Roerdomp

Hoor de Roerdomp – Kano tweedaagse

Groen Licht: De kanotochten gaan 80% zeker door. Ze kunnen gereserveerd worden. De betaling regelen we als het vertrek zeker is (nog afhankelijk van de Corona-maatregelen).

De roerdomp horen, of zelfs zien, is een wens van veel vogelaars en natuurliefhebbers. Het magische geluid is een korte periode van het jaar te horen. Wij gaan tijdens een kano tweedaagse in de Brabantse Biesbosch op zoek naar de roerdompen. Ga mee met onze gids die je beste plekjes laat zien, of horen eigenlijk….

In het voorjaar laten de roerdompen hun ‘gehoemp’ horen om hun territoria te verdedigen. Omdat het aantal broedende roerdompen de laatste jaren is gegroeid doen de vogels ook extra hun best om concurrenten te imponeren. Die groei is het gevolg van maatregelen van Staatsbosbeheer, die een aantal rietmoerassen in de kern van de Biesbosch heeft hersteld. De ochtend en avondschemer zijn de beste momenten om de vogels te horen en daarom verblijven we tijdens de nacht op een kleine camping midden in de Biesbosch, zodat we op het goede moment midden in het gebied zitten. Met een beetje geluk en goede weersomstandigheden kan je het hoempen zelfs vanuit je tentje horen.

Deze periode in het voorjaar is niet alleen geschikt om roerdompen te horen. Ook de visarenden en wielewalen komen aan in de Biesbosch en vele honderden zangvogels laten van zich horen vanuit het riet. Vooral op rustige dagen hebben we ook kans om actieve bevers tegen te komen.

Programma

We verzamelen op de eerste ochtend in de Noordwaard bij Werkendam. Daar pakken we de kano’s in en varen in ongeveer twee uur naar onze kampeerplaats. De route gaat door de nieuwe Noordwaard en rond het middaguur komen we aan op onze overnachtingsplek. Na het opzetten van het kamp en een lunch kunnen we in de middag een wandeling in de omgeving maken. Na het avondeten stappen we weer in de kano’s om langs een aantal van de rietvelden te varen om de eerste roerdompen te horen.

Na een korte nacht zorgen we dat we voor zonsopgang weer op pad gaan. We gaan aan land bij één van de rietvelden om daar naar het hoempen van de roerdompen te luisteren. Bij dit terrein hebben het afgelopen jaar meerdere roerdompen gebroed, dus de kans dat we ze gaan horen is hier zeer groot. En met wat geluk zien we er zelfs ééntje vliegen. Na een paar uur gaan we weer terug naar de kampeerplek. Na de lunch breken we het kamp op en peddelen weer terug naar het vertrekpunt. Onderweg letten we natuurlijk nog op of we ijsvogels zien of overvliegende vis- en zeearenden.

Praktisch

We varen met een aantal 2- en 3-persoons Canadese kano’s. Op de kampeerplek staat een grote groepstent voor de gezamenlijke activiteiten, zoals de maaltijden. Daarnaast zetten we met elkaar de 2-persoons slaaptentjes op om te overnachten. Voor iedereen is een kampeerbedje aanwezig.

In april en mei kan het al prachtig weer zijn, maar het kan vooral ’s nachts ook nog erg koud zijn. Zorg dus voor voldoende warme kleding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thermo-ondergoed en/of meerdere lagen en een goede slaapzak. In de kano’s nemen we waterdichte tonnen mee, waarin je kleding waterdicht kan vervoeren. In de groepstent gaan we ook zorgen voor een houtkachel, om bij de ergste koude weer op te kunnen warmen.

De groepen bestaan uit maximaal 8 personen. Vanwege de Corona-maatregelen die komend voorjaar waarschijnlijk nog van kracht zijn slaapt iedereen (of per stel) in een eigen tent. Ook in de kano’s hebben we voldoende afstand van elkaar. Bij de groepen die afgelopen zomer hebben deel genomen aan onze kanotochten (zelfs tot 11 deelnemers) is dit ook goed verlopen.

De kampeerplek waar we gebruik van maken heeft simpele voorzieningen. Er zijn een aantal toiletten, wastafels en douches. Op dit moment alleen met koud water! Er wordt aan een systeem met zonneboilers gewerkt, maar het is niet zeker of deze komend voorjaar al operationeel zijn.

Prijs

De kosten voor de tweedaagse zijn €175 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €125,-, maar vanwege de basic voorzieningen en het volle programma raden we een minimumleeftijd van 10 jaar aan. In de prijs zijn alle kosten voor de tweedaagse inbegrepen, zoals de maaltijden (2 x lunch, 1 x avondeten en 1 x ontbijt), gebruik van kano’s en tenten, begeleiding en de kosten van de kampeerplek. De enige extra kosten zijn de STO-garantie van €12,- per boeking.

Wie met een eigen groep komt (zie verderop voor data) betaalt minimaal voor vijf personen en maximaal voor zes personen. Wil een privé tocht en kom je maar met zijn vieren bijvoorbeeld, dan kan dat als jullie wel voor vijf personen betalen. Maar boek je een datum volledig met zeven of acht personen, dan betaal je maar voor zes personen.

Data

De tweedaagsen starten in het weekend van 17 april en gaan door tot half mei. De weekenden (zaterdag en zondag) zijn al ingepland en deze kunnen geboekt worden. Er zullen ook nog een aantal doordeweekse tochten ingepland worden en deze zijn ook boekbaar voor groepen (maximaal 8 personen). Heb je interesse in een datum die nog niet genoemd staat en is deze tussen half april en half mei, neem dan even conact op.