Zwerftocht Oostwad

Het Wad zelf ervaren tijdens een zeilzwerftocht met zeilschip de Najade over het Oostwad in september. We vertrekken vanuit Zoutkamp en varen over het Lauwersmeer richting de Waddenzee. Waar de zwerftocht ons gaat brengen hangt mede van het weer af. Maar droogvallen op het wad, een dagje Schiermonnikoog en een uitstapje naar een Duits Waddeneiland behoren zeker tot de opties. De midweek op de Wadden is in de laatste week van september, waardoor de grootste zomerdrukte achter de rug is. De vogeltrek is in volle gang, waardoor we de volop steltlopers zullen tegenkomen.

Programma per dag:

Dag 0: Zondagavond 22 september kunnen we al terecht op de Najade die in Zoutkamp ligt afgemeerd. Dit biedt ook de mogelijkheid om zondag op eigen houtje alvast het Nationaal Park Lauwersmeer te verkennen.

Dag 1: Maandagochtend varen we via het Lauwersmeer naar Lauwersoog, waar we de Waddenzee op zullen varen. Vanaf hier heeft de wind en het getij het voor het zeggen. Samen met de schipper bekijken we de mogelijkheden voor de route. Gaan we eerst naar Schiermonnikoog, of kiezen we een mooie plek uit om droog te vallen op het wad? Onderweg zien we zandbanken met zeehonden en zien we hoe de steltlopers het wad gebruiken om te foerageren.

Dag 2 t/m 4: We vervolgen in de dagen daarna onze zwerftocht over het Oostwad. We gaan zeker een dag aan land op Schiermonnikoog. De dag op Schiermonnikoog kunnen we gebruiken om een flink stuk te wandelen of om fietsen te huren om het eiland te verkennen. Vanwege de vogeltrek kan je in september van alles verwachten op de Waddeneilanden. Vermoeide vogels die vanuit Scandinavië naar het Zuiden vliegen kiezen de eilanden uit als rustplaats.

We gaan ook zeker droogvallen op het wad. Hiervoor zoeken we een mooie plek uit, bijvoorbeeld in de buurt van Rottumeroog of de Engelsmanplaat. Omdat we alle tijd hebben, kunnen we er zelfs voor kiezen om niet één eb-periode van een paar uur droog te vallen, maar misschien wel een hele dag op dezelfde afgelegen en stille plek te blijven. het schip gebruiken we dan als uitkijkplatform om het vogelleven in de omgeving te verkennen.

Bij gunstige wind kunnen we zeilen over de Dollard of een uitstapje maken naar het Duitse Waddeneiland Juist. De Dollard is één van de laatste brakwater getijdengebieden van Europa. Juist is een smal langgerekt eiland waar de Noordzee nooit ver weg is, omdat het eiland maar 500 meter breed is.

Dag 5: Op vrijdag 27 september varen we via het Lauwersmeer weer terug naar Zoutkamp, waar de reis rond het middaguur eindigt.

Accommodatie en maaltijden:

We verblijven deze midweek op het knusse zeilschip de Najade. Op de Najade is plek voor 14 deelnemers. Op het schip is een centrale slaapruimte, waarin er voor is gekozen de hutten af te schermen met een gordijn. Hierdoor heb je wel je privacy op de momenten dat het nodig is, maar heb je een ruimtelijker gevoel op het moment dat het kan. Er is een aantal twee persoons bedden en de rest zijn één persoons bedden. Alle bedden zijn stapelbedden. Er is één aparte twee-persoonshut, met stapelbed, op het schip (te reserveren voor een kleine meerprijs).

Er zijn gedeelde sanitaire voorzieningen bestaande uit twee toiletten en één douche. In het midden van het schip is een gezellig ruim met een goed uitgeruste keuken. Vanaf het moment van inschepen zijn alle maaltijden en drank aan boord inbegrepen. De catering wordt verzorgd door de Najade. Hierbij wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van seizoensaanbod en streekproducten.

Groepsgrootte:

Er kunnen maximaal 14 deelnemers mee op de Najade. De reis gaat door bij minimaal 8 deelnemers. De reis staat in het teken van ontdekken, genieten van de rust en vogels kijken. Meezeilen wordt gewaardeerd, want vele handen maken licht werk, maar het is niet verplicht.

Prijs:

De prijs van deze midweek is € 625,- per persoon. Dit is inclusief alle maaltijden, drank (bij normaal gebruik), verblijf aan boord vanaf zondagavond tot en met vrijdagmiddag en begeleiding door een gids van Delta Safari. Voor het reserveren van de aparte twee persoonshut moet een kleine toelage betaald worden.

Oostwad 2018

In september 2018 maakten we deze Zeilreis voor de eerste keer. Kijk op ons blog voor een sfeerimpressie.

Interesse?

Vul het info-blok rechts bovenaan de pagina in of stuur een mail naar info@deltasafari.nl en je ontvangt een boekingsformulier.