Expeditiecruise langs Britse en Ierse eilanden

Dat het Corona-jaar ook nieuwe mogelijkheden biedt, blijkt uit onze nieuwe samenwerking met Poseidon Expedities. Omdat onze eigen St.Kilda reis in 2021 niet door kan gaan, waren we op zoek naar alternatieven. En Poseidon Expedities zocht, om haar reizen weer op te kunnen starten, naar nieuwe partners. Zo kwamen we op elkaars pad en kunnen we nu een aantal reizen uit hun pakket aanbieden. Niet in de prijsklasse die jullie van ons gewend zijn, maar wel heel bijzonder.

Delta Safari richt zich al sinds het begin op reizen naar zeevogelkolonies in o.a. Groot Brittannië . Het bekendst zijn natuurlijk de trips naar de Farne eilanden en Bass Rock, maar we bezochten eerder ook al de Scilly eilanden en Bempton Cliffs. Onderstaande reis is een soort Grand Tour voor liefhebbers van zeevogelkolonies, afgelegen eilanden en Ierse en Britse cultuur. In 13 dagen wordt een ronde om Groot Brittannië gevaren waarbij vele hoogtepunten voor de natuurliefhebber worden bezocht. En het mooie is; je kan deze cruise maken zonder te vliegen. Wij kunnen de treinreis naar het vertrek- en aankomstpunt voor je verzorgen.

De cruise start in Plymouth (2021) of Portsmouth (2022), waar je aan boord gaat van het luxe expeditie-cruiseschip de Sea Spirit. Via de Scilly eilanden wordt er eerst koers gezet naar Ierland, dan Wales, de Hebriden, St Kilda, Orkney, Fair Isle en tenslotte Bass Rock, om uiteindelijk in Edinburgh te eindigen. Eventuele landingen op eilanden met zeevogels zijn natuurlijk altijd afhankelijk van de weersomstandigheden.

Programma:

De programma’s van 2021 en 2022 zijn op een aantal dagen verschillend. De cruise van 2021 is een dag langer omdat de Shetland eilanden (Mousa, Lerwick) dan ook worden bezocht. In 2022 staan de Rathlin islands en het Isle of May extra op het programma.

Dag 1/2, Plymouth/Portsmouth; De cruise van 2021 start in Plymouth op maandag 10 mei. Op 9 mei reizen we al met de trein richting Engeland. In Plymouth zorgen we voor een hotelovernachting in het centrum of dicht bij de haven waar de Sea Spirit vertrekt. In 2022 vertrekt de reis op 9 mei vanuit Portsmouth. Ook dan zorgen we voor een hotel overnachting op de dag voorafgaand aan het vertrek van de cruise.

In de middag van de vertrekdag wordt je ontvangen op het kleine expeditie cruiseschip Sea Spirit. Op het schip is plek voor in totaal 114 passagiers. Na een eerste kennismaking, een veiligheidsinstructie en het settelen in je hut, vertrekt het schip in de loop van de avond richting zee.

Dag 3, Tresco, Isles of Scilly, Engeland;  De Isles of Scilly is een kleine groep eilanden voor de kust van Cornwall, met mild weer, afgelegen stranden en de nodige wildlife. Voor de kust zwemmen grijze zeehonden en met wat geluk dolfijnen. Op Tresco liggen de wereldberoemde tuinen van Tresco Abbey. Door het milde klimaat groeien hier meer dan 20.000 exotische planten uit alle hoeken van de wereld. Naast de tuinen ligt het Valhalla museum met een kleurrijke verzameling van boegbeelden die zijn geborgen uit de scheepswrakken rondom de eilanden. Ook is het mogelijk een wandeling over het eiland te maken, langs vogelkijkhutten, lokale pubs en winkeltjes.

Dag 4, Dunmore East, Ierland; Dunmore East is een populair vissersdorp in County Waterford aan de zuidoostkust van Ierland. Vanaf hier is het een korte reis door het schilderachtige landschap naar het House of Waterford Crystal. Hier kun je een rondleiding door de fabriek volgen om de meestervakmannen aan het werk te zien, evenals ’s werelds grootste collectie van hun waren. Ook in de buurt is Mount Congreve, een prachtig 18e-eeuws Georgiaans landgoed met botanische tuinen met duizenden plantensoorten op 70 hectare intensief beplant bos en een ommuurde tuin van 4 hectare.

Dag 5, Saltee islands, Ierland; Voor de vogelaars en de liefhebbers van bijzondere eilandjes begint de cruise vandaag pas echt. Het bezoek van de Saltee-eilanden staat vandaag op de agenda. Het grotere eiland, Great Saltee, is een van de beroemdste vogelreservaten van Ierland. Deze eilanden zijn in particulier bezit. De Saltees zijn een toevluchtsoord voor zeevogels en op de eilanden vind je Jan-van-genten, drieteenmeeuwen, papegaaiduikers en Noordse pijlstormvogels. Ze liggen ook op een belangrijke trekroute en zijn een populaire stopplaats voor trekvogels in de lente en de herfst. Op het eiland zullen we de eerste jan-van-genten kolonie kunnen bewonderen. 

Dag 6, Llandudno, Wales; Onze haven voor vandaag is de bruisende badplaats Llandudno in het noorden van Wales. Vanaf hier beginnen we aan een schilderachtige landtour door Snowdonia National Park. We rijden door enkele van de wildste en meest dramatische landschappen in Groot-Brittannië terwijl we steile bergen, prachtige watervallen, kristalheldere meren, dichte bossen en bloeiende weiden ontdekken. Snowdonia staat ook bekend om zijn wildlife, waaronder otters, wilde pony’s en vogels zoals visarend, korhoen en waterspreeuw. We maken een stop in het charmante en karakteristieke Welshe stadje Betws-y-Coed in het Gwydyr Forest Park. Bezoek aan het Conwy Castle staat ook op onze lijst. UNESCO beschouwt Conwy als een van “de mooiste voorbeelden van militaire architectuur uit het einde van de 13e en het begin van de 14e eeuw in Europa”, en het staat op de Werelderfgoedlijst.

Dag 7, Portrush en Rathlin Island (2022), Noord Ierland; Vanmorgen gaan we van boord bij de kleine badplaats Portrush in Noord-Ierland. We reizen over land naar de wereldberoemde Giant’s Causeway. Hier ontdekken we een geologisch meesterwerk – 40.000 dicht opeengepakte zeshoekige basaltkolommen van verschillende hoogtes die als een trap in zee afdalen. Volgens de legende zijn de kolommen de overblijfselen van een verhoogde weg die door een reus is gebouwd. In dit gebied kunnen we ook diverse zeevogels zien zoals noordse stormvogel, stormvogeltje, kuifaalscholver, zeekoet en alk.

Vanmiddag pauzeren we op Rathlin Island, het enige bewoonde eiland voor de kust van Noord-Ierland met ongeveer 150 inwoners. Het is een populaire plek voor dagjesmensen, die de tienduizenden zeekoeten, drieteenmeeuwen, papegaaiduikers en alken komen bekijken. Het eiland is van prehistorische vulkanische oorsprong en is een van de 43 speciale beschermingszones in Noord-Ierland.

Dag 8, Staffa en Iona, Binnen-Hebriden, Schotland; Vandaag varen we Schotland binnen. Als het weer het toelaat, zijn we zeker van plan om het onbewoonde eiland Staffa te bezoeken. Dit eiland van vulkanische oorsprong is gemakkelijk te herkennen aan zijn opvallende zeshoekige basaltpilaren. Hier hopen we de beroemdste plek van het eiland, Fingal’s Cave, te verkennen. De golvende zee reikt diep het eiland in en speelt een ​​opvallende melodie die de inspiratie vormde voor Felix Mendelssohns Hebriden Ouverture. Het ruige eiland biedt ook broedplaatsen voor zeevogels, waaronder zwarte zeekoeten, alken en papegaaiduikers.

Vandaag verkennen we ook het prachtige en serene Iona, een klein eiland in de Binnen-Hebriden net buiten het eiland Mull in het westen van Schotland. Bij de prachtige abdij van Iona, gesticht in 563 na Christus, worden we betoverd door een van de meest historische en heilige plaatsen van Schotland en zelfs een van de oudste christelijke religieuze centra in West-Europa. Het aangrenzende kerkhof zou de laatste rustplaats zijn van talloze middeleeuwse koningen, waaronder Macbeth. Naast zijn historische en religieuze betekenis, staat Iona bekend om zijn rust, witte zandstranden en is het een van de beste plekken in Groot Brittannië om kwartelkoningen te zien. Of eigenlijk beter te horen, want kwartelkoningen laten zich zelden zien.

Dag 9, St Kilda, Buiten-Hebriden, Schotland; Vandaag staat St Kilda op het programma, voor velen het hoogtepunt van de cruise. De Buiten-Hebriden zijn een aaneenschakeling van dramatisch ruige eilanden voor de westkust van het vasteland van Schotland. De meest geïsoleerde hiervan is St Kilda en daarom moeilijk te bezoeken. Het afgelegen en door storm geteisterde hoofdeiland Hirta werd gedurende minstens twee millennia onafgebroken bewoond door volkeren met een buitengewone winterhardheid. Maar toen de moderne wereld zich aandiende na de Eerste Wereldoorlog, kozen de overgebleven inwoners ervoor om het eiland te verlaten. Nu vinden we alleen de restanten van hun stenen gebouwen en karakteristieke pakhuizen genaamd Cleitean. Allemaal te midden van een van de meest dramatische eiland-landschappen van de Britse eilanden. Natuurliefhebbers zullen in hun nopjes zijn, want het eiland herbergt honderdduizenden zeevogels waaronder grote jagers, twee vroege soorten schapen, meer dan 130 soorten bloeiende planten en de endemische St Kilda winterkoning.

Na het vertrek varen we ook langs Stac Lee, een rots in zee ongeveer zes kilometer ten noordoosten van St. Kilda’s hoofdeiland Hirta. Het is de thuisbasis van een een van ’s werelds grootste kolonies van Jan-van-genten. Toen St. Kilda nog een permanente bevolking had, kwamen hier eilandbewoners om onder gevaarlijke omstandigheden op vogels te jagen en eieren te verzamelen. Net als bij alle verplaatsingen kijken we op zee uit naar zeevogels en zeezoogdieren, maar omdat we nu ver uit de kust varen maken we ook kans op walvissen.

Dag 10, Kirkwall, Orkney eilanden, Schotland; Vandaag gaan we van boord in Stromness voor een landtrip over Mainland, het grootste van de Orkney-eilanden voor de noordoostelijke kust van Schotland. Bezienswaardigheden zoals het goed bewaard gebleven 5000 jaar oude dorp Skara Brae en de oude Ring of Brodgar binnen het UNESCO-werelderfgoed “Heart of neolithic Orkney” laten het culturele erfgoed van wereldklasse van het eiland zien. We eindigen onze eilandtour in het charmante dorpje Kirkwall, waar de kenmerkende Saint Magnus-kathedraal te vinden is, gebouwd in Romaanse stijl in de 12e eeuw. Je hebt ook vrije tijd om door de oude straten van Kirkwall te dwalen en te genieten van de unieke sfeer voordat we naar onze volgende bestemming gaan.

Dag 11, Fair Isle, Shetland eilanden, Schotland; Op Fair Isle – een eiland met glooiende heidevelden en ruige kustlijnen, gelegen tussen de Orkneys en Shetland in – is men gemakkelijk betoverd door historische huizen, pittoreske vuurtorens en vriendelijke lokale bevolking. Het eiland is beroemd onder vogelaars vanwege de overvloed aan Britse vogels en vanwege de talrijke waarnemingen van zeldzame trekvogels. Het bekende bird-observatory brandde in 2019 tot de grond toe af. Inmiddels is er bijna voldoende geld ingezameld om het gebouw volledig te herbouwen.

Fair Isle is ook een van Europa’s beste plekken om zeevogels, zoals papegaaiduikers en jagers, van dichtbij te bekijken. Bovendien valt het eiland op door de overvloed en diversiteit van zijn wilde bloemen. Grijze zeehonden worden ook vaak gezien in zijn baaien. Ten slotte is het tijdens ons bezoek mogelijk om de shop te bezoeken waar het traditionele en beroemde breiwerk van Fair Isle verkocht wordt. 

(Extra dag. In 2021 bezoeken we ook het onbewoonde eiland Mousa. Hier vinden we de beroemde Broch of Mousa, het best bewaarde vestingwerk uit de ijzertijd op de Britse eilanden. Met een hoogte van meer dan 12 meter is deze 2000 jaar oude ronde toren de hoogste toren die nog overeind staat en behoort hij tot de best bewaarde prehistorische gebouwen in Europa. Het eiland zelf heeft een rijke diversiteit aan planten en staat ook bekend om de grijze en gewone zeehonden, noordse sterns en een aanzienlijke kolonie stormvogeltjes, die deels in de muren van de Broch broeden.

We gaan van boord in de haven van Lerwick op Mainland, de grootste van de Shetland-eilanden. Tijdens een wandeltocht door deze historische stad bezoeken we het bekroonde Shetland Museum om alles te leren over het fascinerende erfgoed en de cultuur van Shetland. Vanaf hier maken we een mooie busrit over land door het vruchtbare landschap van Dunrossness om Shetland te ontdekken. Vogelaars zullen genieten van de mogelijkheid om de historische vuurtoren op Sumburgh Head, het meest zuidelijke puntje van het vasteland van Shetland, te bezoeken. Deze ruige kliffen trekken duizenden zeevogels aan en de met gras begroeide hellingen erboven zijn bijzonder geschikt om te genieten van ontmoetingen met papegaaiduikers tussen prachtige wilde bloemen. Ook op de route staat Jarlshof, een van de meest opmerkelijke archeologische vindplaatsen op de Britse eilanden. Hier ontdekken we prachtig bewaard gebleven stenen bouwwerken die 5000 jaar menselijke aanwezigheid beslaan, waaronder ovale huizen uit de bronstijd, Pictische stuurhuizen, een broch (toren) uit de ijzertijd, een Viking-langhuis en een middeleeuwse boerderij.)

Dag 12, Isle of May en Bass Rock, Schotland; De laatste dag op zee, maar zeker niet de minste. Beide onbewoonde eilanden bevinden zich in het buitenste deel van de Firth of Forth in het oosten van Schotland. Het Isle of May is een nationaal natuurreservaat en omvat belangrijke kolonies papegaaiduikers, zeekoeten, alken, kuifaalscholvers en sterns. Langs de oevers zijn gewone zeehonden en grijze zeehonden te zien. Er zijn ook enkele historische architectonische bezienswaardigheden, waaronder St. Ardin’s Chapel, de vuurtoren en de Low and Light Cottages. (Let op Isle of May staat alleen in 2022 op de planning)

Het eiland dat bekend staat als “the Bass” herbergt tijdens het broedseizoen meer dan 150.000 jan-van-genten, waardoor het ’s werelds grootste kolonie van deze prachtige vogels is. De steile wanden van het eiland zijn wit van de stront en de lucht rondom wordt verduisterd door de enorme hoeveelheid zeevogels tijdens de vlucht. Onze reis is perfect getimed om samen te vallen met dit verbazingwekkende schouwspel – echt een van de natuurwonderen van de wereld. Als de weersomstandigheden gunstig zijn (niet teveel deining op zee), dan kunnen we zelfs landen op deze onherbergzame rots. Een geweldige ervaring om deze mooie cruise mee af te sluiten.

Dag 13, Edinburgh, Schotland; Na het ontbijt aan boord van Sea Spirit nemen we afscheid in Leith, de levendige havenwijk van Edinburgh. Wij verzorgen een transfer naar een hotel vlakbij de haven of in het stadscentrum. Je hebt de rest van de dag de tijd om deze historische stad te bezoeken.

Dag 14, treinreis; Vroeg in de ochtend vertrekt je trein vanuit Edinburgh naar Londen. In Londen stap je over op de Eurostar, die je terug brengt naar België of Nederland.

Prijzen

2021:

Driepersoons Classic Suite;  €5395,-

Main Deck Suite (2p);          € 7395,-

Classic Suite (2p);                € 7995,-

Superior Suite (2p);             € 8095,-

Overige hutten uitverkocht.

2022:

Driepersoons Classic Suite; € 4946,- (i.p.v. €5495,-)

Main Deck Suite (2p);          € 6836,- (i.p.v. € 7595,-)

Classic Suite (2p);                € 7196,- (i.p.v. € 7995,-)

Superior Suite (2p);            € 6966,- (i.p.v. € 8195,-)

Deluxe Suite (2p);                € 7901,- (i.p.v. € 9295,-)

Premium Suite (2p);           € 8496,- (i.p.v. € 9995,-)

Owners Suite (2p);              €11046,- (i.p.v. €12995,-)

Prijzen 2022 met vroegboekkorting geldig 30-06-2021. Classic en Main Deck hutten 10% korting, overige hutten 15% korting.

Prijzen gelden per persoon in volledig bezette hutten. Alleenreizenden kunnen op aanvraag een hut delen. Bij alleengebruik geldt een factor van 1,7 bij Main Deck, Classic en Superior Suites. Bij duurdere hutten geldt een factor 2.

Voor het dekplan en de beschrijving van de hutten klik hier; Sea Spirit Deck Plan

Inbegrepen; hotel-overnachting voor en na de cruise, accommodatie en maaltijden aan boord, thee- en koffie, alle excursies genoemd in het programma (als het weer het toelaat), begeleiding door internationaal expeditie-team, een Poseidon windbreker-jas, gebruik van laarzen tijdens excursies, welkomst- en afscheidsborrel, havengelden, transfers voor en na afloop van de cruise naar binnenstad, treinstation of vliegveld, wifi aan boord.

Niet inbegrepen; trein of vliegtickets (prijs treintickets op aanvraag), kosten visa of paspoort (indien nodig), reis- en annuleringsverzekering, frisdrank en alcoholische dranken, persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld wassen, telefoonkosten), fooien voor de lokale gidsen en/of chauffeurs, fooi bemanning (zie info-pagina Sea Spirit),

Reisbegeleiding

De cruise wordt begeleid door een internationaal expeditie-team van Poseidon Expedities. Als we als Delta Safari meer dan tien deelnemers boeken, gaat er ook een Nederlandstalige reisbegeleider van Delta Safari mee.

Boekingsmogelijkheden in Corona-tijd

Voor de cruise van 2022 kan al geboekt worden. Voor de cruise van 2021 gelden afwijkende voorwaarden. En door de onzekere ontwikkeling van de Corona-regels in de komende maanden, wisselen deze ook nog regelmatig. Heb je interesse om last-minute mee te gaan in mei 2021, neem dan contact op voor een offerte en voor de dan geldende afspraken over boeken, Corona-regels en eventuele annulerings-mogelijkheden.

Dit reisaanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op www.sto-garant.nl/downloads. Kosten zijn €12,- per boeking