Welkom Visarend Weekend

Deze activiteit is geannuleerd vanwege de maatregelen rondom het Corona-virus. Later zal er een datum gepland worden voor het seizoen 2021. Wij zullen zelf de ontwikkelingen van de visarenden zeker blijven volgen. Bekijk ons Facebook-account voor regelmatige updates in de eerste weken van april.

Sinds 2016 broeden er visarenden in de Biesbosch. Eind maart, begin april keren de vogels terug uit Africa. Het is ieder jaar spannend hoeveel vogels er tot broeden gaan komen en waar ze hun nesten bouwen. Delta Safari volgt deze ontwikkelingen al een paar jaar en probeert samen met andere lokale vogelaars de nestelende vogels in kaart te brengen. Juist in die eerste weken zijn er vaak dagelijks ontwikkelingen. In 2020 zullen we daarom tijdens het Paasweekend een Welkom Visarend Weekend organiseren. Samen met de deelnemers gaan we het hele weekend op pad om visarenden te zoeken en te volgen waar ze bezig zijn met nestbouw.

Programma

We starten op vrijdagmiddag 10 april. We verzamelen op camping de Witboom in de Noordwaard, waar het ‘Delta Safari Basiskamp’ is opgebouwd. Deze locatie ligt vlakbij het oude boomnest, waar in 2016 het eerste visarend-jong van Nederland uit het ei kroop. Deze plek ligt nu midden in de zone waar de visarenden actief zijn.

Tijdens het weekend gaan we op verschillende plekken in de Biesbosch posten om te kijken waar de vogels actief zijn. Afgelopen jaar is er op twee nesten gebroed en was er op een derde plek in de loop van de zomer een nieuw paartje actief met takken aan het slepen. We gaan volgen of dit voorjaar alle drie de paartjes terugkeren.

Op zaterdag komt Albert de Jong (o.a. werkzaam bij SOVON en gids bij Delta Safari) langs om te vertellen over de ontwikkeling van de visarenden in de Biesbosch. Hij was vorig jaar onder andere betrokken bij het ringen van één van de jonge visarenden in de Biesbosch.

Het grootste deel van het weekend verplaatsen we ons te voet of met auto’s. Mogelijk maken we op één van de dagen ook nog een boot- of kanotocht als blijkt dat er vogels op een onbereikbare plek aan hun nest bouwen. Altijd blijven we natuurlijk op voldoende afstand om de vogels niet te verstoren. Het doel is om aan het einde van het weekend een overzicht te hebben over de nestlocaties en mogelijke broedgevallen van 2020.

Interessant is dat een aantal vogels kleurringen dragen en inmiddels bekende verschijningen zijn in de Biesbosch. We zullen daarom met telescopen en camera’s proberen om de individuele vogels te herkennen en zo meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen. Dagelijks gaan we tijdens het avondeten alles op een rijtje zetten en hopen zo aan het eind van het weekend een mooi overzicht te kunnen maken, dat voor alle deelnemers beschikbaar komt.

Omdat we deze activiteit in het paasweekend valt gaan we door tot maandagmiddag 13 april. In totaal dus drie overnachtingen.

Accommodatie en maaltijden

We verblijven in ingerichte grote canvas-tenten op een mini-camping midden in de natuur van de Biesbosch. In de tenten staan bedden klaar voor in totaal 12 personen. In iedere slaapcabine staan twee bedden en je deelt met maximaal vier personen een tent. Je moet zelf zorgen voor een slaapzak. In april kunnen de nachten nog erg koud zijn, dus zorg voor warme kleding en een goede slaapzak. Op het kamp zal een houtkachel staan voor de avonden, maar de tenten zelf zijn onverwarmd.

We verzorgen een warme maaltijd op de aankomstdag, gaan een keer eten in het enige restaurant in de Brabantse Biesbosch en sluiten zondagavond af met een BBQ op het basiskamp. Ontbijt en lunch zijn inbegrepen en zullen we gezamenlijk regelen (opruimen en afwassen).

Prijs

Kosten zijn €229,- per persoon voor het gehele weekend. Dit is net zoveel als de prijs van een ‘normaal’ voorjaarsweekend. Je krijgt er de paasmaandag ‘gratis’ bij!

Per boeking is een toeslag verplicht van €12,- voor STO Garant. Hiermee is je betaling gegarandeerd tegen financiële problemen van de organisator (het is geen reisverzekering).