gewone dolfijn BiskajePont Aven Biskajewalvis Biskaje

Walvissen en dolfijnen cruise Biskaje

We gaan weer naar Biskaje! De Golf van Biskaje is één van de beste plekken op de wereld om veel verschillende soorten zeezoogdieren te zien. En de ferry tussen Engeland en Spanje is de beste manier om dat gebied te doorkruisen. Voor de zomer van 2017 heeft Delta Safari weer een aantal hutten kunnen bemachtigen. En nog in augustus ook, traditioneel de beste maand om grotere walvissen te zien vanaf de ferry.

De luxe ferry Pont Aven vertrekt op zondagmiddag 13 augustus vanuit Plymouth in Zuid-Engeland. De volgende ochtend varen we al direct boven het meest interessante stuk van de oversteek, de Zuidelijke shelf-rand. Dit is de overgang van het diepe oceaanwater van soms wel 3000 meter diep naar de ondiepe kuststrook. Juist in die overgang zit veel voedsel voor de zeezoogdieren. In deze zone maken we onder andere kans op de spitssnuitdolfijn van Cuvier.

Rond het middaguur arriveren we midden in het centrum van Santander, waar we drie uur aan de kade liggen. Precies genoeg tijd om ergens te lunchen of wat Spaanse lekkernijen te kopen. In de loop van de middag vertrekt de ferry weer en varen we nogmaals over de Zuidelijke shelf-rand. Deze keer op weg naar Portsmouth. ’s Avonds kan je prima eten in één van de drie restaurants aan boord. Na de maaltijd zoeken we elkaar nog even op om de waarnemingen van de dag door te nemen.

Dinsdagochtend varen we langs de punt van Bretagne tussen de eilandjes door om vervolgens het Kanaal over te steken. Hier kijken we vooral uit naar dwergvinvissen en gewone dolfijnen. In de middag maken we weer een stop van drie uur in Portsmouth. Deze haven is een stuk minder interessant dan Santander, maar een pub en een supermarkt op loopafstand zijn voldoende om de middag door te komen. Aan het eind van de middag vertrekken we weer voor de tweede oversteek naar Santander.

Woensdag hebben we langste dag op zee en zijn de verwachtingen het hoogst. We zetten de wekkers vroeg omdat we bij het eerste licht nog boven de Noordelijke shelf-rand varen. Deze plek is vooral goed om grienden te zien. Daarna varen we deze hele dag over het diepe stuk van de Golf van Biskaje, de beste plek voor de grotere walvissen. Hier worden regelmatig gewone vinvissen gezien, en soms ook potvissen en orca’s. Regelmatig wordt het schip ook ‘bezocht’ door groepen gestreepte dolfijnen. Na ook weer over de Zuidelijke shelf-rand te zijn gevaren komen we aan het begin van de avond aan in Santander. Ook al is het voor de Spanjaarden nog veel te vroeg, her en der zijn tapas restaurantjes te vinden die al open zijn. Om 21:00 uur vertrekt onze ‘thuisbasis’ weer richting Plymouth.

Na de laatste nacht aan boord varen we donderdag nogmaals over de Noordelijke shelf-rand en het Kanaal om aan het einde van de middag weer in Plymouth aan te komen.

Cabins

Op dit moment hebben we alleen de beschikking gekregen over tien 2-persoons binnenhutten. Deze mogen we vooralsnog niet voor alleengebruik boeken. De ferry maatschappij is zo ‘streng’ omdat ze zoveel mogelijk plekken willen verkopen aan Engelse toeristen op weg naar de Spaanse zon. Als later in het seizoen ‘cabins’ over blijven, kunnen we mogelijk nog wat één of vierpersoons hutten bijboeken. Laat het dus weten als je hier interesse in hebt, dan houden we je op de hoogte.

Maaltijden

De maaltijden zijn niet inbegrepen bij deze reis. Hierdoor kan je de reis zo duur maken als je zelf wil. Maar vooral omdat we niet binnen willen zitten op een gereserveerde tijd, als het buiten net ‘los’ gaat. Dan zijn we liever flexibel en grijpen we een keer naar een sandwich of een snelle pizza. Aan boord zijn drie restaurants in verschillende prijsklassen.

Groepsreis

We reizen met een groep, maar aan boord kan je je eigen gang gaan en zelf kiezen wanneer je wel en niet aan dek wil staan. Maar deze reis met een groep maken is een absolute aanrader. Met elkaar zie namelijk veel meer in die grote uitgestrekte zee. Door elkaar te waarschuwen (onder andere met walkie-talkies) worden alle waarnemingen met elkaar gedeeld: “Whale! op twee uur!”

Aanreispakket

Je kan deze reis boeken vanaf Plymouth en met eigen vervoer naar Engeland gaan. Ideaal om er in augustus nog een vakantie in bijvoorbeeld Cornwall aan vast te plakken. Je kan er ook voor kiezen om met ons mee te reizen naar Plymouth, met de trein vanuit Nederland en/of België. We vertrekken dan op zaterdag 12 augustus om via Brussel met de Eurostar naar Londen te reizen. Na een overstap in Londen ‘treinen’ we nog 4 uur verder naar Plymouth. In Plymouth boeken we een drie-sterrenhotel, zowel voor de heen- als de terugreis. Voor het vertrek van de ferry heb je op zondagochtend nog de tijd om Plymouth, of de omgeving, te verkennen. Na terugkomst van de ferry op donderdag, vertrekken we vrijdagochtend weer met de trein richting België en Nederland. Het aanreispakket zal € 395,- gaan kosten.

Tip

Het weekend direct na deze reis, vindt in Rutland in Midden Engeland de Engelse Bird Fair plaats. Eventueel is de Biskaje trip te combineren met een bezoek aan Rutland (zelf te organiseren).

Overig

Voor alle reizen en weekendtrips maakt Delta safari gebruik van STO-reisgarantie. Meer informatie krijg je bij de boeking. Kosten zijn €12,- per boeking.

Interesse? Vul het formulier in rechtsboven op de pagina en je ontvangt van ons een boekingsformulier. Of stuur een mail naar info@deltasafari.nl