vale pijl sunset

Save our Shearwaters

Delta Safari steunt een onderzoek- en beschermingsproject van vale pijlstormvogels op Mallorca. De vale pijlstormvogel is de meeste zeldzame zeevogel van Europa. Heel af en toe zien we een vale pijlstormvogel tijdens onze zeevogeltochten op de Noordzee. Dit is vooral in de periode dat de vogels ‘overzomeren’ in het Kanaal en de Golf van Biskaje.

De vale pijlstormvogels broeden op de Balearen in Spanje (in het Engels heet de vogel dan ook balearic shearwater). De Balearen klinken nog redelijk exotisch, maar wie weet dat het dan vooral om de eilanden Ibiza en Mallorca gaat, snapt gelijk één van de bedreigingen voor deze zeevogel; druk van toerisme. Maar ook bijvangst door de visserij en vervuiling is een bedreiging voor de vogels.

Het onderzoeksproject richt zich op bedreigingen als bijvangst en vervuiling. Door enkele vogels uit te rusten met gps-loggers kan men de voedselgebieden in kaart brengen. Op Mallorca worden enkele kolonies jaarlijks geteld om de ontwikkeling van de broedvogel aantallen te monitoren. Dit onderzoek kost geld, al wordt veel van het veldwerk gedaan door vrijwilligers. Delta Safari heeft in april 2017 een bedrag van €750,- geschonken voor dit project. Dit bedrag is deels gehaald uit de opbrengst van de Vogelreis naar Mallorca (tijdens deze reis bezoeken we ook enkele onderzoekers op Dragonera). Maar ook fooien en giften die we afgelopen jaar hebben ontvangen, stopten we in de ‘shearwater-pot’. Dus iedereen die daaraan heeft bijgedragen; bedankt!

IMG_2423

Tijdens de reis naar Mallorca hebben we het bedrag symbolisch overhandigd aan Miguel McMinn (l). Miguel heeft het bedrag doorgegeven aan de GOB, die het gaat gebruiken voor educatie-projecten op Mallorca.

Meer informatie over het project kan je vinden op een website van de Universiteit van Oxford.