. De route en de landingen worden bepaald door de kapitein en de expeditieleider en net als met een echte expeditie, regelmatig gedeeld met de deelnemers op de dagelijkse briefings.

Dag 5 en 6; Het Antarctisch schiereiland. Terwijl de witte glans van de Zuidpool aan de horizon opdoemt, is er een overvloed aan wildlife langs onze geplande route, met vooral Antarchtische pelsrobben, ezelspinguïns en bultruggen die actief zijn in deze wateren. We streven er naar om de tijd te nemen voor de uitstapjes, zodat we behalve de zodiacs ook kajaks kunnen inzetten (kosten niet inbegrepen) en prachtige wandelingen kunnen maken op de ‘vaste wal’. De eenzaamheid aan het einde van het antarctische seizoen creëert uniek herinneringen als de zon onder gaat boven de ijsbergen en als we ons bedenken dat we waarschijnlijk de laatsten zijn die dit gebied dit jaar bezoeken.

De geplande landingen zijn onder meer in de Wilhelmina baai waar veel bultruggen samenkomen, de Neko-haven met zijn ezelspinguins en zeehonden, Brown-station en Paradise Harbour met prachtige uitzichten. Op de terugweg naar het Noorden wacht ons nog een prachtige wandeling bij Hannah Point.

Bezoekers van deze verre Zuidelijke uitlopers van de Zuidpool zullen medio tot eind maart de grote hoeveelheden walvissen, de prachtige zonsondergangen, frisse temperaturen, sneeuwjachten en andere tekenen van de naderende seizoensverandering ervaren. Sommige pinguïnkolonies zullen bijna verlaten zijn, terwijl anderen het druk hebben met het voeren van de grote jongen.

Houd er rekening mee dat alle uitstapjes en landingen afhankelijk zijn van gunstige weers- en ijsomstandigheden, zowel voor het schip als voor de zodiacs, waardoor de veiligheid van al de passagiers en het personeel altijd wordt gegarandeerd.

Daarom biedt het schip gedurende de reis, maar ook vooral tijdens eventuele barre weersomstandigheden uitstekende openbare ruimtes zoals de sauna, restaurants, een bar, een bibliotheek en natuurlijk een ruime observation lounge. Het expeditieteam beschikt over experts die onderweg lezingen zullen geven over de ontdekkingsreizigers, de biologie, geologie en de dieren die we tegen komen onderweg.

Dag 7 en 8; We verlaten Antarctica en brengen weer twee dagen op zee door, om ‘the Drake’ over te steken. We hebben alle tijd om over zee te kijken en te zoeken naar zeevogels en zeezoogdieren. Vanaf een buitendek, of comfortabel vanuit de observation lounge. Aan boord worden ook weer lezingen georganiseerd en kan je gebruik maken van alle faciliteiten.

Aan het einde van dag 8 varen we langs Kaap Hoorn, het Zuidelijkste punt van het Amerikaanse continent en in de loop van de nacht varen we het Beagle Kanaal weer binnen.

Dag 9; We meren weer af in Ushuaia en zo komt er een einde aan deze mooie week. Voor de meesten begint de thuisreis, voor anderen volgt nog een verlenging van de reis richting de Fjordenkust van Chili

Prijzen 2023

Deze expeditiecruise wordt gevaren met het nieuwe expeditie cruiseschip Ocean Victory. Meer informatie over het schip met onder andere dekplannen, faciliteiten en impressies van de hutten kan je vinden op de website van Albatros Expeditions.

Categorie F, drie persoons buitenhut met patrijspoort; € 5665,-

Categorie E, twee persoons buitenhut met frans balkon; € 7465,-

Categorie D, twee persoons buitenhut met patrijspoort; € 6925,-

Categorie C, twee persoons buitenhut met balkon; € 8095,-

Categorie B2, twee persoons suite met balkon; € 8900,-

Categorie B1, twee persoons suite met balkon; € 11245,-

Categorie A, twee persoons Junior Suite met balkon; € 12500,-

Categorie G; single hut met patrijspoort; € 8900,-

Categorie C hut is ook te boeken met drie personen. Dan is de prijs € 6745,-

Categorie G hut is speciaal voor 1 persoon te boeken. Andere hutten zijn op indeling te boeken als alleenreizende (je wordt dan ingedeeld bij een andere deelnemer van hetzelfde geslacht). Voor alleengebruik van een hut (behalve G) geldt een toeslag van 75%.

Prijzen op basis van koers U$D = €0.90. Bij aanvraag info ontvang je de actuele prijs

Bij het tegelijk boeken van deze reis en hieropvolgende reis naar de Chileense Fjorden krijg je een ‘back-to-back’ korting van 7% op de tweede reis.

Inbegrepen:

9 dagen/8 nachten verblijf in een buitenhut op de Ocean Victory. Hotelovernachting Ushuaia of Buenos Aires voorafgaand aan cruise (afhankelijk van vliegtijden). Reisbegeleiding door Engels sprekend expeditieteam. Landingen met zodiacs, begeleide wandelingen en lezingen aan boord. Alle maaltijden tijdens de cruise, plus koffie, thee en middag snack. Havengelden en andere heffingen. Bij 6 of meer deelnemers vanuit Delta Safari gaat er ook een Nederlandstalige reisbegeleider mee.

Niet inbegrepen:

Vliegreis Amsterdam – Ushuaia v.v., Maaltijden op het vaste land, Drank aan boord (anders dan koffie, thee en water). Kayak-excursies. Reis – en annuleringsverzekering. Fooi voor de bemanning. Andere persoonlijke uitgaven en eventuele medische testen

Deze boeking valt onder de garantieregeling VZR Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van VZR Garant. Delta Safari beschikt hiermee over de wettelijk verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval van financieel onvermogen. Meer informatie over VZR Garant vindt u op www.vzr-garant.nl.

Verlenging

Delta Safari biedt ook de cruise aan langs de Fjorden van Chili, die direct na deze reis plaats zal plaatsvinden (2023).

We streven er naar om op de heenreis een vlucht te regelen die één dag voor vertrek aankomt in Ushuaia. Wil je al eerder die kant op vliegen, dan kunnen we een voorstel doen. Wil je langer in Zuid-Amerika blijven en/of je vliegreis zelf regelen, dat kan natuurlijk ook.